Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Varför gör Zlatan mål på allt i Barça - men inte i landslaget?

Stukningen från tidigare i veckan stoppade inte Zlatan Ibrahimovic från att hålla sitt mäktiga målsnitt. Även om han fick börja på bänken mot Malaga behövde han bara tio minuter att trycka in 1-0 till Barcelona.

Det var efter en delikat lobbpassningen från den fantastiske Lionel Messi som svensken i misstänkt offsideläge tog med sig bollen och skickade in den med ett distinkt avslut.

Nu har Zlatan Ibrahimovic gjort mål i varje ligamatch denna säsong, fem stycken, och är därmed historisk i Barcelona-tröjan – ingen har klarat något liknande tidigare.

Pep Guardiola var mannen som pröjsade en hlav miljard kronor för svensken och lade Samuel Eto’o ovanpå det och många ifrågasatte köpet.
Än så länge har Zlatan Ibrahimovic visat att det kan ha varit en riktig affär.

Samarbetet mellan Lionel Messi och Ibrahimovic är förstklassigt och ju mer svensken är med Barcelona, ju bättre blir han.
Anpassningen till det nya klubblaget har gått snabbare än många trott och tippat och målsnittet är grymt.

De senaste åren har han verkligen utvecklats som avslutare, vilket han visade i Inter genom att vinna skytteligan och i slutändan stå för 57 mål på 88 matcher för klubben. Att jämföra med Juventus-tiden som gav 23 mål på 70 matcher och Ajax med 35 på 74 matcher.

I dagsläget är Zlatan Ibrahimovic en bättre avslutare än han någonsin varit tidigare i karriären. Statistiken i klubblagen ljuger inte.
Frågan är bara vad detta betyder för Sveriges ödesmatch med Danmark om två veckor? Darrar danskarna, eller kollar de Zlatans statistik i blågult?

Konstigt nog är Zlatan inte ens nära den måleffektiviteten i landslaget – totalt sett 22 mål på 60 landskamper.
Alltså, det blir bara mål var tredje landskamp – och det är ett snitt som är sjunkande.

För under det pågående VM-kvalet har han bara gjort två mål, varav ett mot Malta, och det avgörande mot Ungern, men gått mållös från en radda matcher.
Att göra två mål på tre matcher under EM 2008 var starkt sett till knäskadan.

Men EM-kvalet till Schweiz och Österrike gav inte ett enda mål från Zlatan Ibrahimovic, och han lämnade VM i Tyskland utan att göra ett enda mål.
I VM-kvalet smällde han in det klassiska måler mot Ungern och hittade rätt mot Island och Bulgarien, men fem av hans åtta kvalmål kom mot Malta.

Självklart är det svårare för Zlatan Ibrahimovic att göra mål i landslaget än i Barcelona eller Inter. Omgivningen är helt annan och uppspelen blir därefter vilket leder till att Zlatan försöker göra allt.

Men om man kollar skytteligan i landslaget under kvalspelet under 2000-talet är det följande ställning:
1) Marcus Allbäck, 17 mål
2) Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic, 13 mål
4) Fredrik Ljungberg, 9 mål
5) Anders Svensson, 8 mål
6) Kim Källström, 7 mål

Om en spelare som Allbäck, som är mer begränsad än Zlatan, och en spelare som Henrik Larsson, som inte deltagit i vare sig kvalet till EM 2004 (förutom en match) eller EM 2008, kan slå Ibrahimovic är något fel.

Det är slående att Sverige förfogar över en målskytt av världsklass men får ut alldeles för lite av det i landslaget.
Det är något Lars Lagerbäck måste lösa – och han har två veckor på sig, sedan kan det vara för sent.

Publicerad 2009-09-27 kl 09:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons