POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Har HIF råd att INTE behålla Marcus Lantz?

Helsingborgs IF går till VM-uppehåll i överlägsen serieledning. Efter 2-1 mot Halmstads BK har laget nu tagit 35 poäng av 42 möjliga och bara släppt in sex mål. Det är sensationellt starkt av en klubb som skiftade tränare och tappade Henrik Larsson.

Conny Karlsson har uppenbarligen gjort rätt , helt enkelt, när han byggt sitt lag och sett till att det spelar efter resurserna. Han har inte uppfunnit hjulet direkt, utan det är en fotboll de flesta i Sverige fått med modersmjölken: 4-4-2, press med understöd, snabba spelvändningar, en hel del långt, fokus på försvar och resultat snarare än underhållande och där LAGET går före individen alla dagar i veckan.

Det finns givetvis en rad förklaringar till HIF:s succé: fler tar ansvar post-Henrik Larsson, unga talanger har vuxit (Ekstrand, Nilsson, Hansson, Jönsson), vassa värvningar (Edman, Lindström, Gashi) och att man haft flytet att slippa skador och kunnat köra med samma manskap.

Men det stora skälet som jag ser det är Marcus Lantz. Även om den gamle mittfältaren varit sliten och hade ont mot Halmstad, ändå satte han inte många fötter fel. Så har det varit hela våren, Lantz är en fältherre som alla lag behöver och han har visat värdet för HIF. Han ser till att man hela tiden vinner boll och ligger rätt i planen och ser till att lugna ner spelet när det behövs.

Och fortfarande har inte HIF förlängt med honom. Kontraktet går ut i höst och jag undrar verkligen: har HIF råd att INTE förlänga med honom? Svaret är nej. Han får ta en bra bit av budgeten, så viktig är han för HIF. Klubben borde agera snabbt och ta ner spekulationerna om hans framtid.

Även om HIF leder rejält är allsvenskan inte avgjord. Långt där i från. 16 matcher kvar och det kan hända mycket under sommaren. Jag gissar att de tyska klubbarna som var på Olympia kollade in en del av de unga spelarna och Helsingborg har inte råd att tacka nej.

*****

Om Elfsborg får 35 miljoner kronor av Twente är det oerhört starkt av Borås-klubbens ledning och den holländska klubben är sugen på U21-landslagets stjärna…men ska han verkligen gå dit? Klubben har ju, precis som AZ Alkmaar i fjol, tappat sin succétränare (Steve McLaren) efter mästartiteln. Undrar om det är rätt då?

*****

Vem gav tillåtelse till Uefa att lägga Champions League-finalen en lördag under Lundakarnevalen? Även om det givetvis är smart av Platini att placera den en lördag för att nå en än större publik.

*****

Inga mera allsvenska matcher i TV4 efter dagens Tipslördag. Fattar givetvis varför all allsvenska ligger i Canal Plus framöver, men för egen del kommer jag verkligen att sakna lördagarna ute i på arenorna. Men Tipslördag är tillbaka i höst med Superettan, Svenska Cupen och Damallsvenskan.

Publicerad 2010-05-22 kl 18:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto