Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Eriksen riskerar att sluta som en Inter-parantes

3v

Twitter: @ErikHadzic

Den danske superstjärnan Christian Eriksen var aldrig önskad av Antonio Conte. Eller? Det som i vintras bara var spekulationer börjar bli en vedertagen sanning. För klockan tickar för båda parterna att hitta varandra.

För Eriksen, som legat i en fotbollsmässig dvala ända sedan Champions League-finalen i Madrid för snart 1,5 år sedan. Conte å sin sida känner pressen efter en medioker säsongsstart där många delar inte blivit en lyckad summa i Inter.

Laget har två kryss i Champions League-spelet mot Borussia Mönchengladbach och Sjakhtar Donetsk. Matcher där i nerazzurri slarvat bort vinsten på grund av egna tillkortakommanden och ouppmärksamhet. I Serie A ligger Inter redan fem poäng bakom ledande Milan.

Christian Eriksens facit har varit tre starter, två inhopp, och en bänkning i Serie A. I Champions League startade mittfältaren mot Gladbach och hoppade in i mot Sjakhtar. Vid samtliga starter har 28-åringen blivit utbytt ganska tidigt i andra halvlek, CL-matchen undantaget.

Det finns flera anledningar till att Inter inte börjat bättre i höst. Den mest ömma punkten i Contes lagbygge handlar om Eriksens position, och där har tränaren en direkt påverkan på utfallet.

ANNONS

Backa tillbaka bandet till januari så var det redan då uppenbart att Conte ville ha favoriten Arturo Vidal från Barcelona. Att Inter då värvade Christian Eriksen för 27 miljoner euro sågs som ett köp som klubben var tvungen att unna sig självt, inte minst för prestigen som följde med en sådan maktdemonstration.

Efter ett trögt första halvår där Conte försökte skohorna in dansken i hans 3-5-2, och mot sommaren visade ett allt större tålamod, har ytterligare innermittfältare anlänt. Förutom Vidal så återvände Radja Nainggolan från sitt Cagliari-lån och blev kvar, mot sin egen och klubbens vilja.

Inter kan räkna till åtta (!) mittfältare som slåss om tre centrala platser. Då 51-årige Conte tvunget vill ha ett block med Vidal och Marcelo Brozovic har Eriksen ofta förpassats till trequartistarollen framför dessa två.

Och gång på gång står Eriksen för ljumma prestationer. Fin bollbehandling och touch, visst, men utan förmågan att vara en kreativ nyckel så långt framme i planen. Just nu är ett hackande Inter så när som på beroende av giganten Romelu Lukuaku som inlett säsongen lika bra som han avslutade den förra.

ANNONS

Bäst av mittfältarna har 23-årige Nicolo Barella varit i sin dynamiska roll och erbjuder konstanta löpningar samt ett reellt hot framför motståndarnas straffområde. Antonio Conte har ruckat på alla, till och med på den viktige kuggen Brozovic, men det är Barella och Vidal som bara behövt inleda två matcher var på bänken.

Contes mittfältsrebus har givetvis en del i att Inter inte vinner tillräckligt ofta. Balansen centralt är långt ifrån optimal och den som riskerar att få lämna först är just Eriksen. Det talas om ett Paris Saint-Germain som är nyfiket och Tottenham som kan tänka sig att ta tillbaka ännu en superstjärna.

28-åringen var egentligen i Spurs ett halvår för länge och borde lämnat förra sommaren innan omstarten med José Mourinho. Väl i Milano fick Inter staden att öppna upp den världsberömda teatern La Scala för spelarpresentationen. Men mannen som fotades i kostym var formmässigt en bit ifrån de största scenerna i vintras.

Eriksen har inte lyckats hinna ikapp sedan dess och hans framtid kan vara ämnad åt någon annan än Inter redan nästa år. När Tottenham slutade tvåa i Champions League var Eriksen värderad till cirka en miljard kronor enligt Transfermarkt.com.

ANNONS

På lite mer än ett år har den summan halverats. Det betyder att Eriksen fortfarande är en förbannat bra fotbollsspelare, men som kanske aldrig kommer få ut sitt max i Inters mittfältskonstellation. Att han skulle ha tappat magin det senaste året ser jag som föga troligt.

Om Christian Eriksens italienska sejour inte tar en U-sväng mot slutet av året riskerar han att bara nämnas som en parantes bland Inters långa lista av inköpta stornamn de senaste 30 åren.

Lämnar han i januari kommer pressen öka ytterligare på Conte att bevisa att han gjort rätt som hållit fast vid sina mittfältskort. Ingen förutom Lukaku är oersättlig i Inter. Inte ens Antonio Conte.

****

Annat från omgång sex:

Trots 186 dömda straffar förra säsongen i Serie A fick Udinese vänta 49 omgångar på en egen. Den tillföll laget strax efter pausen vid 0-1-underläge hemma mot Milan, och Rodrigo de Paul förvaltade straffen i mål.

Udinese fick vittring på seger, men ett ögonblick av genialitet från Zlatan Ibrahimovic – som spelade fram till Franck Kessiés ledningsmål – befäste Milans serieledning med ytterligare en vinst. Fem vinster av sex är en lika bra säsongsinledning som superupplagan med bland andra Andrij Sjevtjenko, Andrea Pirlo och Kaká mäktade med när Milan vann lo scudetto 2003/04.

ANNONS

Sassuolo fortsätter sin starka säsongsinledning. Napoli besegrades på bortaplan med 0-2 efter ett straffmål av Manuel Locatelli och en soloräd av Marseillelånet Maxime Lopez. Napoli saknade dock inte chanser att straffa Sassuolos djärva försök att spela förbi motståndaren från backlinjen upp till eget anfall.

Vid ett sådant läge slarvade gästernas målvakt och bjöd Napolis Victor Osimhem på ett halvt, öppet mål, men Andrea Consigli stod kanske för helgens räddning på närskottet. De snabba uppspelsvägarna är den central del av tränaren Roberto De Zerbis filosofi, som med Sassuolos andraplats två poäng bakom Milan betalar sig väldigt bra just nu.

Segern är än mer imponerande med tanke på att Sassuolo saknade lagets tre främsta målskyttar (Caputo, Djuricic och Berardi). De lyckades hålla nollan mot ett Napoli som gjort 14 mål i säsongsinledningen och genom att spela sitt eget spel.

– De senaste två dagarna när jag berättade för laget att de är lika starka som Napoli, såg jag på dem och de verkade inte tro mig. Jag stannade dem och sa att jag inte är någon som säljer rök. När jag pratar är det för att jag är övertygad över orden jag säger. Jag var övertygad om att vi kunde slå Napoli, sa Roberto De Zerbi efteråt.

ANNONS

Ytterligare två poäng bakom är Juventus som efter plattmatchen mot Barcelona kom tillbaka med en 1-4-vinst borta mot Spezia. En knapp kvart hade gått när Alvaro Morata gav Juve ledningen och offsideflaggan kom upp. Anfallaren hade fått tre mål bortdömda för offside i 0-2-förlusten mot Barca. När detta till slut godkändes efter en VAR-koll kunde inte tränaren Andrea Pirlo låta bli att le över Moratas plötsliga flyt.

Han fick mer att glädjas över efter att Cristiano Ronaldo till slut besegrade covid-19 och kunde bytas in istället för den formsvage Paulo Dybala. Tre minuter behövde portugisen för att göra sitt första mål efter frånvaron. Adrien Rabiot gjorde trean innan Ronaldo gjorde ett till på straff. Ronaldos närvaro kommer ta bort en hel del press från Pirlos axlar.

Lazios Wesley Hoedt stod för ett misstag i den 87:e minuten borta mot Torino och Sasa Lukics 3-2-mål såg då ut att innebära säsongens första seger för Toro. Men i den 95:e minuten grävde Lazio fram en straff som Ciro Immobile förvaltade i mål. Tre minuter senare fullbordade Felipe Caicedo vändningen med att komma före ett passivt Torinoförsvar och vräka in 3-4.

ANNONS

Torinos Marco Giampaolo uppges redan sitta löst som tränare. Hängmatchen mot Genoa och mötet med jumbon Crotone i helgen kan bli hans sista möjligheter till att rädda jobbet.

Gervinho gillar Inter. De två målen på Giuseppe Meazza i lördags var hans fjärde och femte mot Milanoklubben. Ibrahimovics cykelspark dagen efter var innovativ, men jag är otroligt svag för sättet som Gervinho styr en crossboll i krysset.

Parma hade en tvåmålsledning med halvtimmen kvar att spela. Inters Marcelo Brozovic reducerade kort efteråt och den utskällde Ivan Perisic kvitterade till 2-2 på tilläggstid. Real Madrid på bortaplan väntar härnäst för Inter.

****

Omgångens elva: (3-4-3)

Dragowski (Fiorentina)

Iacoponi (Parma), Smalling (Roma), Bremer (Torino)

Soriano (Bologna), Barak (Hellas Verona), Locatelli (Sassuolo), Spinazzola (Roma)

Gervinho (Parma), Ibrahimovic (Milan), Morata (Juventus)

Publicerad 2020-11-03 kl 12:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto