Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Får fotbollsmiljonärerna vara hur ignoranta som helst?

Lundhs blogg

Över 700 spelare befinner sig i Sydafrika och spelar VM 2010 i fotboll. En privilegierad tillvaro för redan rika, unga män där allt är serverat för de flesta -vet inte riktigt hur nordkoreanerna har det – men de andra miljonärerna behöver inte oroa sig för något.

De är omhuldade, uppassade och bevakade för att kunna göra sitt yttersta när det är dags för 90 minuters fotboll. Deras uppdrag är på så sätt enkelt: att vinna och ta sitt land mot framgångar. Räcker det?

Frågan är om vi kan ha några andra krav på spelarna? För egen del gillar jag när uppburna och ekonomiskt trygga idoler vågar uttrycka vad de känner, tycker och även kan visa att de bryr sig om omvärlden och tar ställning. Naturligtvis ingen skyldighet men klädsamt, särskilt när VM går i ett land där de flesta tjänar 30 spänn om dagen.

Jag vill inte att allt ska handla om att kränga rätt skor, hur många tiotusentals pund som ska spruta in på kontot och hur många Louis Vuitton-väskor det räcker till. Inte så att de inte får göra det också, de har kämpat hårt för vad de uppnått, men jag vill se att de lever, tänker och ser resten av världen.

Annons

Vi var på en presskonferens med Elfenbenskustens Premier-League-spelare Emmanuel Eboué och där en lokal journalist undrade vad det betydde för Arsenal-stjärnan att laget tränade i Sharpeville som är en betydelsefull plats för medborgarrättsrörelsen i landet efter massakern av svarta där.

Det är förvisso snart 50 år sedan som sydafrikansk polis sköt mot en protesterande folkmassa och dödade 69 svarta, varav tio barn, och sårade närmare 200 personer. De demonstrerade mot nya, hårda passlagar som diskriminerade de svarta. Minnet lever givetvis kvar, särskilt i ett land som fortfarande både präglas och plågas av den skit de vita utsatte de svarta för.

Stackars Eboué var ett levande frågetecken och svarade att säkerheten under VM varit fantastisk och att de kände sig trygga i Sharpeville och att planen var fin och så vidare. Han plockade inte upp något av det andra.

Annons

Den lokale journalisten gav sig inte utan ställde frågan en gång till, och hjälpte Arsenal-stjärnan genom att förklara lite mer. Tyvärr hjälpte inte det Eboué som bara fortsatte att hylla säkerheten och träningsförhållandena under VM.

Han hade noll bollkänsla och ingen av killarna i Elfenbenskustens stab assisterade honom. Jag måste säga att jag skämdes å Eboués vägnar. Denna 27-åriga man som bott i London i en massa år och som har tre barn med sin belgiskfödda fru.

Efter tredje frågan på samma tema sa Eboué något om att Sydafrika haft problem och tråkigheter tidigare men att säkerheten under VM är på topp. Men det kom aldrig något mer från Arsenal-stjärnan som visade att Sydafrika är inget han läst på om.

Kanske har jag fel, men för egen del hade jag gärna sett en Tommy Söderberg-typ som ledare för alla landslag, eftersom han anser och brinner för att det är viktigt att spelarna lär sig något annat om livet än löpvägar, lönestrukturer och lyxliv.

Annons

Om det nu är så att ingen kring Elfenbenskustens landslag informerat spelarna om att de tränar på historisk och hemskt laddad mark, särskilt sett till de svartas kamp för frihet, så är det är beklämmande.

Lika svagt är det av Eboué att inte sätta sig in mer i frågan innan han ger ett svar. Spelarna har ett ansvar att visa att de är en del av världen, särskilt när ett VM går i Sydafrika och där väl alla kan se symboliken att Afrika nu håller sitt första fotbolls-VM.

*****

Nomadlivet har stannat av i Johannesburg, på ett hotell som är “Urban, Contemporary och Edgy“. Tre nätter slår vi läger med korta dags utflykter och får trösta oss med nomadernas nationalsång:

[youtubeplay id=”E_PRGtDdKro” size=”large”]

*****

På väg ut till Svennis o Co: s hotell i Vanderbiljpark, en sommarort vid floden tio mil söder om Johannesburg, så rullade vi förbi några kåkstäder, bland annat Bophelong.

Annons

Även om man sett det tidigare så gör det ont att se dessa fallfärdiga bostäder, skräpfyllda grusgator, försäljare som står ute vid vägen och försöker kränga det mesta. Det är en fattigdom som går att ta på.

Värst var den cyniska Coca-Cola-skylten som välkomnade till Bophelong. Känns som om alla de som bor i det området behöver en massa annat innan den läsken kommer

*****

Fabio Capello säger att England lider av VM-trycket. Jo, tjenare. Vilket lag känner inte av det?

*****

Oerhört skönt att kunna strunta i bröllopet som försatt Stockholm i kaos. Kunde de inte ha laget det på landet? Bygden behöver leva. Se på sydafrikanerna som byggde Soocer City ute på bystan.

*****

Englands matchställ är VM:s snyggaste. Tvåa är Portugals reservställ följt av Argentinas klassiker, Ghanas och Nya Zeelands renhet. Tyvärr har Holland bytt andraställ och årets variant är inte så snyggt. Den tajta trenden gillar jag inte heller alls.

Annons

*****

Danmark-Kamerun i kväll i Pretoria och Svennis presskonferens också inför söndagens jättematch Brasilien-Elfenbenskusten.

Publicerad 2010-06-19 10:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto