Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Paret Ronaldo-Dybala är anledningen till en ny Juve-scudetto

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Relationen mellan Cristiano Ronaldo och Paulo Dybala har på det fotbollsmässiga planet varit upp och ner. Dybalas första halva av 2019 var frustrerande och när säsongen som fortfarande inte har spelats färdigt inleddes stod inte Ronaldo att känna igen.  

Detta år har Juventus anfallsstjärnor hittat symbiosen mellan varandra. I slutändan är detta avgörande för att Juve kommer vinna klubbens nionde raka scudetto. Paulo Dybala gjorde sex mål på sju matcher innan avstängningen i förlustmatchen mot Milan för två veckor sedan och har mäktat med lika många assist (11) som mål i serien.

Cristiano Ronaldo låg i sin tur elva mål bakom skytteligaledaren Ciro Immobile. I gårdagskvällens match på Juventus Stadium skulle en pistolduell utspelas mellan skarpskyttarna samtidigt som Juve behövde revanschera sig för två nederlag mot Lazio i december.  

Annons

Lazio stod upp bra under första halvlek, i lagets sista kraftansträngning för att behålla en strimma av hopp om en ligatitel. Laget har den klart tunnaste truppen bland topp fyra-lagen och har fått betala dyrt när allt vad form heter försvunnit ju längre sommaren har gått.  

I formtappet inkluderas även nyckelspelarna Immobile och Luis Alberto. Bara den förre var på planen igår och gjorde i första halvlek något som han brukar göra: Träffa virket. Tillsammans med Leo Messi har Immobile de senaste två säsongerna prickat målramen flest gånger (14) enligt statistiktjänsten Opta.  

Det såg ut att bli en sådan kväll för anfallaren och hans Lazio. Srax efter pausen gav Ronaldo Juve ledningen på straff och utökade sedan Luiz Felipe drällt med bollen på mittplan. Ronaldo var först ikapp och sedan förbi Immobile – som sedan svarade med en straffreducering i minut 83.  

Annons

Immobile kom i slutskedet inte närmare än en frispark som räddades av Wojciech Szczesny. Han och Ronaldo står på 30 mål vardera i skytteligatoppen med fyra omgångar kvar, men bara en av dem kommer fira ligatiteln.  

Det är enkelt att peka på att båda har tolv straffmål bland de 30. Faktum är att det dömts otroligt många straffar i Serie A den här säsongen. Över 160 stycken betyder att det döms en straff nästan varannan match. Det kan jämföras med Bundesligas 73 straffar eller 89 dömda i Ligue 1.  

Likväl är det en enorm styrkeuppvisning att göra 30 mål som 35-åring i en liga som Serie A för Ronaldo. Hela Juventus har öst in mål på sistone och gjort minst två stycken i elva raka matcher, något som aldrig hänt tidigare i klubbens historia.  

Lika bra har försvaret inte fungerat. Giorgio Chiellini har bara spelat 45 minuter sedan omstarten. Med hans korsbandsskada för snart ett år sedan i åtanke får Juve ställa in sig på en tillvaro där mittbacken inte kan vara en bärande figur.  

Annons

I hans ställe har Leo Bonucci tappat den stabilitet som han visade upp under säsongen. Daniele Rugani ser inte bra nog ut att ens vara Juventus femte mittbacksval och ytterbackarna Danilo, Alex Sandro och Juan Cuadrado pendlar konstant i deras prestationer.  

Laget har tappat tvåmålsledningar mot både Milan och Sassuolo, vilket förstås skymmer framstegen som Maurizio Sarri gjort offensivt med laget.  Ljuspunkter finns i Rodrigo Bentacurs form, Fede Bernardeschis sena uppvaknande, och att Adrien Rabiot till slut börjat uttrycka sig på planen. I försvaret ser Matthijs de Ligt bättre ut för varje match och den långtidsskadade Merih Demiral är tillbaka i träning.  

Med åtta poäng ner till tvåan Inter kan Sarri snart både fira en efterlängtad Serie A-titel och kunna fokusera förberedelserna på ödesreturen mot Lyon i Champions League. Men lo scudetto kanske inte ens räcker. Det enda som kan garantera att Sarri får jobba kvar i Juventus är en framgång i Champions League kommande månad.  

Annons

Till sin hjälp har han en portugisisk-argentinsk anfallsduo med extrema kvalitéer som få andra. Ronaldo och Dybala har räddat Juventus tidigare och kommer göra det igen.

Publicerad 2020-07-21 20:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto