Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

CL-framgången visar varför Inter bör satsa vidare på Inzaghi 

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA PÅ LÖRDAG
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA PÅ LÖRDAG
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA PÅ LÖRDAG
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA PÅ LÖRDAG
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA PÅ LÖRDAG

Twitter: @ErikHadzic 

Inter hittade till slut en väg ut ur draknästet. Vid de fyra föregående försöken hade Serie A-lag lämnat Dragão i Porto med förluster, och Inter gjorde allt för inte gå i samma fälla. Det innebar en fembackslinje, stenhårt jobb på egen planhalva och ett hopp om att tråka ihjäl FC Porto. 

Med en 1-0-ledning i ryggen Inter gjorde ingen bra första halvlek i Champions Leagues åttondelsfinalretur i går. De slarvade i passningsspelet, involverade inte Lautaro Martínez alls och hade stora svårigheter med att spela sig förbi Portos press.  

Men undantaget några skott utifrån skapade hemmalaget ingenting, och gjorde heller inte det under de efterföljande 45 minuterna. Det var först under den sju minuter långa stopptiden som det började brinna till i matchen.  

Annons

En dittills svag Denzel Dumfries räddade ett skott på mållinjen, André Onana tippade ett avslut i stolpen och såg ett annat gå i ribban och ut. När slutsignalen gick kunde de svartblå andas ut och se fram mot den första kvartsfinalen i Champions League sedan säsongen 2010/2011.  

Ett lag som förlorade med 1-2 mot Spezia förra veckan, som släppt in tredje flest mål på bortaplan i Serie A, åkte till en arena som fällt italienska giganter tidigare och försvarade till sig 0-0 med bravur. Med andra ord: Inter kopierade Milans framgångsrecept mot Tottenham en vecka tidigare.  

Detta är en stor, stor framgång för Inter, som under många år kämpade för att ens ta sig till CL och sedan hade det svårt att gå vidare från gruppspelsfasen. Allra gladast är nog tränaren Simone Inzaghi, vars framtid i Inter ifrågasatts efter uddamålsförluster i Bologna och nämnda Spezia nyligen.  

Annons

Efter avancemanget kan jag dock inte se att Inzaghis jobb skulle vara i farozonen under våren. Inter är fortsatt starkt i stora matcher, vilken insatserna mot Barcelona, Napoli, Porto och Milan visat under de senaste månaderna. Det som dragit ner säsongsbetyget hittills är de märkliga underprestationerna mot sämre lag på bortaplan i Serie A-spelet.  

Tabelltvåan är dock i en CL-kvart och i Coppa Italia väntar en semifinal mot Juventus. Den italienska supercupen tog Inter hem på ett övertygande sätt mot Milan och Inzaghi har radat upp tillräckligt för att klubbledningen ska satsa på honom under överskådlig framtid.  

I den avvägningen går det inte att bortse från klubbens prekära ekonomiska sits. Inter är Italiens mest skuldsatta klubb och lär jubla när cirka 20 miljoner euro, som CL-avancemanget ger, trillar in på kontot och möjliggör investeringar i truppen.  

Annons

Pengarna behövs nämligen. Medan Milan Skriniars sommarflytt till PSG redan är klar har Inter utgående avtal på Stefan de Vrij, Francesco Acerbi, Romelu Lukaku och Edin Dzeko bland andra. Nästa sommar går kontraktet ut hos namn som Hakan Çalhanoğlu, Alessandro Bastoni och Henrich Mchitarjan. 

Inter behöver generera stora spelarförsäljningar även denna sommar, och Inzaghi har ända sedan åren i Lazio visat att han jobbar framgångsrikt när svångremmen dras åt. Antonio Conte kan vara tillgänglig i sommar, men det är en tränare med starka synpunkter på transfermarknaden och en kravställning på investeringar som Inter kan klara sig utan. 

För första gången sedan säsongen 2005/06 kommer de tillsammans med Milan att spela kvartsfinal i Champions League. Och visst skulle ett Milanoderby i kvarten kittla? Dels för själva exponeringen det ger, dels för att det vore den sportsligt bästa lotten för båda lagen.  

Annons

Går Napoli vidare som tredje italienska lag i kväll är de förstås favorit mot både Inter och Milan i en eventuell kvartsfinal. Detsamma gäller även lag som Benfica och Chelsea. Men att Milanolagen är tillbaka bland Europas åtta främsta, efter 2010-talets alla problem, är oerhört mäktigt och ett tecken på att någon form av ordning är återställd.  

Simone Inzaghi i mitten.

Du kan se alla matcher i Champions League på C More. 

Publicerad 2023-03-15 11:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto