POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Har ni fest i Portugal, eller?

Epoken Lars Lagerbäck är över.  Sviten stannade vid fem raka mästerskap. Att hans landslag tog sig samman och fixade 3-1 mot Albanien var en minimal tröst i bedrövelsen.

Skönt att se en del av den svenska klacken hylla och uppvakta Lars Lagerbäck och Roland Andersson. Mäktigt. Rörande. Och glädjande. Att Lagerbäck dessutom bjöd på en liten dans gjorde att vi kunde dra lite på smilbanden en trist kväll som denna.

För Sverige missar VM i fotboll. Festen i Sydafrika blir utan en armé av gulklädda fans som hoppas, tror och drömmer om ännu en sommar som den där 1994 när vi dansade i fontäner, utnämnde Schwarz till Gud och firade ett VM-brons.

Blott 25 000 hade sökt sig till Råsunda för den match som var död på förhand och det var albaner med flaggor, trummor, sång och bengaler som satte färg på läktaren. Av de svenska fansen hördes inte mycket.

Manchester Uniteds Nani dödade det svenska VM-hoppet helt efter en kvart. Han tryckte in 1-0 till Portugal och om det fortfarande var någon som närde hopp om en svensk play-off-plats så borde de söka vård där och då.

[youtubeplay id=”MCfVvtcTW8k” size=”large”]

Att Olof Mellberg redan nickat in 1-0 på Kim Källströms hörna då spelade mindre roll. Hoppet var ute och på något sätt spelade landslaget avslappnat på ett sätt man inte sett tidigare i kvalet – kanske för att de visste att matchen inte gällde något?

Målen rasslade in och det var typiskt att VM-kvalets bäste svensk, Olof Mellberg, inte nöjde sig med ett mål utan tryckte även in ett andra mål. Viktigt för näste förbundskapten att få med sig mittbacken med vinnarskalle även i nästa kval. Det är ont spelare med hans karaktär i landslaget.

När nu de svenska spelarna släntrar av på ett iskallt Råsunda för en framtid som är synnerligen osäker sett till spel i blågult så är det tung fest i Portugal – och kanske i Sydafrika med tanke på att Ronaldo kanske kommer trots allt – och det måste svida att VM-platsen bommades när nu portugiserna underpresterade.

Ändå är det bara att vara ärlig: Sverige har inte varit bra nog. Inte ett mål på vare sig Portugal eller Danmark trots fyra försök, ja, då blir det inte spel i VM. Det svenska laget är nog saknat av få i Sydafrika, tyvärr. Till och med Lagerbäck var ärlig och sa att man inte varit bra nog.

Svensk fotboll startar om i morgon 10.00. Då kallar Lars-Åke Lagrell till styrelsemöte och på dagordningen handlar det bara om en sak: en ny förbundskapten som ska ta Sverige till EM i Polen och Ukraina 2012. Indikationerna är desamma som fotbollskanalen.se avslöjade i söndags: Hans Backe + Jörgen Lennartsson.

Gött att Anders Svensson inte bara fick avrunda med ett vackert solomål, han fick även en hyllning av klacken. Det var han värd. Inte bara för målet och avslutet, utan för sina 102 landskamper och att han alltid gett sitt yttersta – och Lagerbäck fångade det bra genom att säga: han är fortfarande en av våra bästa spelare.

Zlatan Ibrahimovic gjorde en blek insats på planen. Efter att han ägnat gårdagen åt att gå rätt hårt mycket i svensk fotboll utom förbundskapten Lagerbäck så kunde han inte få fart på sig själv i den sista matchen den tränaren gjorde.

Även om det sägs att han är de stora matchernas man så är det för svagt. Inte är det bättre att landslagets lagkapten bara skiter i att ge sin syn på matchen. Han bara hoppade in i en bil och stack. Att ingen ledare i eller kring landslaget kan påverka honom utan bara bockar och bugar och accepterar är svagt.

Visst kan Zlatan strunta i mixed zone – även om jag vet att min son gärna läser vad han säger – men han kan inte vara lagkapten och bara gå ut i en bil och sticka. Med äran att bära bindeln följer ett ansvar och de som brister när man accepterar det är förbundskaptenerna.

Publicerad 2009-10-14 kl 22:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå