Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ronaldo behövs för att väcka liv i Juve

2v

Twitter: @erikhadzic

När man talar om den tolfte mannen syftar begreppet på supportrar med kraften att knuffa deras lag mot poäng. Utan publik på läktarna, ja då får någon annan agera som stöd. Igår var det Lazios tränare Simone Inzaghi som bokstavligen kunde ta åt sigäran.  

Ställningen var 0-1 till Juventus i den 95:e minuten när Lazio fick ett inkast i mitten av offensiv planhalva. Kantspringaren Adam Marusics första intention var att kasta inåt i planen, men Inzaghi var där och puttade honom mot att kasta i planens längdriktning. Som när en idrottslärare rätar upp tioåringar i ett stafettled.  

Inkastet gick till Joaquín Correa nere vid hörnflaggan, som gjorde bort fyra Juvespelare och hittade Felipe Caicedo framför målet. Inhopparens avslut innebar en kvittering och Caicedos femte (!) mål på tilläggstid sedan förra hösten. Först framme för att fira med ecuadorianen? Simone Inzaghi förstås.  

Målet förändrade narrativet efter matchen. Det skulle ha handlat om Juventus tredje raka seger i alla tävlingar och en skjuts framåt för tränaren Andrea Pirlo. För Juve fick matchen precis där de ville med Cristiano Ronaldos mål i den 15:e minuten.  

ANNONS

De lät Lazio föra spelet och satsade på kontringar. Ronaldo var spindeln i nätet och hade ett skott i stolpen innan pausvilan. Samarbetet med de övriga i offensiven, Álvaro Morata och Dejan Kulusevski, fungerade fint när trion slet isär Lazioförsvaret med smarta löpningar och långa bolltransporter.  

Lazio fastnade och hade svårt att skapa målchanser utan Ciro Immobiles hot i djupled. Förra säsongens skyttekung kunde inte mäta sina krafter med Ronaldo då Lazio hamnat i en massiv coronahärva. 

Immobile, Lucas Leiva och målvakten Thomas Strakosha stoppades från spel efter att ha testat positivt för covid-19. Det italienska fotbollsförbundets åklagardel har öppnat en undersökning mot Lazio för brott i samband med coronatester – eftersom resultaten skiljer sig från ett laboratorium till ett annat.

Just positiva provsvar var det som höll Ronaldo borta från spel i fyra matcher förra månaden. I hans frånvaro vann bara Juve en av dessa matcher, förlorade mot Barcelona, och kryssade mot Hellas Verona och Crotone. Hade Ronaldos fullträff igår blivit vinstmålet skulle Juventus facit med Ronaldo tillbaka varit tre raka segrar.  

ANNONS

Men nu är verkligheten att Turinlaget stått för en klubbens svagaste säsongsupptakter på ett decennium och placerar sig först på femte plats. De är klart mer sårbara än tidigare och beroende av en Ronaldo som drar loket framåt.  

Förra säsongen gjorde portugisen det tillsammans med Paulo Dybala. Nu var det den senare som började på bänken och fick ersätta Ronaldo med kvarten kvar sedan denne tvingats utgå. Dybalas inhopp var en plåga att se med flera bolltapp bland annat. Det sista skedde vid samma sidlinje där Lazio fick sitt inkast som föranledde 1-1-målet.  

Skavanker gjorde att 26-åringen missade de första veckornas spel och började säsongen i uppförsbacke. Men på de sex matcher Dybala spelat har anfallaren varit inhoppare i hälften och bara gjort ett mål. Ronaldo har under tiden gjort sex stycken.  

Det är inte första gången Paulo Dybala hamnar i en djup svacka. Skillnaden den här gången är att Juventus inte längre är ett självspelande piano. Juve tappar dyrbara poäng och Pirlo behöver sitt anfallsess för att Juve ska fortsätta vara slagkraftigt i Europa

ANNONS

För Simone Inzaghis del kommer kvitteringen höja moralen i laget. Men frågor och misstankar kommer fortsatt att riktas mot lagläkaren Ivo Pulcini, och Lazio riskerar allt från böter till poängavdrag om coronaregler medvetet brutits.  

**** 
Annat från omgång sju:  

Två mål före Ronaldo i skytteligan ligger Zlatan Ibrahimovic. Det blev ett nytt mål igår för 39-åringen när han kvitterade till 2-2 hemma mot Hellas Verona. En storspelade Marco Silvestri hade då stått i vägen flera gånger under Milans forcering, och Zlatan sköt en straff över vid ställningen 1-2.  

Den så självklare skytten har nu missat tre av fem straffar och sa efteråt att han överlåter nästa till Franck Kessié, han som gjorde reduceringsmålet mot Verona. Det positiva för Zlatans del är att Milan trots poängtappet leder Serie A två poäng före Sassuolo. Ibrahimovic har också nätat i sju raka Serie A-matcher, vilket ingen Milanspelare gjort under trepoängseran.  

Att plocka trepoängare har oftast blivit en övermäktig uppgift för Inter denna höst. På de åtta senaste matcherna har Antonio Contes lag bara vunnit en endaste. Söndagens 1-1-resultat mot Atalanta kommer Inter vara mest missnöjt med, trots att hemmalagets Luis Muriel brände en gyllene möjlighet strax innan slutsignalen. 

ANNONS

Det är fortfarande något med balansen i Inter som skaver. Mot Real Madrid spelade laget fin anfallsfotboll men förlorade matchen på den defensiva organisationen. I Bergamo uppträdde Inter mer kontrollerat, på bekostnad av kreativiteten framåt.  

Det blev ändå ingen vinst efter Lautaro Martínez mål tidigt i andra halvlek. Med tio minuter kvar kvitterade nyförvärvet Aleksej Mirantjuk i sitt första Serie A-inhopp, och kunde återupprätta lite heder hos Atalanta efter 0-5-demoleringen mot Liverpool.  

För fyra år sedan blev Henrikh Mkhitaryan den första armeniern att göra ett hattrick i A-landslaget. Borta mot Genoa kom hans premiärhattrick när Roma vann med 1-3. Med Edin Dzeko borta fick Real Madrid-lånet Borja Mayoral chansen på topp, men det var Mkhitaryan strax bakom anfallaren som var överallt när Roma anföll.  

Efter vinsten lade den offensive mittfältaren upp en tweet med meningen “För min nation, för mitt Roma!”. Armenien och Azerbajdzjan ligger som bekant i en väpnad konflikt över regionen Nagarno-Karabach igen.  

ANNONS

Landslagsuppehållet har redan skapat en andra vågen-polemik. Med den stigande coronakurvan i åtanke försökte hälsomyndigheterna i Rom och Florens förbjuda spelare baserade i dessa regioner att resa till sina respektive landslagsuppdrag. 

Det verkar inte fungerat då bland andra Lazios Sergej Milinkovic-Savic rapporteras ha landat i Serbien för landslagets avgörande Nations League-playoff mot Skottland. Sådana restriktioner skulle innebära extra vilodagar för spelare som inte kommer iväg till landslagsuppdrag, vilket knappast kommer göra alla klubbar belåtna i detta intensiva spelschema.  

**** 

Omgångens lag: (3-4-3) 

Silvestri (Hellas Verona) 

Cuadrado (Juventus), Romero (Atalanta), Mancini (Roma) 

Nandez (Cagliari), Vidal (Inter), Veretout (Roma), Pobega (Spezia) 

Mkhitaryan (Roma), Correa (Lazio), Mirantjuk (Atalanta) 

Publicerad 2020-11-09 kl 16:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto