Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mörkar Italien formen så väl?

Lundhs blogg

Så har de regerande världsmästarna Italien klivit in i VM. Och? Ja, det var inte mycket Marcelo Lippi och hans gubbagäng (där skakande många är från krisklubben Juventus) visade upp mot Paraguay, som faktiskt har en högre snittålder i sin trupp men som var skarpare.

Även om jag inte ska gå så långt som den expert i sydafrikansk tv, som menade att ett insläppt mål i första matchen, sett till att Cannavaro o Co under VM 2006 bara släppte in en straff av Zinedine Zidane i finalen och ett självmål mot USA, var bevis för att Italien inte är samma Italien.

För är det inte just det som är problemet – att det till viss del är samma Italien och det har gått fyra år och många av spelarna har inte blivit bättre. Bara det att Wigan-backen Antolín Alcaraz kunde gå upp och nicka in sitt första mål i Paraguay-tröjan mot de italienska backarna.

Det finns naturligtvis ingen rättvisa i fotboll och italienarna krigade sig tillbaka i matchen och fick en poäng med sig, och sett till den italienska traditionen att ofta ta med sig vad som är tillräckligt för att avancera så kan man inte räkna ut det landslaget.

Annons

Men utan den pensionerade Totti eller den kaxige Cassano eller någon annan som kan bryta mönster och vara en gnista har jag svårt att se att Lippi behöver bekymra sig över om spelarna ska orka sju matcher eller ej. Eller är de så skickliga på att mörka formen?

*****

Sydafrikanerna gör precis som fransmännen i samband med hemma-VM: de strejkar. Smart? Ja, i deras perspektiv kanske även om det är trist att busschaffisarna inte körde hem folk efter Danmark-HollandSoccer City i går och det vore som att själv bli strandad utanför Väsby utan möjligheter att komma hem.

Att säkerhetspersonalen gick från Italien-Paraguay är däremot en rysare, tänk om det hänt något? Kan förvisso förstå sydafrikaner mer än grodätarna men det är trist om det blir VM i strejkande snarare än i fotboll. För detta VM behöver inte mer kaos. Det ligger redan på gränsen.

Annons

*****

Dansken Winston Reid frälste Nya Zeeland. Lite kul att den lilla nationen snor en poäng av ett slarvigt Slovakien. Extra komiskt att målnickaren spelar för Midtjylland och har spelat för danska U21-landslaget, och bytte landslag så sent som i mars. Han kom som tioåring till Danmark. Sett till hur svårt Morten Olsens gäng verkar ha att göra mål kanske Reid hade varit något?

Missade dock att tränarna i Nya Zeeland och Slovakien inte hälsade på varandra efter matchen. Lagerbäck och Maradona har kanske skapat en ny VM-trend.

*****

Dwight Yorke och Edgar Davids låter roligare än vad det är som experter i sydafrikansk tv. Men Davids brillor håller än, men han är fruktansvärt tam – inte alls som han var som spelare:

*****

Kollar in Bafana Bafanas träning i Pretoria i dag inför mötet med Uruguay. Pisk där och VM kan vara över för hemmanationen. Fast efter 1-1 i premiären är det uppåt i de inhemska blaskorna. I höstas hade alla räknat bort landslaget och nu lever man.

Annons

*****

De som påstod att VM 2010 inte var hett utan Sverige hade fel. Det kan jag lugnt säga efter att fotbollskanalen.se krossat alla tänkbara rekord de senaste dagarna. Otroligt roligt att så många är intresserade av TV4:s och fotbollskanalens sändningar, VM-klipp, nyheter, krönikor, bloggar och Ekwall vs Lundh on Tour.

*****

Först att få sparken i VM: Robbie Earle. Den tidigare Premier League-stjärnan som spelade för Jamaica i VM -98 och då gjorde landets första VM-mål fick gå som tv-expert från ITV med omedelbar verkan. Han hade hållit på med biljetttrixande vid sidan om.

*****

Sydafrikanske komikern Trevor Noah fick till det riktigt bra: “After one weekend, Europe wants to ban the vuvuzela – if only they’d acted this fast when banning slavery.”

*****

I morgon blir det flygresa till Bloemfontein och bevakning av Nigeria inför ödesmatchen mot grekerna på torsdag. Där min känsla är nigeriansk seger. Får kanske skaffa en sydafrikansk gruvhjälm till dess. De är populära på läktarna, så det ska inte vara svårt att införskaffa en sådan i tid.

Annons

Värst är nog ändå att det snöar där i dag.

*****

Fifa-lirarna är för härliga. Tänk att man kastar ut en massa orangeklädda holländska donnor för att det är fel ölsponsor på deras kläder. Fattar inte det, inte ens jag kan dricka det officiella VM-ölet Budweiser och då gillar jag ändå jänkebira.

Fast inget förvånar i Fifa:s eller Uefa:s förlovade land. Under EM 2008 fick vi inte ta in vatten på arenan för “it’s ze rong sponzor” och min bank samarbetade då med Visa vilket innebar att det inte gick att använda mina kort på något presscenter (där man lever) eftersom EM sponsrades av Mastercard.

Till i år har jag bytt till en bank som jobbar med Mastercard, men Fifa kör bara med Visa så jag är lika körd detta mästerskap med mina kort.



*****

Skönt att få lite beröm och stöttning i mejlform, så att fler inser att vi inte tullar på ölbackarna:

Annons

Vuvulundh

Blev det sådan storm över det störtsköna klippet? Jag får väl ta mig en del av skulden som lade upp det på eran facebooksida och lite skämtsamt frågade om du var påstruken eller high on life. Givetvis fattar jag att det inte går att kröka om man skall göra tv. Men visst kan det vara folk som tar påståendet på allvar. Fortsätt att göra samma grymma jobb som alltid med Ekwall Lundh. M v h Patrik, Göteborg

Hej! Efter att ha läst ditt senaste blogginlägg om din påstådda alkoholpåverkan måste jag bara få ge dig lite moraliskt stöd. De som kritiserar dig/er har i min ögon en väldigt sned syn på alkohol, där glad/uppsluppen = full! Jag tycker att Ekwall vs Lundh on tour är det bästa ni har gjort. Det är fantastiskt kul att följa era öden i Sydafrika, och jag tycker att det framgår med all tydlighet att VM är en stor fest. Jag uppskattar att du och Herr Ekwall vågar släppa loss och bjuda på er själva. Så fortsätt på den inslagna vägen, jag ser fram emot fler humoristika inslag/blogginlägg. Efter att nu ha följt era livsöden i Sydafrika under en period är jag mer än någonsin övertygad om att journalist inte är ett yrke för mig. Men jag är glad att det är det för er… Mvh, Magnus Jansson
Annons
Publicerad 2010-06-15 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto