Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En (mar)dröm med Lasse och Roland i Nigeria

11å

Tillbaka i sadeln efter ett break. Bara att inse hur svårt det är att ta en paus som reporter när man bevakar en sport som i dag snurrar 24/7 och det vecka efter vecka – utan stopp. Mejlboxen är överfull. Kul med engagemang, men det tar på krafterna.

ANNONS

Nu är jag uppladdad och det är onekligen en späckad vår som ligger framför alla oss fotbollsintresserade med VM i Sydafrika som kröning.

I kväll väntar Fotbollskanalen Europa i kväll och den allsvenska upptaktsträffen i Örebro i morgon, och där vi sedan tar sikte på lördagens premiär i Kalmar, KFF-IFK Göteborg, som ni ser i Tipslördag i TV4.

*****

Njöt verkligen när Lasse Lagerbäck fick chansen att ta över Nigeria. Han är värd det. Inget snack, Nigeria är också  ett av de mest talangfulla landslagen och om han och Roland Andersson kan få in sin organisation och disciplin kan det bära långt.

Frågan är dock om tiden räcker – och om de klarar av att få fason på landslaget? Det är många som tycker och tänker kring Nigerias fotboll. Har tappat räkningen på antalet förbundskaptener som det landslaget avverkat sedan VM 2002.

ANNONS

Jag följde Nigeria rätt ordentligt inför VM 2002 och dagarna före Sveriges möte med det grönvita landslaget i Japan gjorde jag en artikel om Nigerias uppbyggnad – men där jag bytte ut nigerianer mot svenskar – ett smakprov på hur det kan bli för Lars och Roland:

Om Sverige vore Nigeria…

KOBE. På fredag är det dags för Sveriges andra VM-match. Sveriges
motståndare Nigeria har, som vanligt, haft en kaotisk uppbyggnad
inför VM-slutspelet.
Det har handlat om dåliga matcher, gräl om pengar, mutor, sparkade
tränare, petade spelare, en massa rykten och framför allt – en massa
bråk mellan de inblandade.

För att göra “förberedelserna” tydliga har vi vänt på allt och
berättar historien som om Sverige vore Nigeria. Alla historier har hänt i verkligheten i det nigerianska fotbollslandslaget och där det afrikanska mästerskapen är EM – och de nämnda svenskarna är givetvis helt oskyldiga.

ANNONS

“Inga pengar – ingen match!”

6 JANUARI 2002.

Det tyska landslaget är samlat i Berlin inför morgondagens träningsmatch mot Sverige. Över 10 000 har redan köpt biljetter och den ska sändas på tv. Mötet är sista uppladdningen för lagen inför EM-slutspelet i fotboll som ska börja några veckor senare i Bulgarien. Men det svenska landslaget har inte kommit till Tyskland. Spelare och ledare är kvar i Varberg där de tränat några dagar. När ansvariga på tyska förbundet ringer till Svenska fotbollförbundets kansli på Råsunda kan ingen svara på om och när Lars-Tommy & Co ska resa. Alla hänvisar till idrottsminister Ulrika Messing som skickat medhjälpare till Varberg.

På spelarhotellet är lagkapten Patrik Andersson arg. Organisationen är inte som i klubblaget. Det är ont om grejer. Maten är inte bra. Dessutom har spelarna inte fått sin VM-bonus på 70 000 dollar. Andersson ställer ett ultimatum till minister Messings företrädare. Får inte spelarna kontanter blir det ingen match i Tyskland.

ANNONS

7 JANUARI.

Först efter en natts förhandlingar är konflikten över och spelarna nöjda med med den bunt dollar de får. Men det är för sent att spela matchen i Tyskland. Via tidningar och tv får tyskarna reda på att det inte blir någon match.

– Det är bra att vi inte spelade, vi är långt i från i form, säger Fredrik Ljungberg.

18 JANUARI.

Svenska fotbollslandslaget landar i Sofia för EM-slutspelet. Spelarna checkar in på ett stort lyxhotell mitt i stan. Med i släptåg är agenter, journalister, politiker, förbundsfolk och en massa löst folk. Alla hänger på spelarna mellan träningspassen. Det är fritt fram för alla att följa med upp på tolfte våningen där de bor. Storstjärnor som Fredrik Ljungberg, Patrik Andersson och Henrik Larsson har stora sviter. Mattias Jonson och Tomas Antonelius får dela på ett litet rum.

ANNONS

21 JANUARI.

EM-premiär mot Polen och det blir en knapp svensk seger. På den efterföljande och kaotiska presskonferensen konfronterar journalister Patrik Andersson om uppgifter att han krävt och fått med Anders Svensson i truppen. Förbundskapten Lars-Tommy är styrd av lagkaptenen. Andersson bara skrattar och talar om den ljugande pressen. Sedan går han.

28 JANUARI.

Målvakten Magnus Hedman släpper in ett nytt billigt mål, men Sverige lyckas precis vinna mot Nordirland med 2-1. Hedman är klubblös och har tränat med IFK Stockholm sedan i augusti. Men han är kompis med Patrik och de andra, som vet vilka kvaliteter han har. Därför får han stå.

2 FEBRUARI.

Patrik Andersson, Ljungberg och Hedman leder ett parti kort på tolfte våningen på lyxhotellet. Spelarna har ställt in träningen. De har ännu inte fått pengar för sina flygresor till mästerskapet. Business class är dyrt. Att det stör uppladdning inför semifinalen spelar ingen roll. För det är enkelt: Inga pengar, inget spel.

ANNONS

9 FEBRUARI.

Bronsmatchen är över och Sverige har vunnit. Men det är ingen glädje bland de etablerade spelarna. Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Niclas Alexandersson satt på bänken efter förlusten i semifinalen. Stämningen i truppen är i botten. Förbundskapten Lars-Tommy går till attack mot de som kritiserat laget och säger att ett brons är bra.

– Nu ska vi ladda för VM tillsammans, avslutar han med.

10 FEBRUARI.

Hela Sverige rasar mot laget som svek sitt land. Alla kräver att Lars-Tommy ska få sparken. Spelarna drar till sina respektive klubbar utan att passera hemlandet.

13 FEBRUARI.

En besviken Marcus Allbäck talar ut från hemmet i Holland. Han sänker Lars-Tommy efter bronsfiaskot.

– Han tappade kontroll över laget eftersom det inte fanns någon distans mellan honom och de etablerade spelarna.

ANNONS

– Maffian som leddes av Patrik Andersson kidnappade laget från
Lars-Tommy och alla kan se resultatet.

18 FEBRUARI.

Idrottsminister Ulrika Messing sparkar Lars-Tommy, som ju tog Sverige till sommarens VM trots svårt läge, och dessutom får alla i lagledningen gå. De är inkompetenta, heter det. Men nu ska det bli ordning på landslaget inför VM i Japan. Messing har kallat in Lars “Laban” Arnesson, 61, som lämnade landslaget 1985.

– Vi har ingen tanke på att hyra en utländsk tränare till VM. “Laban” är perfekt för att leda landslaget i två år, för vi bygger för framtiden, säger idrottsministeriets talesman.

22 FEBRUARI.

Ex-spelaren Jonas Thern tycker inte “Laban” håller. Han har redan kontaktat Ruud Gullit som är redo. Sveriges ambassadör i Berlin är inte heller nöjd. Han tar kontakt med Hertha Berlins förre tränare Juergen Röber och erbjuder honom jobbet.

ANNONS

8 MARS.

Förbundsbasen Lars-Åke Lagrell, som kuppades bort av Ulrika Messing före jul, försöker ta tillbaka makten i förbundet från den förre överbefälhavaren Ove Wictorin som är ordförande. Kritikerna tycker att den gamle generalen låter Ulrika Messing bestämma för mycket. Men det går inte, ministern ser till att hennes man blir kvar.

12 MARS.

Förbundskapten Lars “Laban” Arnesson presenterar en lista på 55 spelare som är med och slåss om en plats i VM-truppen. Lagkaptenen Patrik Andersson och Everton-proffset Niclas Alexandersson är inte med på listan. Inte heller Andreas Andersson eller Magnus Kihlstedt.

– Vi koncentrerar oss på nya spelare och ska se om de håller, sedan gör vi de nödvändiga förändringar, säger den nye tränaren.

5 APRIL.

Sverige drabbas av flera avbokade träningsmatcher. Någon okänd har ringt runt och tackat nej till matcherna mot Skottland och Serbien.

ANNONS

– Någon vill störa våra förberedelser inför VM, säger förbundets marknadschef.

Mötet med Skottland går att rädda, men inte det med Serbien.

11 APRIL.

Johan Mjällby fyller år och firar sin födelsedag i den egna kyrkan i Glasgow med 200 inbjudna gäster. Mittbacken har haft en tung vår. Först blev det världsnyheter att hans fru ville skilja sig för att de inte hade sex. Mjällby förnekade att han ens var gift. Sedan fick han sparken från sin klubb för att han sjukanmälde sig och ändå åkte till sin kyrka och predikade. Dessutom skriver tidningar i Sverige att han i verkligheten är 40 år och har förfalskat sitt personnummer.

13 APRIL.

“Laban” Arnesson säger att utlandsproffs som Patrik Andersson, Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Magnus Hedman måste bevisa att de är värda en plats i landslaget.

ANNONS

– Jag har sagt att mitt träningsläger är öppet för alla svenskar. Alla dessa stjärnor är svenskar och de är välkomna. Men de måste slåss om en tröja som de andra.

26 APRIL.

Niclas Alexandersson vädjar till “Laban” att ta med honom till VM. Han beklagar bråket om pengar för flygbiljetter.

– Jag förtjänar bättre, vi slogs för hela laget och det är trist att vi blev missförstådda. Tränare “Laban” är gammal nog att vara vår pappa och han borde få idrottsministeriet att tänka om.

29 APRIL.

Förre lagkaptenen Patrik Andersson nobbar Lars “Laban” Arnesson.

– Jag har skickat folk att prata med honom fyra gånger och bett honom ringa, säger Arnesson.

– När jag inte hörde av honom så ringde jag till Tyskland och lämnade ett meddelande på hans telefonsvarare. Jag kan inte tjata på honom och då måste vi titta på andra spelare som är intresserade.

ANNONS

2 MAJ.

Svenska fotbollförbundet säger att Lars “Laban” Arnesson måste jobba under en utländsk tränare vid VM i Japan. Dessutom vill idrottsministeriet hyra in en målvaktstränare och en fysiolog från utlandet. “Laban” säger att det är för sent med tanke på att VM börjar om mindre än en månad. Då blir förbundsbasen arg:

– Hur kan han säga det? Han är vår anställde och kan inte diktera hur vi ska jobba. Om han inte bekväm kan han sluta.

3 MAJ.

Delar av de 30 spelare som “Laban” tagit ut till en första trupp till VM samlas i Stockholm för en träningsmatch. Men flera av stjärnorna är upptagna med sina klubbar och dessutom blir landslaget förhindrat att ta in på sitt hotell. Förbundet har inte betalat gamla räkningar.

4 MAJ.

Bayer Leverkusens tränare Klaus Toppmöller erkänner att han blivit erbjuden jobbet att träna Sverige under VM.

ANNONS

– Det är sant och jag har ännu inte bokat någon semester, säger han till Kicker.

– Men det blir svårt eftersom vi spelar till den 15 maj, men jag ska tala med herrarna i det svenska förbundet igen.

5 MAJ.

Målvakten Magnus Hedman blir uppkallad i truppen efter att ha spelat i Luzern under våren och talat ut med “Laban”.

– Magnus ringde mig och vi hade en fader-son-diskussion om olika saker gällande laget. Han ska få en chans mot Irland.

17 MAJ.

Lars “Laban” Arnessons telefon går varm. Han får även många besök. Flera av de som söker upp honom har med sig kontanter. Det är både spelare och agenter som vill köpa platser i den VM-trupp “Laban” ska presentera på måndag.

Värst är en agent som lägger 30 000 dollar på bordet, men “Laban” tar inte emot pengarna. Dessutom ringer flera politiker och försöker påverka honom att ta med vissa spelare med i truppen.

ANNONS

19 MAJ.

Förbundskaptenen släpper Sveriges VM-trupp. Det finns ingen plats för Patrik Andersson eller Niclas Alexandersson. Men Fredrik Ljungberg, Magnus Hedman och Henrik Larsson är med.

30 MAJ. Landskrona Bois back Magnus Torvaldsson är en av spelarna som slagit sig in i truppen under våren. Han säger att Sverige är starkare än på länge och att den fina lagandan bådar för bra resultat VM.

– Vi bara skrattar när folk säger att det är problem i truppen. Vår tränare har sin taktik, men det viktigaste är att vi kämpar ihop.

– De senaste åren har det varit en massa olika spelare som kommit och gått i landslaget. Men nu har vi lagt alla gamla problem åt sidan, det är VM som gäller.

2 JUNI.

Sverige förlorar mot Argentina i VM-premiären men “Laban” är säker på att laget kommer att avancera till slutspelet och gå långt. Annars vet han säkert vad Ulrika Messing kommer att göra.

ANNONS

FOTNOT: Samtliga historier bygger på det nigerianska landslaget, och de nämnda svenska spelarna har inget med händelserna att göra.

Publicerad 2010-03-07 kl 12:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto