Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juventus två ansikten – båda utan en titel i sikte 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Juventus går som tåget i Champions League, är redan vidare till slutspelet och toppar grupp H före Chelsea. I Serie A däremot håller sig laget nätt och jämt på den övre halvan. Den gamla damen brottas med en svår identitetskris, främst med anledning av hon är långt ifrån sitt vanliga vinnar-jag.  

Juventus ligger nia i Serie A, med lika många poäng som Bologna, Hellas Verona och nykomlingen Empoli. De två senare lagen har redan besegrat Juve i höst, som har fyra poäng upp till Roma på den sista Champions League-platsen.  

Annons

Juventini får rena svindeln om de fortsätter kolla uppåt. 16 poäng skiljer det till toppduon Napoli och Milan, ett poängavstånd som inget lag i Serie A-historien lyckats hämta in och bli mästare efter. Massimiliano Allegris lag har tagit en poäng på de tre senaste matcherna och tränaren kallar tabellpositionen för “skamfull”.  

Målproduktionen är det största problemet med bara 15 gjorda mål efter elva matcher. Allegri har vänt och vridit på det flesta stenar i offensiven – Dejan Kulusevskis mer sällan –utan att få igång cylindrarna framåt.  

Problemet liknar det som den i somras sparkade Andrea Pirlo aldrig fick bukt med. Den långt mer erfarne Allegri har dock en förkärlek för att använda hösten som en laborationsperiod, vilket bland annat inneburit att nyckelspelare som Federico Chiesa och Paulo Dybala hamnat på bänken flera tillfällen.  

Annons

Mot Zenit S:t Petersburg i tisdags hittade Allegri plats för Chiesa på högerkanten och Dybala längst fram bredvid Álvaro Morata. Juventus fann rytmen när Champions League-hymnen spelats klart och körde över den ryska mästaren.  

4-2 slutade matchen efter att Zenit tröstmålat på tilläggstid, och alla i ovan nämnda offensivtrio gjorde mål för Juve. De vitsvarta har gjort nio stycken på fyra matcher och stått för en imponerande seger mot Chelsea, världens bästa lag under de senaste sex månaderna.  

Så varför alla dessa problem på hemmaplan? Ett given förklaring är Juventus oförmåga att föra matcher på ett framgångsrikt sätt i Serie A. Lag som Zenit och Chelsea har offensiva utgångspositioner och tillåter Juventus att spela mer direkt.  

Där Zenit är ett lag som försvarar sämre än de allra flesta i Serie A kunde Juve mot Chelsea utnyttja Fede Chiesas snabbhet på ett sätt som knappast går mot lågt stående italienska backlinjer.  

Annons

Champions League-spelet fungerar som en luftficka ur Serie A-misären, men oavsett hur mycket Allegri lyckas förbättra situationen är Juventus inget lag som kommer finnas med när slutsegraren ska koras. 

Att inte hamna bland de fyra bästa i Champions League är en sak – att saknas bland lagen som slåss om Serie A-skölden vore en ny förnedring för självbilden. Ingenting talar för att de kommer vara det, även om Allegri inledde sin andra Juventussäsong 2015/16 dåligt med. 

54-åringen hade en bättre spelartrupp att tillgå då, och Juvespelarna behöver ödmjukt inse detta och jobba för att säsongen inte ska sluta i total besvikelse.  

“Max” Allegri
Annons
Publicerad 2021-11-04 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto