Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fyra titelkandidater kvar - här är förutsättningarna inför avgörandet 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Åtta omgångar återstår av säsongens Serie A, och fyra lag har chansen att ta hem lo scudetto. Ett titelstridsscenario vi inte sett på väldigt länge i Italien. Här är förutsättningarna, lag för lag, inför avgörandet. 

MILAN, 66 poäng  

Talar för titeln: Den höga lägstanivån, som leder till att vinnarkulturen växer i dagens upplaga. Det ser oftast inte vackert ut, men Milan har blivit allt bättre på att kräma segrar ur jämna matcher. Skadelistan har, hör och häpna, krympt efter en lång tid av återkommande avbräck. Just nu är det bara den långtidsskadade Simon Kjær som är borta av de ordinarie spelarna. Milan har bredden för att hålla hela vägen. 

Annons

Talar mot: Men har de spetsen? Det är lite väl många uddamålssegrar för att självförtroendet i en titelstrid ska vara det högsta. Milan har inte vunnit någon match med mer än ett mål sedan den 9 januari. Spelare som Rafael Leão och Olivier Giroud kan bli än mer avgörande, samtidigt högerkantens Junior Messias och Alexis Saelemaekers behöver lyfta från sina mediokra prestationer.  

Spelschemat: Ganska behagligt. Tuffaste matchen kan bli Lazio på bortaplan, hemma har de Fiorentina och Atalanta. Möter ett Genoa som kämpar i botten – resten är lag som snart inte har något att spela om.  

Jokern: Förstås Zlatan Ibrahimovic och hans vinnarskalle. Milan har klarat sig utan honom, men en frisk Zlatan kan vara skillnaden mellan en scudetto eller en ny andraplats.  

NAPOLI, 63 poäng 

Annons

Talar för: Har en fin bredd i truppen med många olika alternativ i alla lagdelar. Centern Victor Osimhen har hittat målformen efter kindfakturen som gjorde att 23-åringen missade nästan två månaders spel. Tränaren Luciano Spalletti har fått till en stabilt grundspel med en offensiv som bitvis når höga höjder.  

Talar mot: 63-årige Spalletti har dock aldrig vunnit Serie A, och många av er som läser dessa rader var nog inte födda den senaste gången Napoli gjorde det. Paradoxalt nog, med tanke på bredden, har högerbacken Giovanni Di Lorenzo skadat sig och lagets svagaste position kan bli blottad. Till eftermiddagens bortamöte mot Atalanta är dessutom Osimhen avstängd. Två tunga avbräck i en match som Napoli måste vinna för att inte tappa mark.  

Spelschemat: Efter Atalanta kommer Fiorentina och Roma till Stadio Maradona. En nedförsbacke väntar sedan med hinder som nästan uteslutande befinner sig på den nedre halvan.  

Annons

Jokern: Neapelsonen Lorenzo Insigne lämnar sin älskade klubb efter säsongen, och kan ordna det allra vackraste av slut som lagkapten. Då måste ha hitta storformen från sommarens EM, för den senaste tiden har präglats av småskavanker och ovanligt bleka insatser.  

Osimhen på rygg.

INTER, 60 poäng (en match mindre spelad) 

Talar för: Bäst trupp och den högsta höjden av alla lag i serien. Vinnarvanan finns efter förra säsongens titel. Vid den här tiden på året hade Inter dock städat av alla konkurrenter. Laget behöver inte tänka på Champions League längre, men prestationerna mot Liverpool gav mersmak.  

Talar mot: Inter är inne i en djup formsvacka. Sedan det chockartade nederlaget i derbyt för två månader sedan har Inter bara vunnit en av de sex matcherna som följt. De svartblå brottas med formsvackor på nyckelspelare som Hakan Çalhanoğlu och Nicolò Barella. Lautaro Martínez har gjort bara gjort mål mot Salernitana och Liverpool sedan nyår. Även Edin Dzekos målproduktion har gått ner under samma period. Att anfallarnas Serie A-facit ändå är 14 respektive tolv mål vittnar om vad som finns att hämta.  

Annons

Spelschemat: Nyckelmatch mot Juventus redan i kväll. Inter har Roma hemma senare i april, och nedflyttningshotade Cagliari på bortaplan i nästa sista omgången kan bli lurigt. Annars ser det bekvämt ut.  

Jokern: Atalanta-förvärvet Robin Gosens är tillbaka efter att en muskelskada hållit honom borta i fem månader. Ivan Perisic har övertygat som wingback till vänster men kommer behövas bytas ut. Då kan Gosens spetsegenskaper bli avgörande.  

JUVENTUS, 59 poäng 

Talar för: Juve har inte förlorat på 16 omgångar och står på fyra raka segrar i Serie A. De har förstärkt offensiven ordentligt med Dusan Vlahovic och har från ingenstans smugit upp som en outsider. I en klubb där vinster kommer med modersmjölken kommer man inte darra inför denna oväntade inbjudan.  

Talar mot: De har fortfarande stora problem med anfallsspelet och får således inte ut det maximala av Vlahovic. Nygamle tränaren Max Allegri har utvecklat laget marginellt sedan Andrea Pirlo sparkades. Bakom den förlustlösa raden döljer sig flera kryss, som mot Napoli, Milan och Atalanta.  

Annons

Spelschemat: Förmodligen det svåraste av topplagen, men en vinst mot Inter är ett måste om guldchansen ens ska vara realistisk. Juve har bottenlagen Cagliari, Venezia och Genoa kvar, och avslutar mot Lazio och Fiorentina. Om Juve är med så länge kan Vlahovics andra återkomst till Florens bli ett sällsynt skådat spektakel.  

Jokern: Det står klart att Paulo Dybala lämnar klubben efter säsongen. Kommer 28-åringen bli en börda, med tankarna redan på framtiden? Eller är anfallaren fast besluten om att avsluta den sju år långa tiden i vitsvart på bästa sätt? 

Dybala och Vlahovic.

Tipset: Oerhört svårt. Känslan att samtliga i topptrion har lika stora möjligheter att nå scudetton. En Inter-vinst på Allianz Stadium kan svänga tillbaka pendeln, men tipset är att Milans flyt, försprång och återstående spelschema blir avgörande till lagets fördel.  

Annons

1. Milan 

2. Napoli 

3. Inter 

4. Juventus 

Publicerad 2022-04-03 11:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto