Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dramatiken dog när laget blev för bra - därför förtjänar Inter fler applåder

1v

Twitter: @ErikHadzic 

ANNONS

Den misslyckade Champions League-hösten, när Inter hamnade bakom Real Madrid och Borussia Mönchengladbach i gruppen, tog först allt negativt utrymme i Inter-väg. Ungefär i samma veva började laget att rada upp segrar i Serie A, när spelschemat började glesa ut sig.  

Inter tog åtta raka vinster när 2020 gick mot sitt slut och det nya året inleddes. Men då var grejen snarare Milans sanslösa form som ledde till epitetet vintermästare. Inter förlorade den 6 januari borta mot Sampdoria och låg då bakom Milan. Ett par veckor senare gav de svartblå sin Milanorival en mental snyting genom att avgöra Coppa Italia-kvartsfinalen i den 97:e minuten – och sedan dess har Inter gjort allt annat än att skuggboxas.  

Åtta raka segrar är något säger ni? Inter toppade det med att vinna elva i rad mellan den 30 januari och 11 april. Serieledningen övertog de inte fören i omgång 22 från Milan, men efter gårdagens 1-1-resultat mellan Sassuolo och Atalanta står det klart att det sistnämnda laget har 13 poäng upp till Inter – precis som Juventus och Milan. 

ANNONS

Inter fick därmed fira klubbens första scudetto sedan trippelsäsongen 2009/10 i kavaj – fyra omgångar innan slutet. Men inte ens igår hamnade den europeiska ligafotbollens strålkastarljus i riktning mot Milano, eftersom supportrar stormade Old Trafford i Manchester och lyckades ställa in det största klassikermötet i engelsk fotboll.  

Därför är det på plats att ge Inter lite kärlek. Det handlar inte längre om “Pazza Inter, amala”, galna Inter – älska det. Den inmarschlåten tog Antonio Conte bort från högtalarsystemet på Giuseppe Meazza kort efter att han efterträdde Luciano Spalletti som huvudtränare under försommaren 2019.  

Hans Inter skulle inte vara galet. Det skulle vinna. De kom nära under Contes första säsong i klubben, men hamnade en poäng ifrån ettan Juventus i Serie A och föll i Europa League-finalen mot Sevilla efter ett självmål av Romelu Lukaku.  

ANNONS

Sedan dess har budgeten stramats åt, men Inter hann få in fartfenomenet Achraf Hakimi och spetsade till högerkanten för 40 miljoner euro. Lukaku skakade av sig EL-besvikelsen och utvecklades till Serie A:s bästa offensiva spelare. Belgarens prestationer höjer sig från mängden, men Inter vinner match efter match för att det är ett fantastiskt l a g. Hela nio spelare har gjort tre mål eller fler i Serie A, enligt statistikverktyget Opta.  

Mellan stolparna har de haft råd att se Samir Handanovic stagnera det senaste året. Detta eftersom att försvaret framför Inter-kaptenen, med Stefan de Vrij, Alessandro Bastoni, och Milan Skriniar, efter några problem under 2020 formats till en enhet som varit extremt svår att passera för Serie A-motståndare.  

ANNONS

Mittfältet var seriens bredaste när säsongen inleddes, och är numera också det bästa. Marcelo Brozovic är fortsatt en fantastisk tvåvägsspelare och 24-årige Nicolò Barella har exploderat, och bland annat stått för tre mål och sju assist. Conte har också varit klok nog att peta floppvärvningen Arturo Vidal från det centrala mittfältet och skrapa bort den etiketten från Christian Eriksen – som till slut hittat en balanserad roll som passar dansken i båda spelriktningarna. 

Längst fram har Lukaku och Lautaro Martínez garanterat mål, hårt jobb, och ett samarbete sinsemellan som får en att sjunga tvåmannaanfall-principens lov som om året var 1999 igen. Vid tillfällen har kvalitén sviktat, men arbetsinsatsen har Conte genomgående piskat upp mot ett maximum hos hela laget.  

ANNONS

Galenskaperna är borta. Kanske är det bara tillfälligt, men ofrånkomligen har Inter levererat under press och blivit ett vinnarlag, helt i linje med sin tränares kravbild. De lyckades inte bara bryta Juventus nio år långa prenumeration på ligatitlar.  

När Inter väl började vinna blev avståndet till rivalen så stort att haveriet i Juve överskuggade insatserna som serieledaren i svart och blått stod för i helg efter helg. Men en dag som denna kan Inter begrunda vilka enorma steg de som klubb, sakta men säkert, tagit sedan ägaren Suning köpte en majoritet för fem år sedan.  

Inter har till slut klivit högst upp på pallen, och där står Antonio Conte med ett vinnarleende. Det är tydligen lika gångbart i Inter som i Juventus.  

Publicerad 2021-05-03 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto