Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kulusevski en ljusglimt i ett antiklimax till stormöte

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Milanolagen placerar sig högst upp i Serie A och Milan tog emot Juventus i den största matchen sedan lagen gjorde upp om lo scudetto vårvintern 2012. Här fanns så mycket på plats för ett riktigt stormöte i begreppets sanna mening – inte minst med tanke på poänggapet som uppstått mellan Milan och Juve efter 15 omgångar.  

Det blev en underhållande fotbollsmatch men känslan är ändå att det kunde blivit så mycket bättre. Publiken saknades enormt, förstås, och klart på förhand var att Milan var så pass skade- och sjukdomsdrabbat att en poäng med all säkerhet skulle godtas.  

Annons

Högerbacken Davide Calabria startade på innermittfältet. I hans ställe spelade Diego Dalot, en av alla oändliga Man United-influenser i serien, och gjorde det bra. Samu Castillejo fick ovanlig startchans som ytter och tränaren Stefano Pioli hade bara Rafael Leão i Zlatan Ibrahimovics frånvaro.  

Och visst märktes det offensivt. Milan hade inte alls samma tyngd och spets i planens sista tredjedel även om just Calabria strax innan halvtid kvitterade Federico Chiesas tidiga ledningsmål. Juve-backen Danilo stängde igen sin högerkant när Theo Hernández sprintade upp och fransmannen sökte sig istället centralt flera gånger för att få någon yta.  

Duellen mot Hernández och Cristiano Ronaldo skulle också bli matchen-i-matchen mellan höstens två bästa spelare. Milans kraftpaket kom dock inte loss särskilt ofta och gjorde bort sig på 0-1-målet. Ronaldo blixtrade bara till någon gång.  

Annons

Som tur var för Juventus så har portugisen anfallskollegor som kan skina. Paulo Dybalas klackassist till Chiesas första hade varit värt en entrépeng. Chiesa lurade sedan Hernández efter en timme och placerade in 1-2 med vänsterfoten. Ett definitivt Juventusgenombrott för 23-åringen som visat gryende form.  

Chiesa såg dock besvärad ut och byttes ut efter målet tillsammans med Dybala. In med den formsvage Dejan Kulusevski och Weston McKennie. Kulusevski fick ganska omedelbart öppen gata på vänsterkanten med flera Juvespelare centralt, men passningen bröts och ledde bara till hörna. 

En viss tvekan präglande hela hans aktion. Skulle det bli en sådan match igen för svensken? Kulusevski hade inte varit i Juventus om han inte haft skallen för det. Istället för att gå runt gamnackad tog han tog i ett anfall på högerkanten, snurrade upp Alessio Romagnoli, och hittade McKennie framför mål. 1-3 till Juventus och Kulusevski kunde utifrån förutsättningarna knappast inlett det nya året bättre.  

Annons

Trots en del antiklimax var domarinsatsen det som sänkte stormötet från höjderna matchen kunde varit på. Massimilliano Irrati hade bara dömt fyra matcher i Serie A 2019/20 och fick senast chansen den 28 november.  

Han friade en ganska uppenbar förseelse på Adrien Rabiot som bollförare och Milan kunde kontra in 1-1-målet. Det var inte bara den missen. Irratis dömande präglades av en så dålig bedömningsnivå att den stack ut bland andra tveksamma domarinsatser en sett det senaste året. Irrati är ingen som dömer toppmöten, och kommer knappast få en match alls till helgen. 

Juve-tränaren Andrea Pirlo kan njuta av sin första stora vinst i ligan. Skalpen borta mot Barcelona var så klart tyngre, och Pirlo behöver fler segrar av denna karaktär om ett guldhopp ska väckas.  

Annons

Pirlos fagra hårsvall klarade sig undan blixten som slog ner på flera ställen idag. Antonio Candreva gav Sampdoria ledningen i lagets skrällseger mot Inter med ett “gol dell’ex”. Milanprodukten Tommaso Pobega fullbordade en sensationell vändning i Spezias första Serie A-möte någonsin mot Napoli.  

Juventus är sju poäng efter Milan med hängmatchen mot Napoli också att spela. Milan behöver sin svensk för att hänga kvar högst upp, och Juventus kan vara belåtet över att ha sin egen ikväll.

****

Mer om Milan och Juventus i årets första Poddario med mig och SvenskaFans Johan Stistrup. Vi pratar även om Gómez mot Gasperini, Balotellis Monza-succé, den ständiga Genoaräddaren Ballardini, och varför det finns fler anfallare i världsklass än mittbackar? Avsnittet är ute på alla poddplattformar.

Publicerad 2021-01-06 23:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto