Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Veckorna då precis allting går fel för Roma

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic

För en vecka sedan låg Roma sex poäng ifrån en Champions League-plats. Inget omöjligt läge med tolv omgångar kvar men som försvårades av att ångloket Atalanta låg på placeringen ovanför.  

Men där Atalanta vunnit mot toppmotstånd som Napoli och Lazio har Roma stått för två plattmatcher och förlorat mot Milan och Udinese – utan att göra mål. All matematisk logik säger att Roma nu kan glömma Champions League-spel för andra året i rad, såvida inte de går och vinner Europa League i augusti.  

Problemen började inte förra veckan. Coronavåren har varit en segdragen period där fansen väntat på ett ägarbyte ska förklaras officiellt. I mars kom amerikanen Dan Friedkin, vd för Gulf States Toyota Distributors, överens med Romas president James Pallotta om ett pris på 650 miljoner euro för klubben.  

Annons

Den slutgiltiga överenskommelsen har dock fått vänta eftersom Friedkin uppges avvakta hur mycket krisen kommer drabba Romas ekonomi. Efter ett knappt årtionde med James Pallotta har fansen tröttnat och vill se ett ägarbye, även om det kan innebära en omstart på många plan.  

I vanlig ordning har protestbanderoller hängts upp på Roms gator mot presidenten. “Nio år av lögner och dåliga prestationer, 280 miljoner i skulder och noll troféer”, är bara ett av budskapen.  

Under dessa år har den Bostonbaserade Pallotta investerat mycket energi för att den nya arenan Stadio della Roma ska göra AS Roma till en riktigt modern klubb, bland annat på bekostnad av sportsliga investeringar. Men det första spadtaget är fortfarande inte taget i en evig brottningsmatch med italiensk byråkrati.  

Annons

I romanisti hoppas därför att Dan Friedkin ska göra Roma ambitiösare på fler fronter. 54-åringen är som ni förstår inte din vanliga Toyotahandlare, utan en jäkligt rik sådan. Det senaste budet uppges ha legat på 450 miljoner euro och avvisats av James Pallotta.  

Det är inte den senares enda problem. Under juni har Pallotta bråkat med Romas sportchef Gianluca Petrachi och stängt av honom från tjänsten. Petrachi hade varit i Roma bara ett drygt år och orsakade redan då rabalder när han började jobba för klubben innan avtalet med Torino gått ut.  

Romtidningen Il Messaggero rapporterar att Petrachi vägrar lämna jobbet och acceptera att bryta kontraktet på gemensamma grunder, vilket kan leda till att klubben dras till domstol.  

Annons

Romas tidigare högerback Christian Panucci liknar den interna situationen vid en krutdurk med en ägare som “aldrig är där och inte vet vad som sker”. Tränaren som vann Romas senaste scudetto 2001, Fabio Capello, säger att spelarna “gick runt på planen” i 0-2-förlusten mot Milan.  

Robin Olsen är åter en del av denna spelagrupp efter att han lämnat Cagliari innan säsongen spelats klart. Förstamålvakten Pau Lopez är handledsskadad och ersättaren Mirante har varit med och förlorat två av tre matcher sedan omstarten.  

Ytterligare ett år utan Champions League skulle förstås tära på klubbens ekonomi. Vd:n Guido Fienga, som tar Petrachis arbete, har återvunnit den tidigare sportchefen Monchis uttryck från 2017 och sagt att Roma “visat att den inte är någon stormarknad”.  

Annons

Två spelare kan Fienga ändå inte garantera att Roma behåller året ut. Det handlar om den korsbandsskadade Nicolò Zaniolo och passningsgeniet Lorenzo Pellegrini. Att sälja någon av dessa vore ytterligare ett dråpslag för klubbens ambitioner. 

I det här eländet finns ett par ljusglimtar ändå. En är att Zaniolo närmar sig en comback. Roma sägs dessutom vara överens med Chelsea om en värvning av anfallaren Pedro. På samma position ryktas den ojämne Cengiz Ünder till Napoli och trots åldern vore spanjoren en uppgradering för Roma.  

Igår twitterade James Pallotta att hans förtroende för tränaren Paulo Fonseca fortsatt är intakt. Den offensivglade portugisen började lovande och lyckades bygga ett stabilt försvarsspel snabbare än väntat. Fastän det rämnar nu känns det som ett vettigt beslut att fortsätta med Fonseca.  

Annons

Precis som söndagens motståndare Napoli får Roma utnyttja resterande Serie A-schema till att hitta ett fungerande spel inför kommande säsong, och Europa League-slutspelet i augusti. I väntan på Toyotahandlaren så är segrar det ända som kan lugna en kokande piazza.  

Publicerad 2020-07-05 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto