Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sex skäl till Italiens megafiasko - och varför Mancini bör stanna 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic

Mancinis misstag efter EM-guldet 
Efter 0-1 hemma mot Nordmakedonien står det klart att Italien missar sitt andra raka VM. Det i sig är ingen egentlig chock – Portugal hade gällt som favorit i Lissabon på tisdag – fiaskot grundar sig i att de inte ens nådde playoff-finalen. Detta mindre än nio månader efter att de azurblå korats till EM-mästare. Det är svårt att ändra i ett vinnande lag efter en sådan oväntad framgång. Men med facit i hand borde förbundskaptenen Roberto Mancini rört om mer i startelvan, utöver ändringarna han behövde göra på grund av skador. Lorenzo Insigne och Nicolò Barella gjorde båda ett strålande EM-slutspel, men deras form har dalat sedan dess och Mancini gjorde ett misstag som höll fast vid hans sommarhjältar och startade med dem.  

Annons

Italien saknar en världsklassanfallare 
Italien spelade fem VM-kvalmatcher efter EM. Det blev seger i en, mot svaga Litauen, och resten innehöll idel oavgjorda resultat. Detta mot nationer som Nordirland, Bulgarien och gruppvinnaren Schweiz gånger två. Oförmågan att vinna matcher blottade Italiens mest akuta problem: avsaknaden av en världsklassanfallare. Ciro Immobile håller högsta Serie A-nivå men gjorde inget mål efter gruppspelet i EM. Att Italien vann EM trots Immobile är ett överdrivet hån mot honom, men Lazioanfallaren blir symbolen för en italiensk centerkris som varat i många år nu. Att Mario Balotelli ens fanns i tankarna som alternativ i Mancinis playoff-trupp säger allt om den. I går borde främst Sassuolos Domenico Berardi utnyttjat minst ett av lägena han fick med sin vänsterfot för att Gli Azzurri inte skulle VM-kvalstranda igen. Istället satte Aleksandar Trajkovski ett av Nordmakedoninens blott två skott på mål i matchen. 

Annons

Skadade nyckelspelare 
Att långtidsskadade Federico Chiesa inte kom till spel förbättrade inte förutsättningarna inför detta playoff. Det gjorde heller inte frånvaron av vänsterbacken Leonardo Spinazzola, som fortfarande inte färdigrehabiliterat hälsenan som slets av i EM-kvartsfinalen mot Belgien. Mittbackarna Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini har av olika anledningar bara spelat en match ihop sedan EM, och jokern Nicolò Zaniolo har sökt formen efter dubbla korsbandsskador. Lorenzo Pellegrini, en av Serie A:s bästa mittfältare, har dragits med skador under vintern vilket kanske fått Mancini att tveka över en startplats för Romakaptenen. En konkurrent som Jorginho missade straffar i två olika kvalmatcher i höstas och agerade dessutom passivt vid målet igår.  

Onormalt schema snarare än mättnad 
Personligen tror jag inte att Italien drabbades av någon större mättnad efter EM-triumfen. VM 2022 var det stora målet när Mancini anställdes för fyra år sedan och jag tror inte att hungern efter nästa titel ska ha minskat efter guldet. Under ett normalt mästerskapsår hade Italien fått inleda sitt kvalspel efter EM, men pandemin ruckade om spelschemat och gjorde att de fick fem avgörande kvalmatcher efter EM – och ett Nations League-avgörande däremellan. Sju tävlingslandskamper inom loppet av två månader suger ofrånkomligen energi även ur de bästa.  

Annons

Klubbfotbollen på botten – men är inte orsaken till Italiens fall 
Efter att Italiens senaste gyllene generation vunnit VM-guld 2006 har landslaget åkt ut i gruppspelet i två raka VM och sedan missat de två följande världsmästerskapen. Tidslinjen korrelerar med italiensk klubbfotbolls långsamma stagnation, som nått botten våren 2022 i och med avsaknaden av Serie A-lag i Champions Leagues kvartsfinaler. Att skylla Gli Azzurris återkommande VM-misslyckande på en svagare inhemsk liga ger dock inte hela bilden. Under samma tidsperiod är nämligen Italiens EM-facit: kvartsfinal, final, kvart och guld. 

Mancini misslyckades men bör fortsätta 
Hur går Roberto Mancini vidare från detta? Efter matchen kallade 57-åringen nederlaget för karriärens “största besvikelse”, men avstod från att säga upp sig från jobbet. Innan gårdagen hade hans landslag förlorat en av 41 matcher – Nations League-semin mot Spanien – under en period då Mancini gett landslaget nytt liv med en modern variant av attackfotboll. Italien bör därför inte slänga fyra års arbete över ända, så vida inte Mancinis personliga förödmjukelse är så stor att han inte vill fortsätta. Hans kontrakt sträcker sig över VM 2026, och nu väntar två år av Nations League och EM-kvalande, ett mästerskap som Italien inte kan misslyckas att gå vidare till. Men EM är inte detsamma som VM, och det kommer ta tid för alla involverade att hämta sig från detta megafiasko. 

Annons

Följ allt från playoff till VM på C More.

Publicerad 2022-03-25 12:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto