Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Diego Maradona skulle kunna resa i parkerna med sin show

Lundhs blogg

Diego Armando Maradona var inte bara en artist på planen, han är det fortfarande. Vilken underhållare och vilken statsman – trots det förflutna – och han kan fortfarande röra om. Mäktigt att se honom trollbinda ett knökfullt rum av världspress på Loftus Versfeld Stadium i Pretoria.

Han hade kunnat ta betalt för det – i parkerna om de nu fanns kvar – för det fanns inte ens plats till alla som ville in.

Journalisterna nästan åt ur händerna på honom, men han bjöd ju också flott. Gillade extra att han drog en lans för Sydafrika och Afrika, även om varken landet eller kontinenten kanske riktigt är redo för att hålla ett VM, är det viktigt att de får stöd när de gör det.

Att han sedan gav sig in i ett snack om Fair Play och att Fifa och domarna måste agera var bara ett tecken på den gränslösa kille han är. Fair Play? Maradona? Argentina? Ni måste skoja. Han kom till och med ihåg ett billigt gult kort som Caniggia fick i VM 1990. Ja, ja, ta den med Guds hand också.

Annons

Bara det att han passade på att psyka Brasilien genom att lyfta Portugal och Elfenbenskusten som de lag som imponerat på honom. Elfenbenskusten? Imponerat? Det tror jag han är ensam om att tycka. Han tryckte även till Spanien och tonade ner 6-0 segern mot Polen som inte bjöd på sjysst moststånd. Fair Play, anyone?

Tungt att han pratade om hur vissa velat se honom död, och samtidigt både välkomnade och tackade alla journalister som kommit. Han passade i och för sig på att gå hårt åt någon som tagit osmickrande bilder på Maradona eftersom han ansåg sig behöva 14 timmar på att bli snygg, om jag fattade rätt.

Men det var så roligt att se någon som är spontan och inte robotstyrd i fotbollens värld. Som skiter i om det ger lite rubriker och ser till att alla får skratta (när han drev lite med Bruce Grobelaar) och dessutom får bra svar på frågorna. Han tog ner Lionel Messi lite genom att lyfta fram laget bakom honom, men att han önskade att den lille liraren ska vara så tongivande som Maradona var i VM 1986.

Annons

Och så gillade jag att han pratade om att det nu handlade om att börja bygga mot drömmen med start mot Nigeria på lördag och drömmen är en VM-titel. Jag tror inte att Argentina klarar av det, för hittills ger Maradona mer intryck av att vara artist än tränare.

*****

Kaffet i Sydafrika är skakande nog blaskigare än i USA. Hur ska det gå ett helt VM?

*****

Lars Lagerbäck säger att Nigeria ska försvara bra när Argentina har bollen, och anfalla bra när de har bollen. Låter inte som om Nigeria kan förlora.

Dessutom är Lagerbäck beredd på allt, han har aldrig sett Maradona som tränare, känner inget tryck, låter sig inte störas av vad Maradona säger och menar att det inte speciellt att möta Argentina.

*****

Redan rädd för mängden skräpmat som passerat mitt system under det första VM-dygnet. Lägg till baksmällan efter att ha sovit i ett nymålat rum. Har aldrig sniffat lim eller boffat tidigare, men gissar att baksmällan är precis så här.

Annons

*****

Brassen Parreira har fått styr på ett rätt oerfaret och oprövat Sydafrika som var klart bättre i premiären än jag väntat mig. Och vad skönt för turneringen att hemmalaget är i liv och det med besked. Måste säga att sydafrikanerna förtjänade att vinna VM-premiären mot Mexiko, i en match som var riktigt öppen och underhållande.

Jublet efter 1-0 lät garanterat över hela Johannesburg, och kanske över hela Sydafrika, men det var bara det i Joburg som jag hörde. Och Siphiwe Tshabalalas drömmål var ju som hämtat i en bättre serietidning, och det svider att det inte räckte till tre poäng. Bara segerdansen var ju värd en del.

Mycket snack om ett mexikanskt offsidemål som korrekt dömdes bort och en utebliven sydafrikansk straff som verkligen kunde ha delats ut. Men i slutändan var det stolpen som räddade mexarna. VM går vidare och jag tror fortfarande att Mexiko och Frankrike går vidare – men det är klart att jag hoppas på Bafana Bafana för festens skull.

Annons

*****

If you can’t beat them, join them. Har nu lärt mig spela vuvuzela.

*****

Efter kvällens presskonferens med Lars Lagerbäck, där han bara svarade med klyschor utan innehåll och vägrade nedlåta sig till att ens titta på de journalister som ställde frågor, så är min fråga: Hur fan kan han ha blivit så bitter? Det är en ovärdig situation, inte minst för honom själv.

Okej för att man kommer för sent efter att ha ändrat tiden ett gäng gånger, men att då inleda med att man har extremt bråttom och bara kan svara på fem frågor….ja, Maradona satt en halvtimme själv med flera hundra journalister och sedan körde han en soloshow efter det.

Visst, Lars Lagerbäck känner sig misshandlad av mig och många av de andra i den svenska pressen och visar tydligt sitt missnöje när vi ställer frågor och svarar som sagt i löjliga klyschor, ändå kan jag inte greppa att Lagerbäck inte är en större människa än så. Han som alltid snackat så stort och brett om sitt folkhemsförflutna, att han är stolt socialdemokrat och tycker det är viktigt med rätt värderingar. Tomt prat, visade det sig.

Annons

Ta bara Diego Maradona eller Sven-Göran Eriksson som fått otroligt mycket mer kritik och skit, och vars privatliv bevakats på ett sätt som inte Lagerbäck varit nära. De kan ändå bjuda till när det krävs och är inte så förbannat bittra. Vilket är betydligt skönare, och då främst för dem.

*****

En ny känsla att vara journalist när Sverige inte är med. Har inte hänt sedan 1998 i Frankrike, och då är reglerna enkla: först får de 32 deltagande ländernas journalister biljetter och sedan får de andra dela på skrapet. Just nu är vi skrapet och det ser mörkt ut för Argentina-Nigeria, tyvärr.

*****

En del klagar på att jag inte analyserar Sydafrikas backlinje i min twitter utan att det handlar en del om det haveri till hotell som vi råkar bo på eller andra missöden och bilder. Vill bara poängtera: bo aldrig på the Aviator i Johannesburg. Aldrig. Lova! Ett hotell som inte fick en flygande start (förlåt).

Annons

Ja, så är det, för att vara på ett stort mästerskap är en hel del dråpliga situationer och svart humor och det blir en slags jargong. Dessutom är det vårt liv just nu, hasta mellan olika grejer och kämpa och ta sig fram till Maradona, Lagerbäck, kolla träningar, kolla biljetter osv. Missförstå mig rätt, jag älskar det, och jag älskar även att twittra.

Och sedan hinner man inte alltid med att se exakt vilka som spelar eftersom man då sitter i en bilkö på väg från Pretoria till Johannesburg för att hinna till ett möjligt biljettsläpp och då har vår chaufför Crucial insett att alla ska till den sydafrikanska VM-premiären och vi får köra en omväg. Då blir det en del annat.

Nu sitter vi på rad i presscentret och har fått hitkörd mat från donken (jag som deffar tar bara burgaren och skippar brödet och sköljer ner med kaffe) och knattrar samtidigt som vi försöker följa Frankrike-Uruguay på burken en bit på bort. För the Aviator har inte tv…

Annons
Publicerad 2010-06-11 20:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto