Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Serie A-tipset del 1: Inzaghi ska bevisa sitt värde

5v

Serie A är tillbaka efter välbehövligt uppehåll, bara några veckor efter att playoff-finalen i andraligan avgjorts. Den vann Spezia, och kommer debutera i Serie A precis som flera andra lag gjort de senaste åren.

Detta är tabelltipset för den undre halvan, där parenteserna står för var laget kan tänkas hamna i tabellen.

Crotone (mellan plats 17-20), placering 2019/20: tvåa i Serie B. 

Kalabrien-klubben studsade tillbaka till högstaligan efter bara två säsonger. Här finns några spelare kvar från den tvååriga sejouren i Serie A (Benali, Cordaz, Simy); i övrigt är det ett anonymt lag som tränaren Giovanni Stroppa jobbar med.  

52-åringen testade på Serie A för åtta år sedan när Zdenek Zeman lämnat Pescara, men fick sparken tre månader i på säsongen. Kloke innermittfältaren Luca Cigarini är en bra värvning från Cagliari och kommer få ett tungt ansvar i jakten på ett nytt Serie A-kontrakt.  

Nyckelspelare: Lisandro Magallán lämnade Boca Juniors och anslöt till Ajax otroligt framgångsrika vår 2019, utan att få särskilt mycket speltid. Förra säsongen lånades 26-åringen ut till Alavés och i år går lånet till Crotone. Försvarare av den här kalibern måste prestera för Crotone ska hålla sig kvar. 

Placering: 20. Crotone klarade Serie A-kontraktet för tre år sedan efter en närmast mirakulös slutspurt. Anfallsparet Emmanuel Riviere-Simy gjorde 13 respektive 20 mål på varsitt håll i Serie B och kommer behöva överträffa sig själva. Chansen är liten att Crotone som lag gör det.  

Spezia (17-20), placering 19/20: trea i Serie B.  

Den italiensk-nigerianske miljardären Gabriele Volpi köpte Spezia 2008. Tolv år senare ska laget från La Spezia debutera i Serie A, även fast Volpis investeringar minskat jämfört med de inledande åren.  

Laget har ändå förstärkt klokt med flera Serie A-rutinerade spelare. Försvaret ser lovande ut med kroaten Martin Erlic och Riccardo Marchizza som är ny från Sassuolo, precis som Cristian Dell’Orco.  

Colombianen Kevin Agudelo visade lovande tendenser i Genoa förra hösten och kan blomma ut i Spezias lag.

Nyckelspelare: Jeroen Zoet var PSV:s förstamålvakt och har elva landskamper på cv:et med Nederländerna. Den rutinen kommer bli oumbärlig för Spezia på den här nivån.  

Placering: 19. 42-åringen Vincenzo Italiano har aldrig tränat i Serie A tidigare. Spezia kommer leva på sin entusiasm men jag har svårt att se laget undvika nedflyttning.  

Udinese (13-18), placering 19/20: 13:e.  

Ken Sema har återvänt till Watford och Seko Fofano flyttar till Lens. Annars är startelvan ifjol intakt för Luca Gotti, som fick övertalas för att fortsätta som huvudtränare efter att ha varit assisterande.  

Det är talande för Udinese som fortfarande famlar efter en långsiktig tränarlösning. Något som de inte haft sedan Francesco Guidolin slutade 2014. Längst fram hade Kevin Lasagna en väldigt oväntad formtopp under sommaren som Udinese kommer hoppas håller i sig.

Nyckelspelare: Som alltid är det den offensive mittfältaren och ryktenas man Rodrigo De Paul som stå för briljansen i Udinese.  

Placering: 18. Udinelaget har precis som Genoa radat upp besvikelser och intetsägande säsonger på rad. Att Udinese trillar över kanten och åker ur är risken stor för. Det gjorde Pozzofamiljens andra lag Watford i somras, och av spelarrotationen att döma har inte prioriteringen mellan de två klubbarna förändrats ur ägarsynvinkel.

Genoa (15-19), placering 19/20: 17:e. 

Som brukligt sker en stor spelarrotation i Genoa varje sommar. Och för andra året i rad höll klubben på att trilla ner till Serie B. Mycket inom mig säger att det räcker, nu får denna dysfunktionella miljö till slut ta den där hissen ner till kadettserien. Men så hittar Genoa ett sätt att klara sig varje gång.  

Räddningen den här gången ligger i den kompetente Rolando Marans händer. Den tidigare Chievo- och Cagliaritränaren får spännande tillskott som  svenske Joel Asoro och Miha Zajc till innermittfältet. Men till samma lagdel adderas osäkra kort som Davide Zappacosta och Milan Badelj till bland andra fjolårsbesvikelsen Lasse Schöne.  

Längst fram bär 37-årige Goran Pandev ett stort lass när lovande Andrea Pinamonti återvänt till Inter. Suck.  

Nyckelspelare: Mattia Perin har lånats in från Juventus igen. Trots ett väldigt motigt 2019 och har 27-åringen under året visat att han alltid är att lita på i Genoa-målet. 

Placering: 17. Genoa fortsätter att balansera på den slanka nedflyttningslinan med ägaren Enrico Preziosi som inte hittar köpare till klubben. Den här typen av negativ atmosfär kommer slå tillbaka mot klubben någon gång, men jag antar att det raset skjuts upp en säsong till.  

Benevento (15-19), placering 19/20: etta i Serie B 

Klubben från Kampaniens inland rustar hårt inför dess andra Serie A-säsong någonsin. 2017/18 var Benevento i praktiken avsågat redan innan de första tuggorna av Panettonen togs till jul. De var charmiga då – men kommer bjuda på ett betydligt bättre sportsligt motstånd denna gång.  

Tränaren Filippo Inzaghi sprang igenom Serie B med detta lag och kommer även han revanschsugen efter sin senaste misslyckade sejour i högstaligan med Bologna. Storebror Inzaghi har alla förutsättningar att bevisa att hans namn är Serie A-värdigt även som tränare. 

Nyckelspelare: Senaste det begav sig spelade Benevento bra fotboll men saknade en målskytt. Det har de fått i Gianluca Lapadula, som efter ett par tyngre år gjorde elva mål på 25 matcher i Lecce. Det räckte inte till nytt kontrakt men i Benveneto finns det bättre förutsättningar för det. 

Placering: 16. Klubben har värvat alldeles för klokt för att åka ur igen. Det finns Serie A-rutin i högerbacken Christian Maggio och flera nyförvärv som presterat på den nivån. Polacken Kamil Glik kommer från Monaco och tillför spets och ledaregenskaper till försvaret.  

Sampdoria (13-18), placering 19/20: 15:e. 

Sampdoria fick en bedrövlig start förra hösten och länge hängde nedflyttningshotet över klubben. Under tränaren Claudio Ranieri kom en formtopp i mitten av sommaren och kontraktet säkrades till slut relativt komfortabelt.  

Men Samp är i en orolig sits och presidenten Massimo Ferrero lyckades inte få klubben såld för ett år sedan. De bör undvika nedflyttningsstrid men kommer knappast hamna på den övre halvan som de lyckades med under tränaren Marco Giampaolo.  

Mest potential finns i anfallet. Efter skytteligasegern 2019 hamnade Fabio Quagliarella på respektabla elva Serie A-mål. Där finns också den pålitlige Manolo Gabbiadini och 23-årige Federico Bonazzoli som var en liten sensation i somras.  

Nyckelspelare: Jakub Jankto är kapabel till bra saker och viktig med sitt passningsspel på Sampdorias mittfält.  

Placering: 15. Ingen dramatik här inte. Och förmodligen bäst så för Sampdoria med tanke på syrebristen i klubben. Giampaolo har plockat Nicola Murru och Karol Linetty till sitt Torino, i övrigt är startelvan intakt.  

Hellas Verona (11-18), placering 19/20: nia. 

Förra årets nykomling hamnade sensationellt nog på den övre halvan. En hel del av den förtjänsten kan tillskrivas tränaen Ivan Juric och hans aggressiva 3-4-2-1-system. Men baksidan av en sådan framgång är förstås att lagets köps upp.  

Redan i januari blev det klart att Amir Rrahmani och Sofyan Amrabat skulle lämna för Napoli respektive Fiorentina. Nu har även succébacken Marash Kumbulla blivit klar för Roma och Matteo Pessina vänt hem till Atalanta. Även gamle Giampaolo Pazzini har lämnat anfallet efter nästan fem år i Verona. 

Hellas har fått in bra ersättare, men bör ligga lågt med förväntningarna i år. Att Juric förlängde sitt kontrakt är däremot den bästa nyheten klubben kunde få i somras.  

Nyckelspelare: Spelfördelaren Miguel Veloso upplevde en ny vår och hade en nyttig men inte lika besjungen roll i framgången förra säsongen. 

Placering: 14. Det svåra andra året. Hellas Verona har flyttat fram positionerna som klubb och kan hamna någonstans i mitten. Lyckas Juric med kommer denna tränargärning framställas i väldigt fin dager.  

Parma (9-14), placering 19/20: elva.  

Roberto D’Aversa förde upp laget från Serie C till A och stannade två säsonger i högstadivisionen innan han nådde vägs ände. Ny tränare är Fabio Liverani som slöpligt åkte ur med Lecce i augusti.  

Liverani tar över en solid trupp som knappt förändrats sedan förra säsongen och lär släppa på handbromsen mer än vad D’Aversa gjorde i spelet. 38-årige Bruno Alves kommer smälla in minst ett frisparksmål och klubben hoppas att danskcentern Andreas Cornlelius har kommit igång på allvar i Serie (12 mål 19/20).  

Parma har också fått amerikanska ägare. Affärsmannen Kyle Krause köpte 90 procent av klubben i dagarna – och inledde med att pilla bort Juventusklibban på laptopen i en video.  Dock har den skicklige sportchefen Daniele Faggiano lämnat för Genoa.

Nyckelspelare: Med Dejan Kulusevskis alla mål och assist borta ökar ansvaret på 33-årige Gervinho som en kreativ kraft.  

Placering: 13. Liverani är en spännande tränare och ska utveckla Parmas spelmodell. De kommer landa på en stabil mittenplacering som förra säsongen. 

Cagliari (9-15), placering 19/20: 14:e. 

Laget från Sardinien var seriens stora överraskning förra hösten. När det började gå sämre under vintern fick tränaren Rolando Maran sparken och ersättaren Walter Zenga lyfte det inte tillräckligt för att han skulle få stanna.  

Den som leder Cagliari blir Eusebio Di Francesco, som fick sparken från både Roma och Sampdoria under 2019, och som tagit på sig en sällsynt managerroll. Den stora förlusten är förstås tappet av Radja Nainggolan vars låneperiod från Inter är avslutad. Cagliari har även stött på ett bakslag i förhandlingarna om belgarens lagkamrat Diego Godín, en värvning som förstås skulle skicka ett statement från Sardinien.  

Nyckelspelare: João Pedro exploderade och gjorde sin klart bästa säsong målmässigt i Serie A med 18 fullträffar. 28-åringens förmåga att fortfarande vara en x-faktor kommer spela stor roll för utgången av Cagliaris säsong.  

Placering: 12. Cagliari var ett solitt lag under Maran och kommer bli mer oförutsägbart med Di Francesco. Men får inte klubben loss Nainggolan (“omöjligt” enligt presidenten Tomasso Giuli) blir det svårt att upprepa förra höstens spelmässiga höjder.  

Bologna (8-13), placering 19/20: tolva. 

Förra säsongen blev som väntat tuff i kölvattnet av tränaren Sinisa Mihajlovics kamp mot leukemin. Bologna landade till slut en okej tolfteplats och har till den här säsongen i stort fått behålla samma startelva.  

Försvaret kommer profitera mest på det och det finns förutsättningar för att laget kan flyga lika högt som under våren 2019. Offensiven är alltjämt stark och januariförvärvet Musa Barrow gjorde stor succé med nio gjorda mål.  

Nyckelspelare: Den som binder ihop råkomponenterna i anfallsspelet är Rodrigo Palacio. En otroligt smart spelare som inte visar någon vilja till att sakta in vid 38 års ålder. 

Placering: 11. Det finns risk för att det blir ännu ett mellanår för Bologna. Känslan är att de behöver ytterligare ett nyförvärv av klass, om inte de ska behöva lite allt för mycket på Riccardo Orsolinis poängproduktion (8+8 ifjol). 

Publicerad 2020-09-19 kl 16:30

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto