Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

LISTA: Säsongens bästa nyförvärv 20/21

3v

Twitter: @ErikHadzic  

ANNONS

Som alltid när Serie A:s bästa rekryteringar listas så premieras riskfaktorn i värvningen. En dyr investering som blivit lyckad rankas högre än ett kortsiktigt lån med andra ord.  

15. Victor Osimhen, Lille →Napoli (70 miljoner euro), 12 matcher/3 mål/ 1 assist/, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,2/10 

22-åringen inledde rasande bra när Napoli vann sex av de sju inledande matcherna i Serie A. Sedan kom nigerianens axelskada och covidsjukdom som höll honom borta från spel i två månader. Den Osimhen som återvänt är inte riktigt samma anfallare och har bara gjort ett mål på sex framträdanden efteråt.  

Men den korta perioden i höstas hann visa hur betydelsefull han är för Napolis offensiv, som även lidit av att Dries Mertens varit borta långa perioder. Osimhen är svårfångad för motståndarna och bra i djupled. Börjar han hitta målet igen är rekordsumman för Napoli berättigad.  

ANNONS

14. Fikayo Tomori, Chelsea →Milan (lån), 6/0/0, 6,33 

23-åringen gick från en ordinarie plats när Frank Lampard tog över Chelsea till frysboxen under samme tränare. Ett 45 minuter långt inhopp mot Liverpool i den andra Premier League-omgången var allt som Tomori skrapade ihop under 2020/21 innan han lånades ut till Milan i januari.  

Bedömningen av Paolo Maldini och kompani har varit lysande. Engelsmannen visar ingen ringrostighet och har under de senaste veckorna tagit en ordinarie plats i mittförsvaret. Väljer Milan att köpa loss Tomori trots att både Alessio Romagnoli och Simon Kjær finns att tillgå? Eller har mittbacken på distans övertygat Thomas Tuchel om en fortsättning i London? 

13. Tommaso Pobega, Milan →Spezia (lån), 14/3/2, 5,89 

ANNONS

21-åringen är en i raden av spännande italienska mittfältare på tillväxt. Den här säsongen har Pobega imponerat på Spezia innermittfält, med fysisk närvaro och fina box-till-box-egenskaper. Dessutom har Pobega spelat avgörande roller när lilla Spezia skakat om toppmotstånd. Nykomlingen har möjligheten att köpa loss honom efter säsongen; Milan har i sin tur en återköpsklausul inbakad.  

12. Dejan Kulusevski, Atalanta →Juventus (35M euro), 24/3/1, 6,18 

Poängskörden har varit svag på slutet och 20-åringen har inte hittat den optimala rollen i Juventus än. Men vem kunde tro att dessa förväntningar kunde skapas ett halvår in på Juve-äventyret!? Det är Kulusevskis starka inledning på säsongen som medfört en ökad kravbild, och mest är det talande för den explosionsartade utveckling han haft under 1,5 säsong i Serie A. Kulusevski kommer bara att bli viktigare i Juventus. 

ANNONS

11. Kevin Strootman, O. Marseille →Genoa (lån), 10/0/3, 6,0 

31-åringen har startat tio matcher sedan utlåningen till Genoa i januari. Laget låg då precis ovanför nedflyttningsstrecket och har sedan dess klättrat till 14:e plats med sex poäng till godo till farlig mark.  

Nederländarens inverkan på uppryckningen ska inte förringas, även om Genoa tappat fart och inte vunnit på en månad. Efter avskedet från Roma och den inte helt lyckade transfern till Ligue 1 visar Strootman att han fortfarande håller hög Serie A-klass.  

10. Weston McKennie, Schalke 04 →Juventus (18,5M euro), 23/4/2, 6,26 

En av få ljusglimtar under Juventus säsong är 0-3-vinsten i Barcelona i Champions League. McKennie fick med ett mål sitt vitsvarta genombrott i den matchen och visade sig kapabel att kliva fram vid stora tillfällen.  

ANNONS

22 år gammal är amerikanen precis som Dejan Kulusevski värvad för framtiden. McKennie är därför ingen spetsspelare i Juventus än, men har enklare än svensken hittat sin roll i laget. Med smarta löpningar och en orädd spelstil adderar McKennie något annorlunda till Juventus ibland dysfunktionella mittfält.  

9. Davide Zappacosta, Chelsea →Genoa (lån), 16/2/1, 6,36 

28-åringen börjar till slut få ordning på karriären efter petningen i Chelsea och korsbandsskadan som spolierade nästan hela förra säsongen under utlåningen till Roma. Perioden i Genoa inleddes med en ny skada och yttermittfältaren missade i stort sett hela hösten.  

Men på de tolv matcher som Zappacosta startat sedan dess har Genoa bara förlorat vid två tillfällen. Hans lite aviga spelstil på kanten påminner en återigen om varför Zappacosta bara för fem år sedan sågs som en av Italiens mest eftertraktade yttrar. 

ANNONS

8. Ivan Provedel, Empoli →Spezia (okänd summa), 22 matcher/4 nollor, 6,2 

Med en bakgrund som långtidsskadad och sedan petad i Empoli har Provedel kommit tillbaka som en av säsongens stora överraskningar. När nyförvärvet Jeroen Zoet gick sönder nästan omedelbart fick Provedel chansen och tog den.  

Det återstår att se dock om 27-åringen kan fullfölja en hel Serie A-säsong för första gången. Zoet har fått en ny möjlighet efter skadan och stått i mål när Provedel varit covidsjuk de senaste två matcherna. Nederländaren är bäst betald i laget med ligans minsta budget, och kommer bland annat av den anledningen inte bli lätt att peta när Provedel är tillbaka.  

7. Pedro, Chelsea →Roma (free agent), 20/4/3, 5,89 

Slut som 33-åring? Skulle inte tro det. Spanjoren visade omgående att Roma gjort ett smart val och några trötthetstecken märks inte. En muskelskada har sedan förhindrat utvecklingen efter nyår. Men som lekkamrat till Henrikh Mkhitaryan bakom Edin Dzeko är Pedro en stor tillgång för Roma. 

ANNONS

6. Antonin Barak, Udinese →Hellas Verona (6M euro), 24/6/2, 6,31 

26-åringen levde aldrig upp till förväntningarna som målades fram efter en strålande start i Udinese hösten 2017. Barak åkte under förra säsongens utlåning ur med Lecce, men har sedan fått en nytändning i Verona.  

Fjolårets succéman Matteo Pessina återvände till Atalanta och hans skor har Barak fyllt ut på det offensiva mittfältet. Hellas fortsätter att överraska med den storvuxne tjeckens fina passningsfötter och välriktade skott. 

5. Achraf Hakimi, Real Madrid →Inter (40M euro), 26/6/5, 6,41 

Som förväntat har Hakimi gjort högerkantspositionen till sin och backat upp Antonio Contes förtroende med fina poängsiffror. Men det finns mer att hämta av marockanen. Ibland märks det i beslutsfattande och försvarsspel att han inte är äldre än 22 år. Hakimi har dock snabbheten på sin sida och en utstakad väg till världstoppen framför sig.  

ANNONS

4. Roberto Pereyra, Watford →Udinese (okänd summa), 23/3/5, 6,23 

Knappt tio år efter att argentinaren kom till Udinese fullbordar han cirkeln hos zebrorna. Pereyra gör det med känslan av att han borde satt ett ännu större avtryck i Premier League. För hans begåvning är uppenbar, och den har hjälpt Udinese undan bottenstriden till en stabil plats i mitten. 30-åringens skott, finess, och dribblingar hör hemma på den övre halvan som Udinese klättrat upp till idag.

3. Álvaro Morata, Atlético Madrid →Juventus (lån+10M euro), 21/7/9, 6,22 

Har 28-åringen hittat hem till sist? När Moratas namn diskuterades förra sommaren var det inte som Juventus förstahandsval, utan större fokus låg på Luis Suárez och Edin Dzeko. Spanjoren kom därför med ganska låga förväntningar på sig men fick snabbt visa sitt värde när Cristiano Ronaldo missade några matcher i säsongsinledningen.  

ANNONS

Morata ersatte fixstjärnan galant och kunde sedan etablera ett fint samarbete med honom. Efter så många år på den allra högsta nivån vet anfallaren vad som krävs; därtill är Morata en smart spelare och komplett i många delar av spelet. Undervärderad. 

2. Cristian Romero, Juventus →Atalanta (2-årigt lån+2,3M euro), 21/2/2, 6,4 

Snabb, aggressiv, och brytningssäker. Argentinaren passar in på sinnebilden av en mittback i Gian Piero Gasperinis Atalanta. Romeros närgångna spel har lett till åtta varningar redan, men den kompromisslösa stilen får också 22-åringen att stundtals se ut som en världsförsvarare.  

Det var inte självklart att han skulle klara steget till Atalanta smärtfritt efter ett tufft fjolår i Genoa. Gasperini har dock slipat fram ännu en mittbacksdiamant, och Juventus kan andas ut efter att ha betalat 26 miljoner euro för Romero inför förra säsongen.  

ANNONS

1: Federico Chiesa, Fiorentina →Juventus (50M euro), 24/7/8, 6,54 

Odiskutabel etta på listan. 23-åringen har redan under sin första säsong i en toppklubb överträffat de högt ställda förväntningarna. I Champions League höll Chiesa så när på att skjuta Juve vidare från åttondelen mot Porto på egen hand, och den typen av ansvarstagande får honom att växa ju högre kraven blir.  

Chiesa har smält väl in bland Ronaldo, Morata, och Kulusevski utan att på något sätt underordna sin egen roll. Han jobbar hårt defensivt, har rätt inställning, och kreativiteten är lika sprudlande som tidigare. Chiesa är Juventus framtid.  

Publicerad 2021-03-19 kl 13:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto