Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Abraham överträffar alla förväntningar - nu kan fler britter följa i hans fotspår 

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA IMORGON
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA IMORGON
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA IMORGON
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA IMORGON
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA IMORGON

Twitter: @ErikHadzic 

Tammy Abrahams prislapp på 45 miljoner euro var dyrast i Serie A förra sommaren, när den tidigare Chelseaanfallaren skulle ersätta Romas tredje bästa målskytt genom tiderna, Edin Dzeko.  

Jag hade mina farhågor om att skorna skulle bli för stora att fylla och förväntningarna för tunga att bära för 24-årige Abraham. Men så här långt går hans säsong inte att summera som något annat än en dundersuccé. Efter gårdagens uppvisning i Romderbyt har engelsmannen aldrig stått högre i kurs i den italienska huvudstaden heller.  

56 sekunder behövde Abraham innan han stött in ledningsmålet mot Lazio, efter att Lorenzo Pellegrinis hörna gått i ribban och landat framför det gulrödas Roms hetaste fötter. I mitten av halvleken avslutade Abraham en utsökt kontring i mål, innan kapten Pellegrini gjorde ett av säsongens snyggaste frisparksmål och fastställde slutresultatet till 3-0 strax innan halvtid.  

Annons

Abraham kunde sedan blivit hattrickhjälte i sitt blott andra Romderby, men får nöja sig med att han gått om Vincenzo Montellas och Gabriel Batistutas målfacit från deras debutsäsonger som Romaanfallare.  

Duon tampades visserligen mot bättre försvarare i Serie A och hade ingen Conference League-pöl att plaska i, men det tar inte ifrån något av Abrahams 23 mål på hans första 40 matcher i Romatröjan. I topp fem-ligorna har bara Robert Lewandowski gjort fler ligamål under 2022 än Abrahams nio. 

Talang är en sak, och Abraham har alltid haft fysiska förutsättningar och en snabbhet som sticker ut. Under hans första säsong utomlands har han lagt till begäret att anpassa sig till en ny liga och miljö.  

Redan efter några veckor i klubben sågs Abraham sjunga med i klubbhymnen Roma, Roma, Roma inför avspark, och i gårdagens eufori förklarade Londonkillen i DAZN:s sändning att han ville uttrycka sina överväldigade känslor på engelska, men att den första intervjun på italienska bara var ett par månader bort.  

Annons

Häromveckan gav Abrahams tidigare Chelseakompis Fikayo Tomori en intervju på italienska efter bara drygt ett år i landet, och det börjar bli uppenbart att de brittiska inslagen i Serie A är här för att stanna – till stor del tack vare spelarnas egna öppensinne.  

Exemplen på britter som lyckats i Serie A var under en lång tid försvinnande få. I början av 1980-talet anlände Luther Blisset som en Guldskovinnare i Europa, men stannade bara en säsong i Milan och fick ett närmast kultförklarat eftermäle som målsumpare.  

Några år senare kom Ian Rush till Juventus med ett makalöst målfacit från Liverpool. Hans största avtryck efter sin enda Juve-säsong blev att han påstås sagt att tillvaron i Italien “var som att leva i ett annat land”.  

Paul Gascoignes olyckliga period i Lazio i mitten av 90-talet blev också mer uppmärksammad än de fina åren som David Platt och irländaren Liam Brady hade i Sampdoria respektive Juventus. För några år sedan slog dock Chris Smalling in någon form av dörr när han efter sin ojämna tid i Manchester United gjorde succé direkt i just Roma. 

Annons

Efter Abrahams utlandsgenombrott kan också offensiva stjärnor i Premier League börja följa i hans fotspår. Det är en sak att försvarare som Smalling och Tomori lyckas – genomslaget blir dock större om en offensiv spelare sticker ut. På annat håll har vi sett Jadon Sancho få sitt genombrott i Borussia Dortmund och kratta för en megatalang som Jude Bellingham att välja samma klubb istället för någon Premier League-gigant.  

Den engelska talangpoolen närmar sig Europas största, men långt ifrån alla kan starta i toppklubb i Premier League. Detta borde Serie A:s storlag kunna utnyttja, som kan erbjuda spelaren en hyfsad lön, Champions League-spel och titelmöjligheter. 

Premier League blev världens bästa liga när de utländska tränare med störst kompetens lockades över och fick styra de mest välbetalda spelarna i världen. Efter Serie A:s Champions League-fiasko med noll i lag i årets kvartsfinaler behöver även den ligan vidga vyerna.  

Annons

Särskilt på anfallspositionerna, där Italien haft det förtvivlat svårt att få fram världsklasspelare de senaste 15 åren. Tammy Abraham har visat att den klubb som lyfter blicken både kan hitta anfallare som gör skillnad och slår ner stereotyper.  

Två tidigare Premier League-spelare, Henrich Mchitarjan och Tammy Abraham.
Publicerad 2022-03-21 13:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto