Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Serieledning – men osäkra moln tornar upp hos Inter

3v

Twitter: @ErikHadzic  

ANNONS

Det borde vara frid och fröjd i Inter. Med tio omgångar kvar av Serie A toppar laget tabellen sex poäng före Milan, med en match mindre spelad dessutom, och den största konkurrenten Juventus är hela tio poäng efter. De har vunnit tio av årets 13 matcher och manglat det mesta av motståndet sedan de slapp tänka på Champions League-spel mitt i veckan. 

Men total harmoni är inte någon sinnesstämning som Inter är bekant med. Klubben fungerar inte så. Utanför planen har den kinesiska majoritetsägaren Suning Holdings Group letat efter intressenter som kan köpa betydande andelar i klubben, och Financial Times skrev i mitten av januari att det svenska riskkapitalbolaget EQT var en av kandidaterna.  

Ägaren Zhang Jindongs företag började sälja fläktar 1990 och har sedan dess vuxit ut till att verka inom sport, media, fastigheter och teknologi. Men även ett konglomerat som Suning har drabbas av sin beskärda del under pandemin.  

ANNONS

Aktiepriset har halverats på tre år och effekterna av covid-19 slår hårt mot detaljhandeln. Det säger Inters vd Beppe Marotta till The Athletic, men försöker också skapa ro bland alla oklarheter. 

“De destabiliserar inte. Detta är en väldigt tätt sammansvetsad grupp. Med respekt mot detta har arbetet från Conte (Antonio, tränare) varit noggrant, och när laget håller ihop blir även de största problemen små”. 

Sunings bekymmer tvingade dock företaget att sälja 23 procent av dess andelar. Två investmentföretag, uppbackade av den kinesiska staten, betalade över 1,6 miljarder pund. Som en jämförelse köpte Suning Inter för 230 miljoner pund 2016.  

Ett år tidigare skaffade företaget ett lag i kinesiska Super League och döpte om det till Jiangsu Suning, som sedan värvade Ramires från Chelsea och rekryterade Fabio Capello som tränare. I november förra året vann klubben till slut ligan – bara för att upphöra att existera den 28 februari.  

ANNONS

För hur stort Suning än växt sig kan de aldrig bli större än den kinesiska staten, som meddelade företaget att de skulle lägga alla pengar på att rädda affärerna och inte något alls på fotboll. Zhang Jindong hälsade Sunings anställda att “vi kommer utan någon tvekan stänga och skära ner i verksamheter som är irrelevanta för detaljhandeln”. 

Satsningen i Inter är dock nära slutmålet: En scudetto. Under de fem åren med Suning har Inter i en relativt snabb takt flyttat fram positionerna för återta den ligatitel som inte varit i klubbens händer på elva år. De startade med den misslyckade Frank de Boer som tränare och hittade så småningom Luciano Spalletti som kunde guida laget till Champions League-spel och indirekt en ökad omsättning.  

ANNONS

Ekonomiskt har Inter slitit sig loss från tunga Financial Fair Play-bojor och lockat över Antonio Conte till att bli Serie A:s bäst betalda tränare, med över tio miljoner euro i årslön. De rekordvärvade Conte-favoriten Romelu Lukaku för 75 miljoner euro och hittade (till slut) en plats även för superstjärnan Christian Eriksen i laget. 

Att Inter är på god kurs mot scudetton är också i fas med lagets investeringar de senaste åren. Enligt bloggen Swiss Ramble har Inter sedan 2016 haft den högsta nettospenderingen med 325 miljoner euro. Det är en bra bit före tvåan Milans siffra på 295, och nästan hundra miljoner euro mer än vad de senaste säsongernas Serie A-vinnare Juventus har.  

Under samma period har Inters lönebudget ökat med 74 procent. Där ligger Juventus ökning på 63 procent – framdragen av viss superstjärnas monstruösa lön. Inter har under Zhang Jindongs son Steven (bilden) och hans ledning på allvar börjat utmana Juve om epitetet “Italiens mest moderna klubb”.   

ANNONS

Men den senaste rapporten visade en förlust på över en miljard kronor, bland de största ekonomiska tappen i Europa. Spelarinvesteringarna bromsades och Conte hamnade i bråk med klubbledningen förra sommaren över klubbens framtida riktning.  

Efter dubbla andraplatser i Serie A och Europa League säsongen 2019/20 var det lätt att raljera över Contes irrationella beteende, och svårare att se ett potentiellt ägarbyte längre bort i horisonten.  

Ett annat stick i sidan har kommit från kommunalt håll då Milanos borgmästare Guiseppe Sala i förra veckan pausade planerna på riva San Siro och bygga en ny arena för Inter och Milan. Sala tror fortfarande på ett verkställande av arenabygget, men vill se garantier på att Sunings investering i Inter fortsätter.  

Inters ekonomiska åtstramning ser därmed oundviklig ut om inte Suning lyckas sälja några andelar. Men ifall en ny majoritetsägare kommer in riskerar Inter att slungas in i ett moln av osäkerhet och till en ny omstart. Samtidigt kan nästa investerare se till att maximera den enorma potential som finns i varumärket Inter. 

ANNONS

Det sportsliga försprånget kan Inter behålla, men stabilitet utanför planen är absolut nödvändigt för att växa som klubb. Inter är dock van vid att det stormar och de kommer säkert rida ut denna på något sätt med.  

I svaret till Intersupportern Sala skrev klubben att de “existerade före borgmästare Sala och kommer fortsätta att existera när hans mandatperiod tar slut”.

Det går att byta ut namnet Sala mot Suning för att Intersupportrarnas tillförsikt ska fortsätta.  

Publicerad 2021-03-27 kl 16:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto