Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pinsamt - vill de ens bli mästare?

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

I början av året tokhyllades Dortmund. De vann matcher på löpande band och åt därmed upp Bayern Münchens stora ligaledning och i slutändan gick de även om dem. När det dock för cirka två veckor sedan var dags för dessa två giganter att mötas var BVB lika färglösa som en solblekt solstol. Omgången efter svarade BVB med en viktig 2:1 seger mot konkurrenterna Union, men förra helgen stod de (BVB) återigen för en pinsam uppvisning, och kanske säsongens absurdaste insats.

Dortmund ledde med komfortabla 2:0 mot bottenplacerade VFB Stuttgart. I slutet på den första halvleken fick Stuttgart dessutom rött kort. De flesta trodde att matchen var avgjord, men inte VFB. Istället lyckades Stuttgart göra båda ett och två mål mot BVB i den andra halvleken. Dortmund såg ut att befinna sig i ett chocktillstånd, men lyckades ändå göra 3:2 i den 92:a (!) minuten. Detta resultat hade inneburit att Dortmund skulle kliva upp på samma poäng som Bayern München som då hade kryssat mot Hoffenheim (1:1). Men tydligen ville Dortmund inte det, för i den 97:e (!!) matchminuten slog Stuttgart till igen och gjorde därmed matchens sista mål.

Annons

Tränaren Terzic fattade ingenting  och sa följande i presskonferensen efter matchen:

”Det här är en plats (pressrummet) där jag normalt vill försvara mitt lag, skydda oss som grupp och behålla en positiv energi. Men jag tycker att det är väldigt svårt, för det är bara så onödigt, så dumt.”

Edin Terzic

Att förlora en 2:0 ledning i jakten på ligaguldet samtidigt som ens största rival (Bayern) tappar poäng är helt oförsvarligt. Att dessutom göra det mot en bottenkonkurrent som spelar med 9 utespelare. Ja, Dortmund hade visserligen skadeproblem i försvaret och den 19-årige debutanten Soumaila Coulibaly fick ersätta Hummels i halvtid. Det är dock ingen ursäkt. Ett lag med de tydliga målen får inte uppträda på detta sätt. Varje år säger BVB-bossarna ”vi måste slå till när Bayern tappar”. For your information, Bayern München läcker som ett såll. Om det är någon gång Dortmund ska utmana om titeln på riktigt så är det nu. Bayern München har inte haft en så här pass dålig poängskörd vid detta skede av säsongen sedan 11/12 – säsongen som Dortmund senast vann Bundesliga.

Annons

Något som också gör mig förstummad är hur livlöst en kapten som Marco Reus agerar, speciellt när laget behöver vägledning som mest. Jag förstår inte det – Reus måste ju vara så enormt hungrig på att vilja leda sitt BVB till ett ligaguld. Att han inte visar någon gnutta hunger eller passion är oförklarligt. Missförstå mig inte, Reus är en gudabenådad spelare, men en ledare är han inte. Med det sagt behöver han inte vara en verbal ledare som Müller, han kan ju också vara en ”spelande” ledare. Tyvärr lyckas Reus sällan höja ribban när hans lagkamrater behöver hjälp. Han faller helt enkelt in i deras negativa cirkel.

Annons

Dessutom är det rent ut sagt skandalöst att Marco Reus inte ställer upp på någon intervju efter matchen. Som kapten måste man i alla lägen, speciellt i de tuffa, möta kritikerna och stå upp för laget. Han behövde inte stå som någon form av försvarsadvokat där, självfallet kan han också kritisera sin och lagets insats, men oavsett vad måste han stå där och ta frågorna som kommer efter en sådan bedrövlig insats.

Ikväll tar Dortmund emot Eintracht Frankfurt och dessförinnan ställs Bayern München mot Mainz. Vi får se om någon utav dessa lag lyckas visa någon uns av hunger att vilja vinna ligaguldet.  

Publicerad 2023-04-22 06:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto