Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Nederlagstippat Napoli kunde bara vinna en sådan vecka

12v

Twitter: @ErikHadzic  

Med en högst osäker form bakom sig skulle Napoli ta emot Roma. De två senaste hemmamatcherna hade slutat 0-2 respektive 1-3 mot topplagen Sassuolo och Milan, medan Roma kom till Neapel som Serie A:s formstarkaste lag med fem segrar och ett kryss sedan oktober.  

Inte mycket talade för en Napoliseger på förhand. Men logiken sattes ur spel under en vecka som präglades av Diego Maradonas minne. Ett dygn efter att Napolis största spelare genom tiderna gått bort lyckades laget svepa iväg kroatiska Rijeka på den hemmaplan som inte längre heter San Paolo utan Stadio Diego Armando Maradona.  

ANNONS

Lagkaptenen Lorenzo Insigne hoppade in under 2-0-vinsten och fick äran att leda Napoli, i specialtillverkade dresser med Argentina-inspiration, ut mot Roma. För honom fanns kanske inte en förlust mot Roma på kartan. Inte en sådan här vecka.  

29-åringen skruvade in en frispark när det gått en halvtimme av matchen. Insigne såg ut att anstränga sig för att hålla känslorna i styr under tiden han sprang mot sidlinjen för att hämta en tröja med Maradonas namn och nummer.  

Det fanns också bara ett lag på planen igår kväll. Fabián Ruiz utökade till 2-0 efter pausen och Dries Mertens, han som gått om Maradona och gjort flest mål i Napoli, punkterade matchen med tio minuter kvar. Mertens som efter argentinarens död bad om ursäkt på sociala medier “ifall mitt namn placerats bredvid ditt”.  

Napoli mot Roma, “solens derby”, är en rivalitet som intensifierats de senaste decennierna och eskalerade efter att Napolisupportern Ciro Esposito sköts till döds av en Romaultrà inför 2014 års cupfinal. Fansen till Roma har sedan dess inte varit välkomna till San Paolo, men igår skickade huvudstadslaget en delegation till Neapels allra innersta kärna, de ökända Spanska kvarteren.  

ANNONS

Där, framför den stora väggmålningen av Maradona ställde sig Romalegendaren Bruno Conti och hedrade minnet av sin nära vän, påhejad av en publikmassa. Contis Roma skulle dock inte ge honom någon anledning att komma på bättre humör sedan.

Laget gjorde en plattmatch och fick dessutom se Romaprodukten Matteo Politano fastställa slutresultatet till 4-0. Edin Dzeko spelade från start för första gången efter sin covid-19-sjukdom men var en skugga av sig själv. Bland flera försvarare saknades främst den matförgiftade Chris Smalling.  

Backen Gianluca Mancini orkade inte mer än 38 minuter och ersattes av Juan Jesus. Det var brassens sjätte Serie A-match sedan Paulo Fonseca tillträdde som tränare inför förra säsongen. Juan Jesus insats igår gav heller inte Fonseca någon anledning att ändra sin förhållning till försvararen. 

Napoli ligger trots en skrivbordsförlust och poängavdrag bara en poäng ifrån andraplatsen, och Victor Osimhens frånvaro var det viktigt att Mertens klev fram i rollen som ensam anfallare.  

ANNONS

Det finns fortfarande en stor potential i laget trots att tränaren Gennaro Gattuso knappast förskonats från konflikter under hösten. Bland annat vägrade Arkadiusz Milik att förnya sitt kontrakt som går ut nästa sommar. Följden blev att anfallaren blivit utfryst och bara spelat för det polska landslaget i höst.  

En överflödig Fernando Llorente har heller inte fått någon speltid alls. Med honom, Milik, Mertens, Osimhen och Andrea Petagna har Napoli seriens bästa centeruppsättning. Men bara de tre sistnämnda får spela.  

Offensivt kommer mycket fortfarande hänga på Lorenzo Insigne, även om elvans Callejón-ersättare Hirving Lozano verkat skakat av sig sin tveksamma debutsäsong. Insigne har inte visat någon kontinuitet sedan Maurizio Sarri lämnade Napoli. Möjligen kan den gånga veckans händelser inspirera Insigne till att utföra sin briljans mer frekvent framöver. 

**** 
Annat från omgång nio: 

Hyllningar och kondoleanser till Diego Maradona strömmar över hela Italien. Ikonens landsmän Rodrigo de Paul och Germán Pezzella gick in till varsin match med Udinese respektive Fiorentina bärandes Maradonas tröja.  

ANNONS

Bolognas tränare Sinisa Mihajlovic drog det ett steg längre när han visade succéanfallaren Musa Barrow en dokumentärfilm om argentinaren. Mihajlovics poäng var att låta 22-åringen se hur dåtidens bästa spelare kunde lägga ner ett stort jobb i defensiven.  

Kanske hjälpte klippen Barrow i presspelet när Bologna besegrade jumbon Crotone med 1-0. Det var nämligen första gången sedan i september förra året som laget lyckades hålla nollan i Serie A. Mattias Svanberg fick där göra sin sjätte start på de sju senaste matcherna.  

Milan klarade av det inledande testet efter Zlatan Ibrahimovics skada. Ett Fiorentina i fritt fall besegrades med 2-0 och segern bekräftar Milans bästa Serie A-start någonsin under trepoängseran. Faktum är att lagets 2,5 poäng i snitt är det högsta bland alla i Europas toppligor.  

Harmonin i Milan speglades i en Zlatan som manade på laget från San Siros läktare. Efter slutsignalen hamnade en mobiltelefon hos några av spelarna som passade på att Facetime-ringa till den covid-frånvarande tränaren Stefano Pioli från innerplanen.  

ANNONS

Sämre statistik har Juventus när inte Cristiano Ronaldo spelar. Anfallaren kunde inte komma till spel mot Benevento och Juve fick bara 1-1 på bortaplan. Juve har en vinst och tre oavgjorda på de fem matcher som Ronaldo missat.  

Målskytten Álvaro Morata blev dessutom utvisad efter protest på tilläggstid och missar derbyt mot Torino kommande helg. Tränaren Andrea Pirlo har fortsatt väldigt mycket att tänka på. 

Inter ligger illa till i Champions League. Men i Serie A har i nerazzuri smugit upp till en andraplats efter 0-3-segern mot Sassuolo. Inter stod för en bestämd insats mot överraskningslaget och kunde till och med låta Romelu Lukaku inleda på bänken.  

Efter matchen menade en butter Antonio Conte att det intensiva spelschemat med ligan, Champions League och tillkommande landslagsspel har slitit på många i truppen. För att ha chansen att spela åttondelsfinal i CL är Inter tvunget att besegra Borussia Mönchengladbach på bortaplan i veckan. 

ANNONS

Det är uppenbart att lagen med mindre breda trupper har problem att slåss på två fronter. Atalanta följde upp en övertygande 0-2-seger i Liverpool med att förlora mot samma siffror hemma mot Hellas Verona. 

Lazio å sin sida är på god väg mot CL-åttondelsfinal efter 3-1-segern mot Zenit, men förlorade överraskande med 1-3 mot Udinese den gångna helgen. Atalanta och Lazio har båda 14 poäng och placerar sig i Serie A-tabellens mitt, och får helt enkelt hålla huvudet ovanför vattenytan innan de går på julledighet.  

**** 

Helgens lag: (3-4-3) 

Silvestri (Hellas Verona) 

Skriniar (Inter), Romagnoli (Milan), Nuytinck (Udinese) 

Darmian (Inter), De Paul (Udinese), Veloso (Verona), Pereyra (Udinese) 

Zaccagni (Verona), Lautaro Martínez (Inter), Insigne (Napoli) 

Publicerad 2020-11-30 kl 15:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto