Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inter försöker stoppa ett fullständigt ras efter Lukaku

9v

Twitter: @ErikHadzic   

När Antonio Conte lämnade Inter efter förra säsongen var jag kritisk till tajmingen för avskedet, efter ett år där tränarens lag asfalterat allt motstånd i Serie A och vunnit klubbens första scudetto sedan 2010.  

I dag, med säsongsstarten en dryg vecka bort, har Inter sålt sin bästa spelare Romelu Lukaku för över en miljard kronor till Chelsea. När sommaren inleddes talades det om att Inter behövde bli av med spelare för 800 miljoner kronor för att klara det ekonomiska stålbadet som ägaren Suning befinner sig i med klubben.  

ANNONS

De sålde därför kantfantomen Achraf Hakimi efter bara en säsong till Paris Saint-Germain för 60 miljoner euro. Men ett gäng andra spelare har de inte lyckats bli av med, vilket knuffat ägaren till att överväga och till slut ge sitt okej till Lukaku-försäljningen, och en rekordtransfer för Serie A.  

Conte kan mycket väl ha anat att hans favoritspelare var till salu innan han tog det chockframkallande beslutet att lämna klubben. Men när ryktena började sippra ut kring en Lukaku-återkomst till Chelsea var det nästan ofattbart att ta in hur snabbt korthuset som Suning byggt upp kunde rasa ihop.  

Lukaku hade på kort tid blivit älskad i svartblått och utvecklats till en symbol för det nya, vinnande Inter. Med Inter vann belgaren sin första ligatitel på elva år, och trots de ekonomiska problemen var tanken att kärlekshistorien skulle fortsätta då avståndet till konkurrenterna på planen var betryggande stort.  

ANNONS

Utifrån 28-åringens perspektiv fanns alltid makten att säga nej till en transfer och stanna kvar i det Milano som Lukaku trivts så bra i. Förmodligen såg även han vartåt det barkade i Inter, men att Lukaku aktivt drivit på för en övergång är inte troligt. Under sommaren (även i EM) etablerade anfallaren och Inters nya tränare Simone Inzaghi en kontakt – vilket en spelare som vill bort knappast hade gjort.

Tillkortakommandet på sommarens mercato hade redan visat sig på målvaktsfronten. Inter behöver en ersättare/backup till en Samir Handanovic som inte blir bättre med åren, men har bland annat få se Atalanta slå dem på fingrarna och vinna kampen om den duktige Juan Musso. Argentinaren kostade inte mer än 20 miljoner euro att lösa från Udinese.  

ANNONS

Läget i Inter är extremt ovisst – utan att kännas lika alarmerande som för en vecka sedan. Men det går inte att utesluta att försäljningarna av Hakimi och Lukaku bara är början på en svartblå exodus. 

Tidningen Corriere della Sera rapporterade förra veckan att Suning började sommaren med att planera för att sälja alla spelare som det kom in bud på. Utöver Conte skulle även sportchefen Piero Ausilio och vd:n Beppe Marotta lämna samtidigt, men till slut valde de två sistnämnda att inte fly skeppet och låta Inter segla utan en kapten.  

Vidare skriver La Gazzetta dello Sport att klubben inte kommer återinvestera mer än 40 miljoner euro av Lukaku-pengarna till en ersättare, vilket exempelvis skulle omöjliggöra en värvning av Fiorentina-kometen Dusan Vlahovic.  En 35-årig Edin Dzeko med ett år kvar på Roma-kontraktet är varken dyr eller Inters slutgiltiga Lukaku-ersättare.

ANNONS

Nu verkar ändå klubben bestämt sig för att inte skeppa iväg hela LuLa-paketet – de säger bestämt nej till bud på 70 miljoner euro på Lautaro Martínez. Det går dock inte att lita på något och saker kan – bevisligen – förändras väldigt snabbt.

Den pågående nedmonteringen i Inter riskerar att bli total, och kan bara räddas av ny ägare som inte är bakbunden av den kinesiska staten, vilket fallet är hos Suning. I värsta fall kan ambitionen om att försvara lo scudetto för Simone Inzaghi ta en helt annan riktning. För italiensk fotbolls skull vore det väldigt beklagligt att se.

Lukaku och Lautaro under scudettofirandet.
Publicerad 2021-08-12 kl 19:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto