Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LISTA: Topp 15 bästa mittbackar i Serie A

Italienbloggen

Rankingen av Serie A:s försvarsspelare fortsätter med italiensk fotbolls specialitet: mittbackarna.

15. Armando Izzo, Torino, 23 Serie A-matcher, 1 mål, 0 assist 

Inte lika stark som under fjolåret, då napolitanaren var en av seriens bästa på sin position. 28-åringen är en väldigt flexibel försvarsspelare i Torinos trebackslinje och kan flytta ut på kanten om så behövs. Izzo spelar med stort hjärta och är dessutom farlig på offensiva fasta situationer.  

14. Matthijs de Ligt, Juventus, 20/0/0 

Var 20-åringen på väg att tappa sin startplats till Merih Demiral innan turken skadade sig i vintras? Möjligen. De Ligt har trots det gjort en okej säsong under förutsättningar som inte varit optimala. Framtidens ersättare till Giorgio Chiellini fick kliva in nästan omedelbart; och av 2020-formen att döma verkar inskolningsperioden gå mot sitt slut. Nu är Chiellini tillbaka men nederländaren kommer fortsatt få chanser i det extremt täta spelschemat.  

Annons

13. Marash Kumbulla, Hellas Verona, 18/1/0 

Sensationellt genombrott i succénykomlingen. 20-åringen leder Hellas Veronas tremannaförsvar med en imponerande mognad som får kontinentens stora klubbar att flockas till turisttäta Peschiera del Garda; Kubullas födelsestad och platsen där laget tränar. Kommer han vilja riskera speltid för en mer exklusiv klubbadress? 

12. Gianluca Mancini, Roma, 23/1/1 

Första säsongen i huvudstaden efter genombrottet i Atalanta är en succé hittills. 24-åringen har petat Fazio och utgör en stabil försvarsduo med Chris Smalling i ett lag med mycket offensivt fokus. Det vittnar om Mancinis spikraka kurva. Med de fina passningsfötterna som tillgång kan Mancini också användas på defensivt mittfält.  

Annons

11. Diego Godín, Inter, 17/0/1 

Kritiken mot nyförvärvet har varit orättvis ibland. Nej, Godín har inte blivit det lyftet Inters backlinje hoppades på, och har rentav blivit petad av ynglingen Alessandro Bastoni flertalet gånger.  

Godín har blivit exponerad defensivt på ett sätt som man såg väldigt sällan i Atlético Madrid. Det är den enda rättvisa måttstocken som kan användas för en försvarare annars är en tillgång i Inters uppbyggnadsspel. Kan uruguayanen  hitta tillbaka under sommaren eller förlorar han platsen till Bastoni? 

10. Nicolas N’Koulou, Torino, 19/0/0 

Inledde säsongen med att deklarera att han ville följa sportchefen Gianluca Petrachi till Roma. Någon flytt blev aldrig av men kamueriunerns vilja kunde skapat en förtroendekris. Först den 30 september var N’Koulou tillbaka i laget och har sedan dess spelat nästan varje minut i Serie A. Att Torino bara ligger på 14:e plats kan i skuldväg inte tillskrivas N’Koulou på något sätt.  

Annons

9. Milan Skriniar, Inter, 24/0/1 

Slovaken har tagit den största smällen när Inter gått ner till tre backar under Antonio Conte. När Bastoni inte spelat har den högerfotade Skriniar opererat till vänster, därmed har hans fina uppspelsfot inte märkts lika ofta. 

Å andra sidan lär detta bli den första sommaren då 25-åringen inte ryktas bort från Inter. Skönt för både fansen och spelaren själv kan en anta. Skriniar har överglänsts av andra den här säsongen men håller mycket hög Serie A-klass. 

8. Chris Smalling, Roma, 21/2/1 

Här är det inte på något sätt slut i ryktesväg. 30-åringens storartade debutsäsong i Serie A får Roma att till varje pris vilja behålla honom – och Manchester United fundera på om trotjänaren förtjänar en ny chans. För inte kan några miljoner euro mer än utgångspriset avskräcka Roma från att köpa ut Smalling? 

Annons

7. Rafael Tolói, Atalanta, 22/1/6 

Kompromisslös brasse som i sann Gasperinianda går under radarn som försvarare i Atalanta. Det här kan ändå vara 29-åringens bästa säsong sedan ankomsten från São Paulo 2015. Tolói tar inga fångar i luften och dominerar på marken. Sex stycken framspelningar redan! 

6. Alessio Romagnoli, Milan, 26/0/0 

25-åringen ryktas vara på väg att förlänga i det Milan som han tagit till sitt hjärta. Romagnoli håller sig på en stabil och hög Serie A-nivå sedan flera säsonger – ändå är känslan att kaptenen i kvalitetsväg har mer i sig. Kan det lyftet komma i Milan, eller krävs det ett miljöombyte för att Romagnoli ska klättra på listan? 

5. Francesco Acerbi, Lazio, 24/2/2 

Annons

Den här säsongen föll alla bitar på plats för 32-åringen. Acerbi är den lysande stjärnan i det försvar som släppt in minst mål av alla och han avslutade EM-kvalspelet i den italienska startelvan. 

Acerbi är också ett exempel på att mittbackar kan vara som bäst efter de fyllt trettio. Den krokiga karriären har tagit honom hit via Sassuolo och en misslyckad Milansejour; på vägen har Acerbi drabbats av testikelcancer två gånger och haft alkoholproblem. Nu härgar lo scudetto.  

4. Leonardo Bonucci, Juventus, 25/3/0 

Säsongen har inneburit en stor upprättelse efter den bisarra övergången till Milan och en Juveåterkomst ifjol som var föga märkvärdig. Bonucci har under 2019/20 tagit ett enormt stort ansvar och axlat ledarrollen i försvaret efter Chiellinis korsbandsskada.  

33-åringen har agerat vägvisare åt de Ligt i mittförsvaret och tillsammans står de som serieledare inför omstarten. Kör Bonucci vidare i samma stil även med Chiellini bredvid sig igen? 

Annons

3. Kalidou Koulibaly, Napoli, 15/0/0 

Senegalesen stod inte att känna igen under höstsäsongen. Tyvärr för Napolis del fick mittbacksskiftet Raúl Albiol-Kostas Manolas som befarat stora konsekvenser när laget tappade ledarfiguren i försvaret.  

Koulibaly hade ingen trygg punkt bredvid sig längre och de få svagheter 28-åringen har fick maximal exponering. Koulibaly har inte kunnat revanschera sig när Gennaro Gattuso stadgat Napoliskeppet och missade nästan hela vårsäsongen med olika muskelbesvär. Upp till bevis om Koulibaly förtjänar de allra bästa klubbarnas uppmärksamhet nu.  

2. Giorgio Chiellini, Juventus, 3/1/0 

Det är svårt att vinna en sådan här lista med knappt några matcher i bagaget. Juventus överlevde kaptenens långtidsskada och står nu med en mycket jämnt balanserad mittbacksuppsättning. Det råder ingen tvekan om vem som är ledaren, frågan är om 35-åringen fortfarande är bäst? 

Annons

1: Stefan de Vrij, Inter, 23/2/3 

Lite i skymundan har 28-åringen växt ut till en mittback med otroligt många kvalitéer. De Vrij är inte den spektakulära typen fast han är målfarlig och har en tendens att hamna i blickpunkten med sina aktioner.  

Däremot är han väldigt spelbegåvad och följsam, med en passningsfot som är underskattad och skyms av andra Interfötter i försvaret. Den här lågmälda profilen kanske också bidragit till att de Vrij inte har mer än 37 landskamper på cv:et.  

Det ordinarie nederländska mittbacksparet de Ligt-Virgil van Dijk kostade sammanlagt en och halv miljard vid deras senaste övergångar. Inter fick de Vrij på fri transfer – och en spelare som efter sex högpresterande år i Serie A med rätta kan kalla sig för ligans bästa mittback.  

Annons

Twitter: @ErikHadzic 

Publicerad 2020-05-30 12:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto