Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En historisk Zlatan kommer fortsätta slå rekord

Twitter: @ErikHadzic  

Zlatan Ibrahimovic har varit i den situationen tidigare, med bollen i handen vid straffpunkten framför Inters Curva Nord. För tio år sedan gjorde han det som en återvändare i il Derby della Madonnina iklädd Milans färger.

Den här gången fanns ingen Julio Cesar som räckte ut tungan och försökte psyka sin tidigare lagkamrat. Där stod Samir Handanovic och till skillnad från i novembermötet 2010 så räddade målvakten Zlatans straff. Interkaptenen blev till och med historisk med sin straffräddning och gick om Gianluca Pagliuca i flest antal sådana.  

Problemet var bara att returen gick rakt ut mot en framstormade Zlatan som också skrev in sig i historieböckerna som den äldsta målskytten i ett Milanoderby med sina nyligen fyllda 39 år. Inte ens en kvart hade gått och efter 16 minuter dubblade svensken Milans ledning med ett behärskat avslut.  

ANNONS

Inter hade fått starta med två vingbackar i tremannaförsvaret. Den ena, Aleksandar Kolarov, hakade upp Ibrahimovic i straffområdet när Milanstrikern på ett väldigt Zlatanskt manér höll i bollen och vägrade passa en fristående Rafael Leão. 

Vid det andra målet var Danilo D’Ambrosio ett rundningsmärke när Leão drev förbi och hittade Zlatan. Milan dominerade under en knapp halvtimme på Giuseppe Meazza innan Inters livlina kom genom ett mål från Romelu Lukaku. Den formstarke belgaren tänkte knappast låta Zlatan glida fram till rollen som derbykung. 

Inter spelade upp sig efter chocken och hade möjligheter att kvittera i en fantastiskt underhållande halvlek. Efter pausen tog de fysiska momenten över och Inter körde fast igen. Christian Eriksen byttes in till matchens sista tredjedel och var inblandad när Inter först tilldömdes straff – bara för att se Lukaku vinkas av för offside efter att VAR-rummet granskat en av fotbollens mest krångliga regler.  

ANNONS

Ett Inter med vittring hade det senaste derbyt i färskt minne på den tiden då 80 gånger fler åskådare fanns på plats. Milan gick då upp i ledning genom Zlatan som också nickade fram till Ante Rebics 2-0. Inter lyckades sedan göra fyra mål och fullborda en spektakulär derbyvändning.  

Mycket har som bekant hänt sedan dess. Tränaren Stefano Pioli var några månader in på sitt uppdrag och har sedan den februarikvällen utvecklat Milan till ett av Italiens bästa lag. Att vända eller åtminstone kvittera derbyt skulle visa sig bli en helt annan uppgift för Inter ikväll jämfört med då. 

Milan var fortfarande ett bräckligt lag som famlade efter en identitet och precis fått en pappagestalt i Ibrahimovic. Nu är i rossoneri ett betydligt mer utvecklat passningslag som dessutom utvecklat en hårdhet på mittfältet med duon Franck Kessié-Ismaël Bennacer.  

ANNONS

Den typen av beslutsamhet finns också hos mittbacken Simon Kjær. Om Ibrahimovic vann forwardsduellen mot Lukaku så tog Kjær hem danskkampen mot stackars Eriksen. För Lukaku fick inte in sitt andra mål trots två försök i straffområdet på tilläggstid.  

Milan kommer att toppa Serie A med full pott efter den fjärde omgången och kvällens mål gör att både Ibrahimovic och Lukaku finns med i skytteligatoppen med fyra fullträffar var. Att Zlatan varit sjuk i Covid-19 och såg helt färdig ut efter en rush på slutet fungerade inte som varningsklockor för Pioli, som vägrade byta ut sin ledstjärna. 

Efter den uddamålsvinsten mot trippelförsvararen Inter gick Milan vidare och vann lo scudetto 2010/11. Sådana förhoppningarna går inte att ställa på dagens Milan som kommer vara väldigt nöjt med en Champions League-plats i slutet på dagen.  

ANNONS

Men att sätta gränser fungerar inte riktigt för en sådan som Zlatan Ibrahimovic. Ikväll blev han historisk, och räkna med att han slår fler rekord framöver.  

**** 

Flera uppseendeväckande resultat från lördagen när Sampdoria tog sin andra raka seger och tvålade till Lazio med 3-0. Efter fyra matcher har Lazio redan förlorat två gånger med just den målmarginalen.  

Napoli svepte dessförinnan bort Atalanta och gjorde 4-0 på en halvlek. Förra säsongens rekordförvärv Hirving Lozano gjorde två mål och kom ikapp Papu Gómez  och hans fyra anteckningar i skytteligan.  

Matteo Politano (med dagens snyggaste mål) terroriserade Atalantaförsvaret och Napolis dyraste köp Victor Osimhen gjorde detsamma med den unge mittbacken Cristian Romero. Osimhen satte sitt första mål i Serie A när Napolis 4-0 kom i första halvlek.  

ANNONS

Med både Napoli och Milan rejält på gång väntas en hård kamp om Champions League-platserna. Kanske behövde Atalanta genomlida detta för att båda ha koll i backspegeln och samtidigt behålla fokus på att bli en titelutmanare.  

Efter 5-1-förlusten borta mot Manchester City för ett år sedan sa Atalantas Gian Piero Gasperini att “ikväll förlorade vi inte, ikväll lärde vi oss”.  

Förmodligen gångbara ord även idag.  

Publicerad 2020-10-17 kl 21:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto