Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur kan IFK nobba "Mr 100 procent"?

Läser som alltid stenhårde Ulf Stenbergs egen kolumn Sport & Spel på fredagar i G-P. Häpnar när jag får ta del av storyn om Dan Corneliusson som ville ha biljetter till derbyt:

“Ni minns väl Corneliusson? Det är inte säkert att alla på Kamratgården gör det i dag … När Danne ringde och frågade om en fribiljett till derbyt IFK–Öis dröjde det innan han fick beskedet: “Tyvärr, du har inte spelat 200 matcher!””

Så snabbt går det för oss att glömma gamla hjältar. Visst har svenskar i allmänhet blivit vassare på att hylla superstjärnor som Henrik Larsson i Helsingborg häromveckan men att en IFK-lirare som Dan Corneliusson får det beskedet är makalöst.

Anfallaren var den riktige “Mr 100 procent” och hade stor del i att IFK plockade hem Uefa-cupen 1982 och även att klubben tog SM-guldet senare samma år efter att ha slagit Hammarby i SM-finalerna. Corneliusson stod då för 20 mål på 26 matcher i serien och slutspelet.

Därefter blev det spel i Stuttgart och en tysk ligatitel innan Como och serie A väntade i fem år. I landslaget blev det tolv mål på 20 matcher under en tid när det sällan blev annat än misslyckade kval, bland annat spelade han fram till Sveriges ledning borta mot Tjeckoslovakien 1985.

Tyvärr är det betydligt fler profiler än Dan Corneliusson som möts av samma trista inställning när de vill komma till arenor. Klubbarna och de som jobbar för dem är för dåliga på historia och man tar inte alltid tillvara på gamla profiler.

Där har vi svenskar mycket att lära av andra länder som omhuldar sina gamla hjältar på ett helt annat sätt. Corneliusson blir bättre mottagen i Como – eller hur? Kolla bara bilderna nedan när han var tillbaka 2008:

[youtubeplay id=”6Ok1X6-G1J0″ size=”large”]

Publicerad 2009-11-06 kl 14:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons