Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

LISTA: Säsongens största besvikelser

4v

Twitter: @ErikHadzic 

Inter leder Serie A och är på god väg mot en högt eftersuktad scudetto. De har burit den favorittippades mantel sedan säsongen inleddes och därför är kraven höga. Så höga att flera Interspelare tar plats över säsongens största individuella besvikelser.  

ANNONS

15. Pau López, målvakt, Roma, 16 matcher i Serie A/4 nollor, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,15/10  

Under debutsäsongen 2019/20 spelades spanjoren in som förstamålvakt utan att övertyga på något sätt. När Serie A drog igång i höstas igen var därför 26-åringen bänkad till förmån för Antonio Mirante, veteranen som också petade Robin Olsen 1,5 år tidgare.  

Pau López fick bara göra några ströinsatser fram tills jul; då skadade Mirante sig och missade en månads spel. López har sedan det spelat upp sig och ser säkrare ut idag. Fortfarande har han dock mycket att bevisa för att leva upp till övergångssumman från Real Betis, som landar på 28 miljoner euro med bonusar. 

14. Leonardo Bonucci, mittback, Juventus, 19 matcher/2 mål/0 assist, snittbetyg: 5,91 

ANNONS

Giorgio Chiellini blir inte kvitt skadeproblemen och Leo Bonucci får återigen agera ledare och lagkapten i parhästens frånvaro. Det går sådär. Bonucci imponerade och tog ett stort ansvar när Matthijs de Ligt kastades in i startelvan hösten 2019; den här säsongen är 33-åringen en del av den bräckligaste versionen vi sett av Juventus på tio år.  

Inte bara Chiellinis, utan även Bonuccis framtid som bärande vitsvarta pelare behöver snart ses om. Framtiden med en mittbacksduo bestående av de Ligt och Merih Demiral är om inte redan här, så väldigt nära.  

13. Stanislav Lobotka, mittfältare, Napoli, 14/0/0, 5,75 

ANNONS

Den 1,72 meter långe slovaken får det inte att lyfta. Kroppsformen ger inte sken av någon tempostark box-till-box-mittfältare, utan Lobotka är en svårfångad spelfördelare med ganska liten arbetsradie. Det anmärkningsvärda är att han under sin första hela säsong i Napoli inte startat en enda Serie A-match.  

I Europa League-spelet har 26-åringen aldrig spelat mer än 2/3-delar av en match. När han kom från Celta de Vigo trodde jag att bollsinnet skulle räcka till en plats i startelvan. Men Lobotka verkar drunkna i överflödet av innermittfältare i Napoli.  

12. José Callejón, ytter, Fiorentina, 12/0/1, 5,5 

Värvningen av 34-åringen såg smart ut då kontraktet gått efter sju år i Napoli. Det borde finnas mer att ge, men det har överhuvudtaget inte stämt för spanjoren i Florens. Callejón är långt ifrån startelvan och har under de åtta senaste omgångarna bara fått göra två korta inhopp. Det vore tråkigt om utlandsäventyret slutade så här för en av det senaste decenniets mest underskattade Serie A-spelare.  

ANNONS

11. Vedat Muriqi, anfallare, Lazio, 16/1/0, 5,62 

17 ligamål i Fenerbaçhe den gånga säsongen räckte för att övertyga Lazio om att albanen skulle erbjuda konkurrens i anfallsuppsättningen. Ett halvår efter ankomsten undrar en istället om Muriqi är rent felscoutad?  

26-åringen är stabbig med bollen, klumpig i targetspelet, och gör för den delen knappt några mål.  Det enda hans närvaro gjort är att förstärka de andra anfallarnas betydelse. 

10. Samir Handanovic, målvakt, Inter, 26/10, 6,17 

Här går det snabbt utför. Från att vara en av Serie A:s bästa målvakter är 36-åringen idag serieledarens akilleshäl. Det säger en del om Inter-lagets progression – men ännu mer om lagkaptenens stagnering.  

ANNONS

Under ett par säsonger mot 10-talets slut gjorde slovenen extremt få misstag. Den här säsongen har tabbarna mångdubblats även om det sett något bättre ut efter nyår. Framförallt är det positioneringen och spelet med fötterna som fortsätter att gäcka Handanovic.  

9. Amadou Diawara, mittfältare, Roma, 12/1/0, 5,9 

23-åringen fick starta i den ökända krysspremiären mot Hellas Verona som förvandlades till en skrivbordsförlust för Roma. Hans andra start? Den kom i förra veckan mot Fiorentina, och innebar ett matchavgörande mål som var Diawaras första i Roma.  

Resten av säsongen har bestått av covidsjukdom, korta inhopp, och långa sjok på bänken. Vi har väntat på att den defensive mittfältaren ska få sitt stora genombrott i flera år nu, men det lossnar inte för guineanen.  

ANNONS

8. Aleksandar Kolarov, vänsterback, Inter, 7/0/1, 5,25 

Efter tre bra säsonger i Roma skulle 35-åringen erbjuda Inter både kvalitet och erfarenhet på vänsterkanten. Kolarov inledde också säsongen som ordinaire, men har efter en kortare skadefrånvaro bara fått göra två inhopp i Serie A sedan oktober. Serben är för temposvag för att spela som ytter och har heller ingen chans att konkurrera med dem i trebacksbackslinjen. Då räcker det inte med att besitta en av seriens bästa vänsterfötter för att få speltid.

7. Franck Ribéry, anfallare, Fiorentina, 19/1/5, 6,13 

Fransmannen inledde förra säsongen på ett strålande sätt innan en allvarlig skada stoppade framfarten. Ribéry har hållit sig frisk under 20/21 men ändå inte lyckats hitta tillbaka till den formen. 37-åringen snittar ganska så många minuter per Serie A-start men Viola får i gengäld inga vidare arbetsinsatser från honom.  

ANNONS

Ribéry kan fortfarande prestera ögonblick av magi. Men det blir allt svårare i ett Fiorentina som skvalpar i botten, och det är symboliskt att en allt tröttare Ribéry inte orkar lyfta laget uppåt.  

6. Giovanni Simeone, anfallare, Cagliari, 24/5/1, 5,63 

Förra veckan tog Cagliari lagets första seger på fyra månader. Under den tiden har “Cholito” inte gjort ett enda mål. 25-åringen verkar ha fastnat i ett varann-säsongssyndrom. Simeone når en bit över tvåsiffrigt i antal mål det ena året, och under det andra blir det bara hälften. Det är tydligt att dessa dippar förstärker bilden av en målsumpare på denna nivå.  

5. Salvatore Sirigu, målvakt, Torino, 22/5, 5,9 

34-åringen var bland seriens två-tre bästa målvakter förra säsongen och den största anledningen tillsammans med Andrea Belottis mål till att Torino hängde kvar i Serie A. Under 20/21 har Sirigu tappat dramatiskt i kvalitet och snittar nära två insläppta mål per match.  

ANNONS

Han blev till och med bänkad vid två tillfällen mot slutet av förra året och det påstods att han kom på kant med den tidigare Torotränaren Marco Giampaolo. Med Torino på nedflyttningsplats är läget ännu mer prekärt i år. För att klara sig har de inte råd med en mer mänsklig version av Sirigu i målet. 

4. Arturo Vidal, mittfältare, Inter, 23/1/2, 6,05 

33-åringen handplockades av sin tidigare tränare i Juventus, Antonio Conte, för att göra Inters mittfält mer dynamiskt. Men farhågorna om att Vidal själv tappat i intensitet har bekräftats under säsongen då prestationerna innehållit många besvikelser.  

Med Christian Eriksen inne i värmen har Conte fått ompröva sin obevekliga tillit till Vidal. Det kommer han fortsätta att göra när mittfältare som Stefano Sensi och Matías Vecino får bukt med sina skadebekymmer. Vidals höga energinivå har alltid varit hans styrka. Men när han själv inte hänger har det resulterat i misstag som inte är acceptabla för en spelare med Vidals cv. 

ANNONS

3. Nikola Kalinic, anfallare, Hellas Verona, 12/1/0, 5,7 

Det är inte så att kroaten saknar framspelare i Verona. Men trots vassa passningsfötter omkring sig står Kalinic bara på ett mål i sin nya klubb. Situationen var tillräckligt alarmerande för att Verona skulle lägga åtta miljoner euro på Kevin Lasagna under januarifönstret.  

Det är lätt att glömma att 33-åringen en gång varit en pålitlig målskytt och det har bara gått 3,5 år sedan ett storsatsande Milan la över 200 miljoner kronor på honom. Svårare är det att begripa hur Kalinic lyckades hanka sig kvar i klubbar som Atlético Madrid och Roma innan han landade i Verona. 

2. Christian Eriksen, mittfältare, Inter, 15/0/0, 5,92 

29-åringen har spelat upp sig efter nyår och det avgörande frisparksmålet mot Milan i cupkvartsfinalen den 26 januari blev en vändpunkt för hela hans säsong. Eriksen har insett vad som krävs av honom i Contes mall gällande taktisk disciplin och har belönats med några starter efteråt. Men att det skulle ta närmare ett år för dansken att börja hitta sin roll är inget annat än en enorm besvikelse. 

ANNONS

1: Paulo Dybala, anfallare, Juventus, 11/2/2, 5,7 

Argentinaren kom snett in i säsongen med en skada som hängde kvar sedan sommarens avslutning. När Dybala var tillbaka på planen blev han åter skuggan man sett ett antal gånger tidigare i Juventuskarriäre, och inte spelaren som ihop med Cristiano Ronaldo bidrog starkast till förra säsongens scudetto.  

Det går att skylla på den skadan – Dybala har sedan varit borta med knäproblem under 2021, eller på otydligheten i Andrea Pirlos offensiva idéer. Men det är saker som kommer vara underordnade när diskussionen om Dybalas kontrakt, som går ut nästa sommar, avgörs. Har Juventus råd att hålla kvar en guldklimp som bara glänser i perioder? 

Publicerad 2021-03-11 kl 16:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto