Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pallotta är borta – tio spelare som definierat Roma 2012-2020

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA IMORGON
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA IMORGON
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA IMORGON
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA IMORGON
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA IMORGON

Twitter: @ErikHadzic 

I måndags blev AS Romas ägarbyte officiellt. Amerikanen James Pallotta lämnar klubben efter åtta år som huvudägare och ersätts av The Friedkin Group med Toyota-miljardären Dan Friedkin i spetsen.  

Pallotta kommer gå till historien som kanske den mest impopulära Romapresidenten någonsin. Under hans period lyckades Roma komma på Serie A:s pallplats i fem av åtta säsonger. De gick till Champions League-semifinal för två år sedan och var ett mål ifrån att ordna en förlängning mot Liverpool.  

Samtidigt blev klubbens plats i näringskedjan mer cementerad för varje år, inte bara på grund av den växande klyftan till dominanten Juventus. Roma under Pallotta blev en klubb som kunde kalkylera en stor spelarförsäljning varje sommar till större klubbar. Ibland var de fler.  

Annons

Det leder till den ömmaste punkten: Roma vann inga titlar dessa år och inte på de fyra år som föregick James Pallotta heller. Men med färgstarke Walter Sabatini, sportchef mellan 2011-2016, så hade Roma alltid ett brokigt spelargalleri.  

Sabatini älskade att köpa, byta, och sälja spelare. Ibland borde han låtit bli, men då hade inte den här listan kunnat skrivas. Här är tio rekryteringar som definierat Roma under James Pallottas tid – på gott och ont. 

Marquinhos, mittback, 2012/13, 30 matcher/noll mål 

Roma värvade en tanig 18-åring från brasilianska Corinthians för 5,7 miljoner euro efter att ett halvår tidigare köpt den offensive mittfältaren Marquinho för att göra laguppställningarna lite roligare.  

Marquinhos var den lysande stjärnan i ett försvar som släppte in 56 mål i Serie A när Roma slutade på sjätte plats. Sommaren 2013 lockade Paris Saint-Germain över tonåringen för 31,4M euro, där han idag skolats till defensiv mittfältare och gör mål i avgörande CL-matcher.  

Annons

Den åtta år äldre Marquinho spelar numera i Série B-klubben Figuierense hemma i Brasilien. 

Michel Bastos, vänsterback, 2014, 17/1 

Sabatini var inte främmande för att försöka tina upp spelarkarriärer. Bastos var i VM 2010 Brasiliens förstaval före Marcelo och hade en skott som få andra vänsterbackar. Efter succén i Lyon började formen dala under lånet hos Schalke 04 och fransmännen sålde Bastos till Al-Ain i Förenade Arabemiraten 2013.  

Han stannade bara ett halvår då samtalet från Roma kom. Bastos spelade 17 matcher under våren 2014 men var inte samma spelare som tidigare och Roma avböjde ett permanent kontrakt.  

Bastos blev mest känd för att ha plockat upp och tagit på en halsduk med okvädningsord mot Lazio under sin presentation, vilket fick Roma att gå ut med en officiell ursäkt.  

Annons

Juan Iturbe, ytterforward, 2014-2018, 68/5 

Serie A-versionen av musikbegreppet “one hit wonder”, bara det att Iturbe aldrig fick det att svänga på Stadio Olimpico. Argentinaren gjorde dundersuccé hos nykomlingen Hellas Verona på lån från FC Porto säsongen 2013/14. Verona köpte loss Iturbe för 15 miljoner euro och tjänade tio när de sålde till Roma sommaren 2014. 

Iturbes självförtroende sjönk snabbt efter en dålig start i Roma. Han försökte återuppliva karriären med lånesejourer i Bournemouth och Torino men började redan ses som skadat gods. 2018 lämnade han Roma för den mexikanska ligan och är trots den krokiga karriärsbanan blott 27 år gammal. 

Wojciech Szczesny, målvakt, 2015-2017, 81 matcher/23 nollor 

Annons

Szczesnys status i Arsenal var på botten sommaren 2015. Polacken hade inte vuxit ut till den världsmålvakt klubben hoppats att han skulle bli och var tredjeval bakom Petr Cech och David Ospina när säsongen skulle börja. Lösningen blev en utlåning till Roma, som förlängdes med ytterligare ett år sommaren därpå.  

Det var under tiden i Rom som Szczesny började slipa bort misstagen och formades till en världsmålvakt. 2016/17 var han förstavalet före Alisson Becker som en säsong senare såldes till Liverpool för över 600 miljoner kronor. Szczesny hade då gått vidare till Juventus och Arsenal lämnades med dumstruten och 15 miljoner euro i ersättning.  

Mohamed Salah, forward, 2015-2017, 83/34 

Den hajpade egyptiern hade en tuff tid i Chelsea och lånades ut till Roma 2015/16 för att sedan köpas loss för 15 miljoner euro. Efter genombrottet i FC Basel etablerade sig Salah på den högsta nivån i Roma. Salah var bra, men inte fantastisk och kännetecknades minst lika mycket för farten som för de sumpade målchanserna.  

Annons

Därför kändes övergången för knappa halvmiljarden till Liverpool som en bra affär för Roma. Nästan hundra mål senare i “The Reds” är det bara att konstatera att britterna gjorde ett kap.  

Bruno Peres, högerback, 2016-, 88/4 

Två starka säsonger med Torino gjorde att Roma köpte den anfallsglada och löpstarka Bruno Peres. Nio år tidigare värvade Roma hans landsman Cicinho från Real Madrid och högerbacken ses fortfarande som en av klubbens sämsta köp genom tiderna.  

Bruno Peres skulle heller inte infria förväntningarna utan hamnade i Alessandro Florenzis skugga. Men när Florenzi lånades ut till Valencia i januari ändrades allt. Peres fick sin första säsongsstart i mitten av februari och har varit bofast i elvan sedan dess.  

Annons

Som högermittfältare har 30-åringen fått ett en osannolik renässans och är det närmaste jag kommer Romas kroniska svängningar nerkorkat i ett enda namn.  

Stephan El Shaarawy, forward, 2016-2019, 139/40 

Med noppade ögonbryn och en förlaga till Lautaro Martínez-frisyren axlade El Shaarawy manteln som AC Milans tonårshopp efter Alexandre Pato. Precis som för brassen stannade målskyttet av för “Faraonen” som hamnade i Roma efter en sväng i Monaco. 

Ganska tidigt blev det uppenbart att 27-åringen inte skulle uppfylla de högt ställda förväntningarna. Men under den miserabla fjolårssäsongen var El Shaarawy bland de allra bästa i laget när han utvecklades till något mer än bara en avslutare.  

Mot sin vilja och efter många olika bud blev ytteranfallaren såld till kinesiska Shenhua förra sommaren. Synd. 

Annons

Patrik Schick, forward, 2017-, 58/8 

Att ett ungt storlöfte inte klarar av den heta Romaatmosfären är Patrik Schick varken först eller sist med. Det som brände in en floppstämpel på 24-åringen är förstås övergångskostnaden på 42 miljoner euro när han flyttade från Sampdoria. 

Det gör honom till Romas dyraste nyförvärv genom tiderna och den prislappen har tjecken inte varit i närheten av att leva upp till. Den gånga säsongen var Schick utlånad till Red Bull Leipzig där han fått någorlunda rätsida på karriären igen. Om han har kraft för att rentvå ryktet i Roma 2020/21 återstår att se.  

Javier Pastore, mittfältare, 2018-, 32/4 

Lite längre ner på listan hittar man Pastore på sjunde plats bland Romas dyraste nyförvärv. Om Schick har en sista chans att bevisa sig för i romanisti så får det antas vara kört för den 31-årige Pastore.  

Annons

Argentinaren inledde Romakarriären med att klacka in ett mål mot Atalanta – helt i enlighet med genialiteten han besitter. Därefter har det blivit flera skador och bara tre mål. Pastore kom inte ens med i Romas Europa League-trupp mot Sevilla och fick bara 70 minuters speltid hela sommaren. Ett tråkigt och ovärdigt spelaröde.  

Radja Nainggolan, mittfältare, 2014-2018, 203/33 

James Pallotta misslyckades både med att inleda spadtagen till Stadio della Roma och att köpa en tur-och-returbiljett från Boston mer än någon gång per år. Dessutom avverkades klubbikoner som Francesco Totti och Daniele De Rossi utan att få värdiga avslut på deras Romakarriärer.  

Hans impopularitet måste ändå varit störst sommaren 2018 efter säsongen med CL-semi. Då bestämde sig klubben för att sälja Kevin Strootman, Alisson och, även mot hans vilja, Radja Nainggolan till Inter.  

Annons

Belgaren kom heller aldrig till rätta i den nya omgivningen i Milano. Men det var Nainggolans mål mot Empoli förra våren som säkrade en CL-biljett till Inter och klubben kunde inleda en storsatsning under Antonio Conte.  

I den tränarens planer fanns ingen plats för en person som Nainggolan. I samma bytesaffär fick Roma tonårstalangen Nicolò Zaniolo som lyste upp mörkret under 2018/19-säsongen. Om Friedkin visar sig vara annorlunda Pallotta kanske Zainolo inte behöver gå samma oundvikliga väg som alla Romastjärnor före honom. 

Publicerad 2020-08-20 20:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto