Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sarri har något stort på gång med Lazio 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Uppsnacket inför söndagens Derby della Capitale började redan i augusti. José Mourinho skrockade över det faktum att bara Sampdoria och nykomlingen Lecce spenderat mindre under sommaren än hans Roma, och undrade om inte Lazio borde vara en titelkandidat sedan mer än 400 miljoner kronor investerats i truppen.  

Romrivalens tränare Maurizio Sarri tog det hela med en klackspark:  

“Jag vill tacka José för att han tror på mig och hoppas inte göra honom besviken. Med tanke på min tillit till honom vore en andraplats en besvikelse för Roma”, säger Sarri. 

I tabellen innehar Roma fjärdeplatsen och är en poäng före Lazio efter tolv omgångar. Siffrorna säger också att de ljusblå är elva plusmål bättre än Conference League-mästaren. Roma uppträder som ett Mourinholag brukar men har anfallsproblem sedan Tammy Abrahams målproduktion avstannat.  

Annons

Lazio å andra sidan är bland de bästa lagen både offensivt och defensivt. Kalibreringen har fortsatt sedan Sarris första säsong 2021/22, som slutade med en femteplats, sex poäng bakom Juventus och ytterligare 15 efter trean Napoli.  

Mönstren i Sarris omtalade spelsätt skymtades då med, och den här säsongen har laget sprakat till och nått samma spelmässiga höjder som Sarris Napoli lyckades göra för några säsonger sedan.  

Spelsättet är relativt nytt men huvudpersonerna är desamma. Ciro Immobile öser på och hann göra sex mål innan han drabbades av en skada. Sergej Milinkovic-Savic – han är kvar! – spelar sin livs fotboll och leder assistligan med sju målgivande passningar utöver de tre mål som mittfältsgeneralen gjort.

På den ena kanten har Felipe Anderson börjat hittat sitt rätta jag efter ett par besvärliga år i West Ham, och vänstersidans Mattia Zaccagni är det stora utropstecknet offensivt med fem mål och tre assister i Serie A.  

Annons

I vanlig ordning har sportchefen Igli Tare hittat fynd på transfermarknaden. Matías Vecino blev överflödig på Inters mittfält och gick som free agent till Lazio i somras, där han tagit en ordinarie plats, och en stjärna som Luis Alberto har fått göra sina tre Serie A-mål som inhoppare. 

Det är dock i försvarsled som Lazios största förbättring uppenbarats. Inför den senaste omgången hade laget bara släppt in fem mål i Serie A, en remarkabel uppryckning för ett lag vars siffra stannade på 58 förra säsongen. Den tidigare Milankaptenen Alessio Romagnoli och Veronas Nicolò Casale är två kvalitetsförstärkningar till ett försvar där till och med Patric börjar se ut som en normal spelare under Sarri.  

Lazio skeppade båda målvakterna Thomas Strakosha och Pepe Reina och ersatte med Luis Maximiano från Granada och Spezias Ivan Provedel. Efter Maximianos utvisning i premiären har Provedel stått och varit en av en av seriens bästa målvakter under hösten.  

Annons

Alla dessa förändringar har gett laget en tydlig Sarri-identitet. Lazio var ett målglatt lag även när Simone Inzaghi använde sitt 3-5-2-system, men dagens synkroniserade anfallsspel kan dyrka upp försvar på ett helt annat sätt.  

Är Lazio titelutmanaren som Mourinho hintade att de skulle bli, när toppstriden ser öppnare ut än på väldigt länge? Nja. Lazio kan injicera hur mycket Sarriball de vill – de är fortfarande ett brokigt lag med en vana av att ställa till det för sig, som i söndagens hemmamatch mot mittenlaget Salernitana.  

En hårt belastad Milinkovic-Savic inledde den på bänken och såg Zaccagni sätta 1-0-målet innan halvtidsvilan. I den 51:a minuten kvitterade ex-lazialen Antonio Candreva vilket fick Sarri att byta in Milinkovic-Savic en stund senare. 

Serben såg den tidigare Romabacken Fazio ge Salernitana ledningen fyra minuter senare, och fyra minuter efter målet åkte Milinkovic-Savic på en varning som gör att han är avstängd i helgens derby. Sarri blev vansinnig över domslutet och antog att han skulle få en “sex månader lång avstängning” om han sa vad han tyckte om domaren.  

Annons

Men bara det att Lazio nämns som en outsider i titelstriden visar hur mycket Sarri hunnit göra på mindre än 18 månader i klubben. Lazio kan bara omfamna 63-åringens barska sätt och njuta av varje dag som han tränar laget.  

Maurizio Sarri.

Du kan följa alla matcher från Serie A på C More!

Publicerad 2022-11-03 13:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto