Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
10å

Äntligen - nu vet jag varför tyskarna alltid vinner

Undrade i min senaste krönika vad tyskarna får i sin mjölk – som inte vi svenskar får.
Med tanke på deras närmast ständiga fotbollsframgångar.

Fick äntligen svar från Stefan – och det är rent mentalt visar det sig:

Hej Olof!
Jag har växt upp i trygga Svedala men har en tysk mor och besökt Tyskland ett flertal gånger och när det spelas landslagsfotboll i stora mästerskap känner jag mig mer Warsteiner en MER.

Du undrar vad Tyskarna har i mjölken?
Inte fan är det den suveränt goda jordgubbsmjölken som gett dem framgångarna inte heller Warsteiner eller Currywursten som man för övrigt får tårar i ögon av välbehag när man äter. Men jag har aldrig mött en tysk ung eller gammal som har ansett att nån eller nåt annat är bättre än det Tyska. Det kan gälla öl, mat, bilar, landslag eller vad fan som helst. Tyskar och tyskt är bäst förstått!
Med svensk uppväxt har det varit intressant att försöka trycka ner lite av den imponerande självgodheten i de Pilsnerdoftande struparna och därför flinka in att Sverige tillhör de bästa ishockeylandslagen i världen och slår Tyskland med klabbarna på.
Men om Tyskarna är bra på fotboll så kan jag säga att det är grymt mycket bättre på att ignorera eller prata bort för dem ofördelaktiga samtalsämnen. De är så bra att det ALLTID slutar med att man undrar hur fan kunde jag vara så dum och ens säga nåt sånt…

Efter Polenmatchen kändes det Tyska laget intressant men lite oroväckande. Är det möjligt för ett Tyskt landslag att vara bra redan i match 1? Kommer det verkligen hålla?
Så kom torsken mot Kroatien och det blev en måstematch mot Österrike och lite halvknackigt spel men seger och här tändes hoppet för ett roligt EM. I matcherna mot Kroatien och Österrike visade Tyskarna prov på slarv, stelt spel och gjorde ett flertal enkla misstag. Tyskarna gick in i slutspelet med en Klose och Gomez på topp som inte gjort mål, försvarspelet har inte varit av Augenthaler/Brehme klass precis, Lehman har inte utstrålat Kahnsäkerhet, det var dax för Portugal i kvarten. Ett Portugal som haft en lugn och behaglig resa till kvarten de hade fått vilat 8 dgr medan tyskarna bara fått vila 4 dgr. Kort sagt Portugal var favoriter. Inget talade för Tyskland. Det var just det som fick mig att hoppas på en trevlig kväll ihop med Ballack, Lahm, Klose plus nån Warsteiner.

För det är då, när allt talar emot tysken som han reser sig o inbillar sig eller vet att det är dom mot resten av Europa (det är bara EM annars är det resten av världen) och de vet själva att de är bäst så varför inte bara visa alla andra som inte fattat det än "att vi ÄR BARA BÄST". O vad vi trivs med o sticka upp fingret i näsan på alla tvivlare och skrapa fram en obotlig huvudvärk bakom näsbenet på alla de som hoppas på ett Tyskt misslyckande.
Tack vare det här grundmurade sjävlförtoendet som byggts upp sen spädbarnsåldern så blir de inte oroliga av förändringar. Tänk dig ett Svenskt landslag som inför en kvartsfinal måste byta ut Linderoth (Frings) pga skada och har en Elmander (Gomez) som är iskall och därför bör bytas ut. Minst 2 nya in på mittfältet, hur skulle Lagerbäck tackla det? Med mod eller feghet? Gasa eller bromsa? Jag tror jag vet svaret. Skulle finnas en viss risk för darriga ben.

Men Löw insåg att med Podolski på topp ihop med Klose skulle anfallet bli bättre men mittfältet skulle tappa i offensiv kraft o då skulle även det grymma forwardsparet inte vara lika grymt, så förutom 2 byten på mittfältet som han redan tvingats till bänkade han den defensivt starka Fritz till förmån för en offensiv Schweinstieger o gjorde ett tredje byte på mitten. En Schweinsteiger som trots 2 petningar i inledningen av EM var bäst på plan i de första 45 minuterna. Det är bättre att vi har bollen och spelet och skapar målchanserna o gör målen istället för att Deco,Ronaldo mfl har bollen på våran planhalva. Kan det varit så han tänkte?

Modigt och slugt tycker i alla fall jag. För att vara modig krävs självförtroende. O inte är det modigt att plocka in en Linderoth i truppen som inte spelat match sen Lucic var ung, för att sen inte låta honom spela en minut. Inte är det modigt att spela med en defensiv mittfältare som inte ska skapa något åt det egna laget utan bara förstöra för motståndarna o låta en offensiv kraft i form av en Fransk mästare sitta på bänken. Se på de stora lagens defensiva mittfältare Italien (Gattusso), Tyskland (Frings) mfl de har fanemej fler avslut mot mål i en match än vad hela det svenska mittfältet har på en hel match.

Vi har inte modet att själva prestera vi är en liten nation och får förlita oss på motståndarnas misstag och utnyttja dem det är det svenska mantrat som tjatats in till leda. Det funkar bra i kvalet men för o ta sig längre i ett slutspel måste det till självsäkerhet och mod. Vi slog Spanien på Råsunda i kvalet för att modet fanns i det Svenska laget men inte i det Spanska laget. Låta vara att Elmander var i kanonform då o inte speciellt många Spanjacker var det men men det fanns MOD i ledningen och laget.

Kör hårt…Stekan. O du räkna aldrig ut Tyskland eller Italien

Publicerad 2008-06-20 kl 19:19

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons