Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från andraligan till fotbollens finrum - CL-debutanterna kan överraska

Keven Baders Blogg

För elva år sedan avancerade de upp till Bundesliga och därefter har Eintracht Frankfurt bjudit på en minst sagt händelserik resa i högstaligan.

Klubben stod efter återkomsten till BL för ett blandat resultat. Laget kunde inte hitta någon balans och säsongen 15/16 var det nästan återigen respass ner till 2.Bundesliga, men Eintracht lyckades säkra kontraktet efter kvalmatcherna mot Nürnberg. Därefter kom den tydliga vändningen. Eintracht Frankfurt värvade in den forne landslagsspelaren Fredi Bobic som ny sportchef. Ett drag som visade sig vara värt guld.

Bobic skapade en struktur i klubben, sålde av och köpte smart. Något som också återspeglade sig på resultattavlan. Under Bobics första år i Eintracht lyckades klubben avancera hela vägen till DFB-pokalfinalen, något den anrika klubben inte hade lyckats med på över tio år. Det blev en förlust mot Dortmund (2:1), dock tog det inte tio år till innan vi återigen fick se Eintracht i cupfinalen. Året därpå stod nämligen klubben återigen i final, men denna gång mot Bayern München. En dramatisk match som resulterade i en 3:1 seger för Eintracht Frankfurt. Klubbens första stora titel sedan 87/88 (DFB-Pokal).    

Annons

Detta resultat var också en av de stora anledningarna till att Eintracht Frankfurts dåvarande tränare, Niko Kovac, fick jobbet som ny Bayern München tränare. Då fick sportchefen Bobic agera på tränarfronten och lyckades då plocka in Adi Hütter från Young Boys. Det var ännu ett drag som visade sig vara lyckat. Under Hütters tre år som huvudtränare lyckades klubben avancera i Europa League-slutspelet:

Sommaren 2021 blev en händelserik period för Eintracht. Både Bobic och tränaren Hütter lämnade klubben för nya äventyr. Hütter gick till Gladbach då de hade tappat tränaren Marco Rose till Dortmund och Bobic gick till Berlin för att försöka styra Hertha mot rätt kurs. Tungt slag för Eintracht att tappa två viktiga pjäser, men satan vad bra de löste det hela. In kom Markus Krösche från RB Leipzig som ny sportchef och Wolfsburgs gamle tränare Oliver Glasner. Ett radarpar som skulle visa vara perfekta för Eintracht Frankfurt. Det var nämligen säsongen 21/22 som Eintracht lyckades avancera hela vägen till Europa League-finalen. På vägen dit slog de bland annat ut Barca och bjöd på en magisk afton i Barcelona när 30 000+ fans från Eintracht var på plats. Unglaublich!

Annons

I EL-finalen ställdes Eintracht slutligen mot Glasgow Rangers, en match som laget vann efter ett straffsparksdrama. Detta blev klubbens blott andra internationella titel (första togs 79/80, dåvarande Uefa Cupen).

I och med Europa League-segern blev Eintracht automatiskt klara för årets Champions League-säsong – en turnering som klubben dessförinnan aldrig har deltagit i.

FINGERSPITZENGEFÜHL

Eintracht Frankfurt har under de senaste åren verkligen visat på Fingerspitzengefühl när det kommer till att värva spelare. Klubben har lyckats värva flera spelare för en mindre övergångssumma för att sedan sälja dyrt. Bland annat dessa:

Annons
  • Luka Jovic – 22 miljoner euro från Benfica -> såldes för 63 miljoner euro till Real Madrid
  • Sebastien Haller – 7 miljoner euro från Utrecht -> såldes för 50 miljoner euro till West Ham
  • André Silva – 3 miljoner euro från Milan -> såldes för 23 miljoner till RB Leipzig

Klubbens främsta fynd är fortfarande aktiv i laget, nämligen fransmannen Kolo Muani. Anfallaren kom från Nantes på free transfer inför denna säsong och ryktas redan nu ha en prislapp på cirka 100 (!!) miljoner euro efter sin succésäsong i Eintracht Frankfurt.

KOLLEKTIVA STYRKAN

Det som framförallt utmärker Eintracht Frankfurt är deras kollektiva styrka med flera nyckelspelare som har det där lilla extra. I målet hittar vi landslagskeepern Kevin Trapp. Den 32-årige tysken räknas in som en av Bundesligas bästa målvakter. I försvaret hittar vi bland annat Evan N’dicka som ryktas gå till Barcelona i sommar. I mittfältet har Eintracht dansken Jesper Lindström som ryktas till flera Premier League-klubbar, bland annat Arsenal. De två spelarna som dock sticker ut mest är Super Mario Götze och den tidigare nämnde Kolo Muani. Götze som efter sina tuffa år är tillbaka på den stora scenen har de senaste månaderna svävat fram på planen igen, precis som när han slog igenom i Dortmund för knappa tio år sedan. Fransmannen Muani har visat sig vara säsongens bästa värvning – under sina 30 matcher för Eintracht har han gjort 15 mål och 14 assist.

Annons

I ligaspelet har det blivit 10 mål och 13 assist, något som gör honom till den poängstarkaste spelaren i Bundesliga efter 21 omgångar:

Annons

Med det sagt kliver Eintracht in i dubbelmötet mot Napoli som ”underdogs”. Serie A-klubben har visat på en magisk form denna säsong och leder välförtjänt den italienska högsta ligan. Det är dock många som redan har skrivit hem segern för Napoli – till dem lyfter jag ett varningens finger. Eintracht har genom åren visat att de är ett cuplag och de har förmågan att vinna mot de stora drakarna. Med den kvalité Eintracht har i laget samt den otroliga stöttningen de har från fansen skulle jag ändå vilja slå ett slag för Eintracht Frankfurt. En sak är i alla fall säker – vi kommer bjudas på en bländade underhållning!

Publicerad 2023-02-19 11:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto