Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från ökenrävar till pirater - så glänser du framför VM-sändningarna

Lundhs blogg

Eftersom jag är en av dem som backat vuvuzelan så har någon pimpat fotbollskanalen.se på ett rätt roligt sätt. Kolla in det här. Tips, ha inte högtalarna på max, i varje fall inte om du är på jobbet.

*****

Nu för tiden kan man knappt läsa en krönika eller höra ett referat från fotbollsmatcher utan att det peppras på med en del smeknamn. Här är hela listan på VM-ländernas alternativ som kan vara bra att ha för att kunna briljera framför tv-apparaterna:

Algeriet – “Les Fennecs” eller Les Verts: Ökenrävarna eller de gröna.

Argentina – “La Albiceleste”: De vita och himmelsblå.

Australien – “The Socceroos”: Blandning av Soccer och Kangaroos (kängurus).

Brasilien – Seleção, Canarinhos eller Verde e Amarelo: De utvalda, de gula kanariefåglarna som IFK Malmö och de gulgröna.

Annons

Chile – “La Roja”: De röda.

Danmark – “De Rød-Hvide”, “Danish Dynamite” eller “Olsenbanden”: Det säger sig väl självt och Olsen är ju kopplad till Morten och den danska dynamiten var ett tag sedan.

Elfenbenskusten –  “Les Éléphants”: Elefanterna.

England – “The Tree Lions”: Richard Lejonhjärta använde tre lejon på sin vapensköld och det finns nu på FA:s märke.

Frankrike – “Les Bleus”: De blå som de flesta franska landslag kallas och kommer från tröjan.

Ghana – “The Black Stars”: De svarta stjärnorna och kommer från flaggan som kommer från ett rederi.

Grekland – “To Peiratiko” eller “Peirates”: Piratskeppet eller piraterna från EM 2004.

Honduras – “Los Catrachos” eller “La H”: Det första ordet är spansk slang för folk från Honduras och det andra hänger ihop med förbundsmärket.

Annons

Italien – “Azzuri”: Från tröjan och är plural av det italienska ordet för ljusblått.

Japan – “Samurai Blue”: De blå samuraj-krigarna som fansen röstat fram.

Kamerun – “Les Lions Indomptables”: De otämjbara lejonen.

Mexiko – “El Tri”: Från den mexikanska trikoloren.

Nederländerna – “Oranje”, “The Flying Dutchmen”: Den orange färgen kommer från landets grundare William av Orange-Nassau och länge var den röda färgen i flaggan. Den flygande holländaren kallades ett fartyg.

Nigeria – “The Super Eagles”: Superörnarna.

Nordkorea – “Chollima”: Efter någon mytisk häst.

Nya Zeeland – “The All Whites”: De helvita.

Paraguay – “La Albirroja”: De vitröda.

Annons

Portugal – “Selecção das Quinas”: De fem sköldarnas landslag – från flaggan.

Schweiz – “Nati”: Förkortning av det tyskaNational Mannschaft.

Serbien – “Belo Orlovi”: De vita örnarna.

Slovakien – “Zmajceki”,  “Narodny Tim”: Drakarna och landslaget.

Slovenien – “Reprezentanca”: Representationslaget.

Spanien – “La Furia Roja”, “La Roja”: Den röda ilskan.

Sydafrika – “Bafana, Bafana”: Pojkarna, pojkarna på zulu.

Sydkorea – “The Taeguk Warriors”: Taeguk är de två händerna på flaggan och det finns på tröjorna och nu kallas spelarna för Taeguks krigare. Fansen kallas gärna “Red Devils” de röda jävlarna.

Tyskland – “National Mannschaft”, “DFB Elf”,”National Elf” – Landslaget och tyska förbundets elva.

Annons

Uruguay – “La Celeste”: De ljusblå.

USA – “The Stars and Stripes”: Från namnet på den amerikanska flaggan.

*****

Inför VM trodde jag att “Bafana, Bafana” skulle bli det första landslag för ett arrangerande land att inte gå vidare från gruppspelet. Men i kväll håller jag på Sydafrika, mest för att landet och dess medborgare behöver en fotbollsframgång och att det lyfter hela turneringen.

Extra speciellt att det är Ungdomens dag i Sydafrika för att hedra årsdagen av de protester i Soweto som svarta ungdomar och barn drog i gång 16 juni 1976. De vände sig mot apartheid och införandet av afrikaans i skolorna. Den då blott 12-årige Hector Pieterson blev dödad av polisen kulor och bilden på honom spreds över världen. Vilket ledde till ökade protester mot omvärlden, och för svarta i Sydafrika blev den 16 juni en symbol för kampen.

Annons

Att det är stort att spela VM-match var tydligt när lagkaptenen Aaron Mokoena pratade om betydelsen:

“Tomorrow is important, especially for the youth. It is a really special day for everyone and it would be great to win for everyone on the day. It’s a day South Africa always remembers, the 16th means a lot.”

*****

Gillar vad jag sett av Chile och på ett sätt hoppas jag att Marcelo “el Loco” Bielsa får upprättelse. Han var förbundskapten för Argentina under VM 2002 och hade lett ett landslag som krossat allt på vägen till Japan och Bielsa själv sa att det var ett misslyckande om man inte vann VM.

Väl där så var det Anders Svenssons frispark som skickade hem Bielsa och ett gäng gråtande argentinska storstjärnor i förtid. Gjorde starkt intryck på mig när Gabriel Batistuta gick och storbölade.

Annons

Bielsa har tagit Chile till VM via en öppen och offensiv fotboll och jag tror inte det lag som får den maniske Bielsas gäng i åttondelen ser fram emot det – för jag är säker på att chilenarna följer spanjorerna vidare. Troligen blir det Brasilien och för en argentinare som Bielsa är det naturligtvis en extra sporre.

*****

Ser att någon KO-anmält vuvuzelan. Har folk inga liv?

*****

Alla gnäller redan på att det är ett skit-VM. Det nya informationssamhället gör att den snöbollen växer snabbt och rappt. Visst, målsnittet är betydligt lägre än tidigare 32-lagsVM men för mig är det väl tidigt att såga turneringen redan nu.

*****

Nomadlivet tog en udda vändning när vi checkade in hos en familj som maskerade sitt härbärge som ett fyrstjärnigt boutique-hotell. Det pröjsade vi 2000 kronor natten för och på hemsidan ser det ju okej ut, verkligheten var att ägarna hade överbokat och tryckte in ett par av oss hos några grannar. Jag lyckades få komma tillbaka till huvudbyggnaden…men alla hade inte den turen. Något Resumé nu uppmärksammar.

Annons

Var finns Sverker Olofsson när man behöver honom? Många blir rika av VM i Sydafrika, det är bara att tugga i sig.

VM i fotboll borde inte få spelas på vintern. Det är svinkallt och det är ett värre problem än vuvuzelan. Dessutom har jag sett den första snön. Avgå, Blatter!

Publicerad 2010-06-16 15:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto