Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bröderna Boateng - den nya fotbollen

Lundhs blogg

Tänk att två halvbröder i dag kan ställas mot varandra i VM. Kevin-Prince Boateng spelar för Ghana och Jerome Boateng representerar Tyskland. Två brorsor med samma pappa från Ghana (Prince Boateng) spelar alltså för varsitt landslag trots att bägge är uppvuxna i Berlin.

På många sätt är det den nya fotbollen där globalisering och invandring förändrat uppsättningen för många landslag, och gett en del spelare fler än bara ett alternativ. Naturligtvis ska den möjligheten finnas, har man föräldrar från olika länder är det givet, även om det är trist att fotbollen mellan nationer blir mer och mer utsuddad i takt med att den utvecklingen tilltar.

Storebror Kevin-Prince var en fotbollstalang när han växte upp i Berlins tuffare områden, men han var inte direkt Guds bästa barn. Något som ledde till att han inte fick fullt så många chanser i olika tyska ungdomslandslag som talangen borde gett, även om han har spelat för tyska U21-landslaget.

Annons

Den 23-årige hårdingen, som representerade Portsmouth senaste säsongen, valde till slut att försöka spela för Ghana och kom med i VM-truppen utan att ha spelat en landskamp. Nu går han in i en match mot sitt andra hemland, där han också vuxit upp, och det i bara sin fjärde landskamp.

Man kan väl säga att Kevin-Prince ligger back redan. I FA-cupfinalen så skadade han Michael Ballack med en tuff tackling så att Tysklands landslagskapten missade VM. Vilket gjorde att Kevin-Princes aktier inte steg i värde i Tyskland. Lägg till att han och lillebror Jerome Boateng, som spelat för Hamburg men flyttar till Manchester City i höst, blev ovänner efter det och nu brutit med varandra.

Därför är det ett laddat brödramöte vi får se på Soccer City i kväll. För snacket i presscentrat är att Joachim Löw slänger in lillebror, och sett till att han i så fall blir ytterback så kan det bli några laddade duster mellan dem. Och ni vet ju hur det är mellan syskon, eller hur?

Annons

*****

England är vidare i VM. Kan bli Tyskland i åttondelsfinalen. Straffar, anyone? Fabio Capello kände igen sitt lag mot Slovenien och det är bara att hålla med, men de borde ha dödat matchen. Även om Wayne Rooney var bättre så har han tappat målstinget, och det behöver engelsmännen för att kunna gå längre. Tänk, om man tar sig till kvartsfinal är Argentina och Maradona troligt motstånd. Wow!.

En sak vet jag, det lär bli de engelska tabloiderna som drar ut i Blitzkrieg om det blir möten med sådana arvfiender som Tyskland och Argentina.

*****

Jänkarna är vidare som gruppetta efter att Landon Donovan frälst landet med ett mål i sista stund mot Algeriet. Givetvis välförtjänt för ett lag som fått mer än sin beskärda del av bortdömda mål under VM. Har dessutom smygläge om man slipper tyskarna och kan även ta Uruguay och snirkla sig till semifinal.

Annons

*****

Taxichaffisarna i Durban kunde alla ha varit med i “Blåsningen”. Skakande. Bara varit med om liknande i Malmö.

*****

Fint att höra att en journalist hittade biljetter på marken vid en av entréerna vid Soccer City och kunde kliva in och se Brasilien-Elfenbenskusten. Säkerheten är annorlunda.

*****

Danmark-Japan i Rustenburg torsdag kväll och England i VM-åttondel i Bloemfontein på söndag. Ska verkligen inte klaga över tillvaron.

*****

Vår man i Joburg, Crucial, 36, står för många fina insikter under vår tid här och i dag gav han oss en lektion i sydafrikanska könsroller. Han tar alla beslut i familjen, även om han pratar med sin fru om dem. Han städar inte, tvättar inte, handlar inte, lagar inte mat, packar inte och så vidare. Eller förresten, han städar om hans fru är “riktigt sjuk” och han lagar mat någon gång om han är “riktigt glad”.

Annons

Han skrattade åt sig själv när han berättade att han kan bli förbannad om frun glömt att packa ner något… Ändå menade Crucial att han är mycket mer åt det jämställda hållet än många av hans vänner, som inte fattar att han delar på något överhuvudtaget. Crucial förklarade det hela med kultur och att Sverige tillhör den utvecklade delen av världen, det gör inte Sydafrika. Ja, ja, det är onekligen annorlunda.

Kan även tillägga att Crucial var oerhört glad över Bafana Bafanas avslutande seger, de gjorde landet stolta, enligt vår man i Joburg.

Publicerad 2010-06-23 19:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto