Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stå upp mot FIFA - här är förväntningarna på Tyskland

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Matchdag för Tyskland. En i vanligtvis euforisk och speciell dag för mig och många andra. Men med tanke på omständigheterna är man tudelad. Kärleken till sporten är enorm, men man får inte förbise det som sker utanför planen. Inför detta VM-mästerskap pratades det mycket om alternativet att bojkotta allt för att göra en tydlig ställning mot de hemska förhållanden som detta VM-mästerskap har byggts upp på. Ett av de starkaste motargumenten för att inte göra det var att man istället skulle medverka och belysa det som är fel – stå upp för mänskliga rättigheter.

Inför VM bestämde sig flera nationer som bland annat Tyskland, England, Nederländerna och Schweiz att bära ”One Love”-kaptensbindeln. En bindel som står för att alla har rätt att älska vem man vill.  Som de flesta vet gick FIFA dagen innan öppningsceremonin ut och sa att denna bindel inte är tillåten. Trots förbudet sa Tyskland först att de kommer bära bindeln, men slutligen kom beskedet att de ändå inte gör det. Detta efter att FIFA hotade med sanktioner. Det har i huvudsak talats om gula kort på de spelare som bär bindeln.

Annons

Jag förstår ur ett sportsligt perspektiv att det är tråkigt att få ett gult kort direkt på avspark, men verdammt noch mal, ta det gula kortet. Till den andra matchen kan en annan spelare bära bindeln istället, om man nu är rädd för en avstängning. Manifestationen i detta fall är så obeskrivligt viktig. Jag vet att fotbollsspelares främsta uppgift är att spela fotboll, men se vilken styrka och mod de iranska spelarna visade på när de protesterade mot Irans regim genom att inte sjunga nationalsången:

Då kan jag tycka att det minsta som Tyskland och de andra nationerna kan göra är att ta det gula kortet och därmed markera mot FIFA att de inte har makten att censurera en.  

Annons

Det ska dock sägas att det kan ha handlat om hårdare sanktioner än gula kort, enligt SportBild. Hur som helst bör detta inte vara sanktioner som FIFA är tillåtna att använda sig av. Och det tyska förbundet har därför valt att anmäla FIFA till idrottens skiljedomstol, CAS.



FIFA har förbjudit oss att visa mångfald och mänskliga rättigheter. De har kombinerat detta med massiva hot om sanktioner utan att specificera dem. DFB kontrollerar om denna åtgärd från FIFA var laglig,

säger förbundets talesperson Steffen Simon.

Det återstår att se vad detta kommer ha för effekt. 

SPORTSLIGA FÖRVÄNTNINGAR

Nu ska det som bekant också spelas en fotbollsmatch idag. Tysklands första för detta VM-mästerskap och förväntningarna är rent sportsligt väldigt höga. Det tyska landslaget vill få någon form av revansch efter VM-fiaskot 2018 och markera att man hör hemma i den absoluta toppen. Tyskland är ju den nationen som har flest VM-medaljer genom tiderna:

Annons
  • 4 VM-guld
  • 4 VM-silver
  • 4 VM-brons

Ser vi till Hansi Flicks manskap så har han ett talangfullt och kvalitativt starkt lag med sig, men frågan är om de lyckas lösa upp de knutar som i dagsläget existerar. De stora frågetecknen hittar vi främst i målproduktionen, men även i försvarsspelet.

Flick har dock varit tydlig med att man har inför VM-trupputtagningen noggrant analyserat vilka spelare som har varit tillgängliga och försökt hitta en trupp som lämpar sig för olika sorters situationer. En av de spelarna som har tagits med som en sorts ”problemlösare” är Werder Bremens anfallare Niclas Füllkrug. Den 29-årige anfallaren hade inför uttagningen inte gjort någon A-landskamp, men efter sin fina höst i Bundesliga och hans tydliga attribut (stor och stark targetanfallare) är han en perfekt rollspelare för Flicks VM-trupp.

Annons


Ett desto mer välkänt ansikte gör comeback på den stora scenen för Tyskland i detta mästerskap, Mario Götze. VM-hjälten från 2014 har varit utanför Tysklands trupp sedan 2017, men har efter ett par tunga år lyckats kämpa sig tillbaka till A-landslaget.

Den nu 30-årige Götze är ingen given startspelare, men ett suveränt alternativ för Flick. Götze kan som bekant spela på flera offensiva positioner och han besitter den unika egenskapen att hitta lösningar i de mest trängda situationerna.

Annons


När det kommer till Tysklands startelva under detta mästerskap skulle jag säga att det inte finns någon 100 procent given. Det finns vissa spelare som alltid kommer spela (om inte de är skadade), såsom Manuel Neuer och Joshua Kimmich, men annars lär vi få se Flick rotera en hel del beroende på vilket motstånd Tyskland ställs mot. Enligt mig har Tyskland det som krävs för att vinna detta mästerskap, men då måste Flick välja rätt nycklar (spelare) vid rätt tidpunkt.

Annons

FASTA SITUATIONER

Inför dagens match mot Japan har det varit mycket fokus på fasta situationer. Tyskland vill utnyttja sin storlek mot Japan och även profitera i fortsättning på både hörnor och frisparkar. I tränarteamet hittar vi danske Mads Buttgereit som är ansvarig för just detta. Sedan han anslöt till landslaget har Tyskland gjort tio ”standardmål” på de senaste sexton matcherna. En klar förbättring från Joachim Löws sista femton matcher (två mål) som ansvarig för Tyskland.

Publicerad 2022-11-23 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto