Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Både Fulham och Atlético förtjänar en titel

Diego Forlan hade svårt att lyckas som anfallare i England, men Atléticos spets har visat vad han kan mot engelska lag på sistone.  Han skickade ut Liverpool i semifinal och nu krönte han säsongen med att sänka Fulham i Europa League finalen med två mål som bar en skyttekungs signum. Han högg direkt när tillfälle gavs:

Lite humor att Forlan efter första målet här nedan är på väg att dra av sig tröjan, vilket han gjorde efter andra, men ändrar sig.

Han tyckte nog inte det var värt att ta en varning så tidigt.

Inget att hymla om att Atlético Madrid var det vassare laget sett över 120 minuter. Även om jag i perioder var besviken över att man envisades att slå höga inlägg som Fulham-försvaret med lätthet kunde nicka bort. Dessutom måste man kunna ha högra krav på en världsstjärna som Kun Agüero, även om han verkligen visade delar av sitt register när han fixade förspelet till segermålet. Men de skapade för litet sett till att man är tekniskt överlägset.

På det stora hela var det ingen stor final, Fulham kröp ihop långa stunder och försökte utnyttja misstagen som Atlético bjöd på. Det spanska laget växlade i kvalitet och långa stunder av andra halvlek var det sövande fotboll och det sprakade inte på det sätt man vill som neutral. Men det var som Stuart Baxter sa: “Roy skiter i hur det ser ut, jag vet, jag har spelat för honom. Han vill inte att de ska ta några risker”

Ändå storartat av Forlan o Co att inte sluta försöka spela och jaga segermålet i förlängningen som därmed gav Madrids andraklubb luft i lungorna efter en säsong som annars inte varit i toppklass. En stor titel är alltså hemma – den första Europa-pokalen sedan 1962 – och man kan även vinna den spanska cupen. Detta ett år då storsatsande Real Madrid verkar få stänga prisskåpet utan att ha kunnat sätta in minsta lilla pokal.

Det är inte svårt att känna för Atlético som hela tiden får leva i skuggan av Real. Därför gillar jag att man vann Europa League-finalen. För det är en märklig förening som allt som oftast trycker på knappen för självdestruktion trots ett skarpt manskap och att man i sina bästa stunder presterar en briljant fotboll. Sedan var man laget som försökte i finalen och det gav resultat.

Ändå lider jag också med Roy Hodgson och hans Fulham. Den vänlige och ödmjuke halv-svensken (som jag ser det efter att ha följt MFF från läktaren 1985-90) hade varit värd att vinna Fulhams första titel. Prestationen att ta det laget till Europa League-final är makalös. Men det var som att bensinen var slut och det fanns inte mycket kvar att ge på upploppet. Tyvärr.

Att just Bobby Zamora och Damien Duff varit skadade och inte var i toppslag var tydligt och det går inte att trolla med den trupp Fulham har. Erik Nevland kan inte ha gjort någon glad. Värsta för Fulham att den här typen av framgång inte kommer igen detta sekel. Annat för Atlético som har ett ungt och talangspäckat lag jämfört med Fulhams veteraner som hade en Indiansommar.

På ett sätt gillar jag om Hodgson är Fulham troget och visar att han vill jobba vidare på det sätt som tagit Fulham från botten av Premier League till ett par nivåer högre. Ändå kan jag unna honom att få arbeta i en klubb med andra resurser och en möjlighet att nå pokalerna.

*****

När ska AIK:s kris vara över? Inte på länge sett till utspelningen i Borås. Herregud, det är verkligen fritt fall för mästarklubben. Det stannade vid 4-0 till Elfsborg men det kunde ha blivit betydligt mer. Gissar att Solna-klubben längtar till uppehållet och en omstart.

Fast frågan är vad man ska göra? Björn Wesström verkar ha fått ett för stort uppdrag och alla turer kring den finska målvakten Maanoja visar att han knappast har koll på omklädningsrummet. Känns som om klubben i det här läget behöver någon med större erfarenhet. Något måste hända så att spelarna får en chans att känna att det kan bli en omstart.

*****

Ruggigt trött på valrörelsen redan nu. Ändå är det ett tag till tredje söndagen i september. Pust.

*****

När VM-trupperna häromdagen började dimpa in då sved det lite att vi inte kan febra om vilka namn som ska in i den svenska truppen. Vi missar festen, istället får danskar och portugiser åka till Sydafrika. För djävligt, helt enkelt.

*****

Vilken söndag det blir i TV4 Sport med start 14:30: Inter vs Roma i guldkamp följt av Barcelona vs Real Madrid i guldkamp. Dessutom rejält med Fotbollskanalen Europa, vi kör från 14:30 till efter midnatt.

*****

Undrar om Fredrik Stoors form efter att ha sett Chris Baird under 120 minuter och han är ju inte förste högerback. Svensken fick ju inte ens hänga med till Hamburg.

*****

Helsingborgs IF. Denni Avdic. Alexander Gerndt. Många överraskar i allsvenskan. Vad är förklaringen till Avdic förvandling?

*****

Ekwall vs Lundh pausar denna Kristi Flygare.

*****

Kalmar FF skickar hem superbrassen. Inte förvånande efter alla turer, snarare konstigt att klubben inte agerade tidigare.

*****

Zlatan Ibrahimovic och Mino Raiola får nog vänja sig vid rubriker i sommar, och då rubriker som de inte kan styra. Tror nog FC Barcelona kan tänka sig att sälja nummer nio och snarare är intresserade av att skapa ett intresse för honom. Det är inte fel att Zlatan kopplas ihop med Juventus, Chelsea, Manchester City och så vidare, men jag är inte säker på att han flyttar, han kanske vill stanna och kämpa.

*****

Gillar sådana här scener från Hamburg:

Publicerad 2010-05-12 kl 23:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons