POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Att tala om elva Zlatan är inte respekt

I dag samlar Erik Hamrén landslaget i Stockholm för två matcher där han måste börja hitta fram till en elva inför höstens EM-kval. Sett till att det bara är Skottland kvar i augusti före EM-kvalet i september finns det inte mycket tid att spela på för Sveriges nye förbundskapten.

Men en man saknas. Zlatan Ibrahimovic ligger lågt för tillfället på många sätt och enda livstecknet är att han låter sig mejlintervjuas av Cafe. En intervju som kom ut i veckan och Barcelona-stjärnan är fortfarande inte motiverad för spel i landslaget, skriver Zlatan och utan motivation gör han ingen nytta.

Han skriver om kroppen tar stryk av spel på hans nivå och att det var ett genomtänkt beslut. Känner han likadant i augusti blir det inte spel i landslaget under EM-kvalet. Inget konstigt i det, för precis som Zlatan påpekar är han inte den förste att avstå från spel i landslaget under en period. Henrik Larsson tog ett par pauser och Torbjörn Nilsson nobbade också blågult under en lång tid.

Jag tycker inte han sviker landslaget, man måste ha rätt att nobba även om det är trist. Men Zlatan har gjort oerhört mycket för svensk fotboll i både landslaget och på en rad andra sätt, och det finns få svenska spelare som haft den genomslagskraften. Räkna om det i stålar och då har han med råge pröjsat tillbaka vad man investerat i honom.

Om Zlatan nu är färdig med landslaget är det inte lönt att lägga krut på att övertala honom, och det är bra att han fått en deadline. Om det blir nej då är det bättre för Erik Hamrén att bygga nytt och så får Zlatan komma tillbaka om han återfår motivationen och suget, som både Larsson och Nilsson fick.

Men Zlatan talar ofta om att man ska visa honom respekt, och det tycker jag inte han gör mot de andra spelarna i landslaget. I intervjun med Café får han flera frågor i samma fråga om hur Sverige ska nå EM 2012 och vad som måste förbättras jämfört med VM-kvalet – och i det långa svaret visar han ingen stor respekt för de som trots allt ställer upp:

– Alltså…själva landslaget är inte problemet. Det är spelarmaterialet som är det egentliga problemet. Landslaget anpassas till det spelarmaterial som landet har att erbjuda och för tillfället är det inte bättre än så här.

– Spelare som platsar i svenska landslaget och är framgångsrika i allsvenskan, men saknar erfarenhet från spel i klubbar utomlands, har kanske svårt att hänga med när man ska möta Italien, Spanien eller England till exempel, där hela laget består av världselit.

– Men visst finns det hopp! Jag tror dock det måste ske en stor förändring inom svensk fotboll för att vi ska kunna producera bra spelare som håller internationell klass. Ett annat tänk, helt enkelt. Släppa lite på jantelagen.

– Men för att ta medalj i de större sammanhangen krävs det nog elva Zlatan och det har vi inte. Inte just nu. Men det kanske kommer.

Senast Sverige tog en medalj var i VM 1994 och i det bronsgänget fanns det förvisso en världsstjärna som Tomas Brolin men det handlade lika mycket om ett lag. Det var långt i från elva Brolins i det laget. Och det är många landslag som presterar med samma förutsättningar som Sverige.

Det är en attityd som jag inte förstår. Varför sparka neråt? Alla vet att Zlatan är nummer ett i svensk fotboll och att han är en av de största namnen i fotbollsvärlden. Han har ingen anledning att skriva så. Om han som ung och lovande fick gå igenom en massa prövningar så borde han väl förstå att spelarna behöver stöttning, och inte höra att de är problemet.

Zlatan har för övrigt skaffat en varumärkeskonsult. Stort. Om han ska verka i Sverige är ju landslaget en bra väg att gå, men min gissning är att Zlatan siktar på utlandet. Lustigt att Zlatan anlitar en konsult för att handha allt utanför fotbollen när han i Café-intervjun på frågan “Skulle du vilja göra en Beckham” efter din karriär? Starta ett modemärke eller Doftserie? skriver:

– Nej. Fotboll är min grej och det är det jag vill bli ihågkommen för. Inte för mitt ansikte i ett reklamsammanhang.

Sedan garvade jag lite åt att Zlatan tycker att Kungen varit Sveriges viktigaste man de senaste 20 åren, även om han också flikar in Max Martin. Givetvis får han in en hyllning av Mino Raiola också.

Fast tyngst var ändå bilden på Zlatan i Barcelonas officiella spelarkostym, rätt cool måste jag säga, tagen i villan hemma i Malmö, med hunden Trustor vid sin sida. Trustor? Vad säger den nye konsulten om det namnet?

Publicerad 2010-05-26 kl 12:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto