Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Derbykryss – nu kan det otänkbara hända Turinklubbarna

1v

Twitter: @ErikHadzic      

ANNONS

Efter 0-1 hemma mot Benevento i den näst senaste omgången stod det i praktiken klart att Juventus inte skulle nå en tionde ligatitel i följd. Ett landslagsuppehåll senare har krisen förvärrats, då det bara blev kryss i bortamötet mot Torino. Ett derby som Juventus i princip inte kan förlora på hemmaplan; Torino har i sin tur bara vunnit på Stadio Olimpico en gång under 2010-talet mot Juventus.  

Det oväntade var nära att inträffa igår. Först inledde Juve piggast och Federico Chiesa gav laget en välförtjänt ledning i den 13:e minuten. En kvart senare skulle den normalt sett stabile Wojciech Szczesny kliva in handlingen på ett negativt sätt.  

Målvakten släppte en retur rakt ut på den Juveägde mittfältaren Rolando Mandragoras distansskott och Toni Sanabria nickade in Torinos kvittering från nära håll. Direkt efter pausvilan spelade Dejan Kulusevski en galen hemåtpassning som Sanabria snappade upp, och Szczesny var ungefär lika frånvarande som svensken när han tillät Toroanfallarens skott att gå in vid första stolpen.  

ANNONS

Juventus inledande kvart var dess enda riktigt bra period under hela matchen. Med Torino i ledning utspelades sedan en matchbild som inte alls passar ett Juve utan kreativitet, och med en ytterback i Danilo – som omskolats till mittback –från start på innermittfältet. Särskilt inte när Chiesa är den enda i Juventus offensiv som ens spelar bra för stunden.  

Den målbilden ligger dock högre för Cristiano Ronaldo och 35-åringen nickade in kvitteringen med tio minuter kvar att spela, därmed undvek Juventus en pinsam derbyförlust mot bottenlaget Torino. Men insatsen blev en ny påminnelse över hur svagt Juve är, och hur många gånger de hamnar i situationer de sällan behövt befatta sig med under de senaste säsongerna.  

Ta bara bakåtpassningarna. Kulusevski gjorde en “indianare” även förra månaden från en liknande position på planen. När Juve havererade i Champions League var det Rodrigo Bentancur som bjöd Porto på ett mål på detta sättet.  

ANNONS

Mot Benevento var Arthurs nonchalanta sidledsboll anledningen bakom matchens enda mål. Arthur som för övrigt missade derbyt tillsammans med Paulo Dybala och Weston McKennie efter att trion brutit mot covid-restriktioner och festat hos den senare.  

Tränaren Andrea Pirlo tog därför beslutet att stänga av spelarna. Hur kan han då bannlysa arroganta passningar på egen planhalva? Det är en långsökt tanke, men har Pirlos avslappnade “begåvning-löser-allt”-stil smittat av sig hos spelarna? Mittfältaren Pirlo assisterade dock medspelare till mål och inte motståndare.  

Den kolugne tränaren Pirlo måste skaka om sitt laget på något sätt, för läget börjar bli alarmerande. Juventus har passerats av Atalanta – som har en match mer spelad – och ligger på samma poäng som femman Napoli. På onsdag möts lagen till slut i matchen som varit uppskjuten ändå sedan september.  

ANNONS

Tvåan Milan, Atalanta och Juventus kommer säkerligen byta platser i tabellen likt figurer i ett arkadspel. Där bakom har Napoli varvat upp och är ett hot mot lagen närmast på Champions League-platserna, särskilt om de vinner mot Juve. Formen på Lazio och särskilt Roma är knappast förtroendeingivande men poängmässigt är Romlagen med i leken.  

Juventus kan under ett ombyggnadsår acceptera att det inte blir någon scudetto. De kan till och med köpa en tredjeplats innerst inne tror jag. Men att missa Champions League? Det finns inte. Nu är dock realiteten att Juve måste se sig om axeln snarare än att blicka mot värsta rivalen Inter.  

Det på förhand eländigaste Derby della Mole på länge ramades förstås också in av Torinos kris. Den har spänt sig över ett års tid, sedan klubben sparkade tränaren Walter Mazzarri och tog in Moreno Longo. De fick motsatt effekt på tränarbytet och fastnade ännu djupare i bottenträsket; inte heller Marco Giampaolo kunde dra upp laget när säsongen 2020/2021 inleddes.  

ANNONS

Han fick gå i januari och Davide Nicola anställdes, mannen som sköt upp Torino till Serie A med sitt mål i kvalfinalen mot Mantova 2005-2006. 48-åringen inledde med fyra raka kryss innan ett covidutbrott drabbade Torino, och laget förlorade de tre matcherna som föranledde gårdagens derby.  

Mot Juventus visade laget tillräckligt mycket som kan borga för Serie A-spel nästa säsong. Toro har en hängmatch mot Lazio till godo och är två poäng före Cagliari på nedflyttningsplats, som i sin tur har lika mycket marginal ned till Parma.  

Dock är det ett kraftigt underbetyg till framförallt Torino och Cagliari att de ens beblandar sig med en bottenstrid. Slutspurten runt nedflyttningsstrecket kommer få en annorlunda dynamik med dessa två lag involverade, och det otänkbara riskerar att ske på två olika håll i Turin.  

ANNONS
Publicerad 2021-04-04 kl 13:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto