Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inga målkungar - tonåringar i fokus inför toppmötet

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

DER KLASSIKER – ett möte som jag och många andra fotbollsfantaster skriver in i kalendern direkt när spelschemat är släppt. Dagen är nu kommen och Dortmund kommer att ta emot Bayern München ikväll. Detta är två lag som redan har gått igenom en och annan motgång under säsongen. Inför kvällens möte ligger båda klubbarna på samma antal poäng i Bundesliga. Frågan är om något lag kommer rycka nu?

MÅLKUNGARNA SAKNAS

För första gången sedan säsongen 9/10 kommer vi inte se någon Robert Lewandowski medverka i ”Der Klassiker”. Mellan säsongerna 10/11 till 13/14 såg vi honom i BVB-tröjan. Då blev det ett ynka mål i protokollet för Lewy (endast ligamötena inräknat). Men sedan fick vi se honom ösa in mål mellan säsongerna 14/15 till 21/22 i Bayern München. Det blev sammanlagt 23 ligamål på 16 ligamatcher.

Annons

Vi får dessutom klara oss utan det norska ”monstret” Erling Haaland. Haaland medverkade inte i så många ”Der Klassiker”, men det blev ändå fyra ligamål på fem ligamatcher för hans del.

TONÅRSFOKUS

Utan målkungarna kommer nu blickarna framförallt riktas mot tonåringarna och barndomsvännerna Jude Bellingham (19) och Jamal Musiala (19). Båda två representerade de engelska ungdomslandslagen tillsammans och hade då ett väldigt starkt band. I en intervju med Bild berättar Englands före detta U15 förbundskapten, Kevin Betsy, hur Bellingham och Musiala ständigt tävlade mot varandra, oavsett vad det gällde. Det kunde handla om TV-spel, pingis eller sällskapspel. Båda två hatade att förlora.

Nu står de på var sin sida av planen och har nyckelroller i sina respektive klubbar. Båda två har tagit enorma kliv framåt denna säsong. Bellingham har blivit utnämnd till tredjekapten i Dortmund. I och med att kapten Reus och vice Hummels inte har kunnat medverka i de senaste två matcherna har Bellingham klivit in och lett laget med mycket pondus och en självklarhet som är ovanlig bland så unga spelare. När det kommer till Musiala har han flugit fram i Bayern Münchens offensiva led. Från att ha varit en sylvass joker bakom världsspelare som Sadio Mané, Thomas Müller, Kinglsey Coman, Leroy Sané och Serge Gnabry – har Musiala nu blivit en given startspelare för Nagelsmann. Med hans fart och teknik lyckas han ständigt hitta nya ytor och luckor för sina lagkamrater. Detta är en anledning till att han kallas ”Magic Musiala”.

Annons

OSÄKERHETER

Båda klubbarna har ett par osäkra kort. Joshua Kimmich hade under veckan corona, men är nu friskförklarad. Det är dock oklart om han är redo att spela idag. I BVB-lägret är det osäkert om förstamålvakten Kobel och den rutinerade försvararen Hummels är redo att spela efter skadefrånvaro.

Något som är säkert och även bekräftat är att veteranerna Thomas Müller (FCB) och Marco Reus (BVB) missar dagens match. Müller är inte helt redo för spel efter sin coronakarantän och Reus är ännu inte spelklar efter sin skada. Två tunga tapp för respektive lag, speciellt för Dortmund som redan saknar den offensiva kraften. Reus är faktiskt den spelare som har gjort flest ligamål på Manuel Neuer (åtta).

Annons

FÖRTROENDE

Dagens tillställning blir den tredje matchen som Julian Nagelsmann (35 år) och Edin Terzic (39 år) ställs mot varandra. Samtliga tre matcher har Terzic vunnit – men det ska sägas att det var när Nagelsmann tränade RB Leipzig. Två ligamatcher och en cupfinal:

När det kommer till förtroende hos sina respektive chefer sitter båda tränarna väldigt säkert. Både Bayern och Dortmund har under flera tillfällen uttryckt sitt fulla och långsiktiga stöd till sin tränare. Terzic har ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2025 med BVB och Nagelsmann till 2026 med FCB.

Annons

GOTT SJÄLVFÖRTROENDE

Båda lagen går in med stärkt självförtroende efter veckans Champions League-matcher. Dortmund bortaslog Sevilla med 4-1 samtidigt som Bayern München vann mot Viktoria Plzen med 5-0. Bayerns seger innebar också att klubben slog ett nytt CL-rekord:

Det kommer bli en annan typ av ”Der Klassiker” ikväll än vad vi har vant oss vid under de senaste åren. Inga tydliga ”målkungar” på planen, veteranerna borta (Reus, Müller), osäkra kort gällande nyckelspelare (Kobel, Hummels och Kimmich) och det är dessutom första gången på 13 (!!) år som inget av lagen leder Bundesliga när matchen spelas. Med det sagt, kvällens drabbning kommer bli en riktig höjdare, det kan jag lova er!

Annons

PS: Vill också puffa för att idag kommer Xabi Alonso göra sin debut som BL-tränare när hans Bayer Leverkusen ställs mot Jordan Larssons Schalke. HÄR kan ni läsa om mina tankar kring Alonsos intåg i Leverkusen.

Publicerad 2022-10-08 08:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto