Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Två möten för att rädda Roma – som hoppas att exen sänker United

7v

Twitter: @ErikHadzic  

Roma har som enda italienska lag gränslat över två filer under april månad. Europa League-spåret har gått förträffligt bra och de gulröda ställs mot Manchester United i kvällens första semifinal. Medan i Serie A håller Roma på att krascha efter bara fem poäng på de sju senaste matcherna.  

Det ena hör ihop med det andra. De undermåliga resultaten – med förluster mot tre bottenlag bland annat – är konsekvensen av att Roma insett att den största chansen till Champions League-spel nästa säsong går via Europa League, då Serie A-sjuan är elva poäng bakom fjärdeplacerade Juventus med fem omgångar kvar att spela. 

ANNONS

Det har varit en säsong av paradoxer för i giallorossi. De står fortfarande med ett miserabelt svagt facit mot topp sex-lagen i Italien – samtidigt som de slagit ut Sjakhtar Donetsk och Ajax ur EL på ett relativt komfortabelt sätt.  

När Roma låg på CL-plats under hösten kunde de lita till att åtminstone vara kapabelt att spela ut de mindre lagen i Italien. Men i den senaste omgången förlorade de mot 17:e placerade Cagliari med 3-2 – trots ett bollinnehav på över 70 procent. Ajax hade en liknande siffra i dubbelmötet mot Roma, men kunde inte repa sig efter en plötslig vändning av gästerna i den första matchen i Amsterdam. 

Jag tippade Roma på just sjunde plats inför säsongen med anledning av bristen på djup i truppen. Det offensiva esset Nicolò Zaniolo åkte på sin andra korsbandsskada under 2020 när säsongen började. Den senaste tiden har Leonardo Spinazzola och Henrikh Mkhitaryan varit borta med skador. Deras framspelningar har saknats – men allra mest har frånvaron av Chris Smalling märkts av.  

ANNONS

Förra säsongens succéback spelade dock en timme mot Cagliari och är redo för att öka dosen när han återvänder till platsen där han blev överflödig – Old Trafford i Manchester. 31-åringen kommer tillsammans med det andra United-exet Mkhitaryan vara Romas största hopp till att krascha en förväntad hemmafest.  

Edin Dzeko har redan erfarenhet av det. Anfallaren gjorde två mål när Manchester City vann med 1-6 mot United på bortaplan för tio år sedan och tangerade klubbens största vinst i derbysammanhang. Men 35-åringen kommer från en stökig säsong, där han först var på väg bort från Roma, och sedan stannade – men blev av med lagkaptensbindeln i vintras efter ett gräl med Paulo Fonseca.  

Bindeln hamnade på den 24-årige Lorenzo Pellegrinis arm istället. Roma-produkten har stått för näst främst framspelningar (7) den här säsongen bakom Mkhitaryans elva. Men varken han eller Dzeko är idealiska kaptensämnen, och den aspekten bör inte förringas när haverikommissionen summerar Romas säsong.  

ANNONS

Seger i dubbelmötet mot Man United skulle innebära Romas första europeiska finalplats på 30 år. Men inte ens det kan rädda Fonsecas framtid i klubben. Skador eller ej – portugisens lag har gått bakåt sedan hans första säsong i klubben och ett avsked är oundvikligt.  

Rombaserade Corriere dello Sport rapporterar att Maurizio Sarri är högaktuell för att skriva på från nästa säsong. Det vore en fantastisk lösning för Roma. Men om det går vägen mot United kan han paradoxalt nog få ersätta en tränare som lyckats ta Romas första titel på 13 år.  

Publicerad 2021-04-29 kl 15:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto