Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Let’s Blitz the Fritz

Lundhs blogg

Blir en del udda jobbmiljöer här i Sydafrika. Efter länkturkarna Jihad och Uran, som är free riders/länknomader och som slår upp sina läger lite här och var, har vi jobbat med det stadigare EBU på sistone. De har hyrt in sig vid hål fyra på en lyxig golfbana utanför Johannesburg.

I morse var det fullt med golfare ute, det är ju lördag, och Ekwall var livrädd när de slog in sina utslag rakt in mot tv-studion. Det var tre gubbar som verkligen inte kunde spela, men en av dem kunde svenska och hade rötter i Sverige så det var lugnt.

De fick fri dropp och slog sig vidare samtidigt som Ekwall sminkade sig innan vi körde Nyhetsmorgon:

*****

Man måste ju undra hur Fabio Capello mår sett till tv-bilderna på italienaren från Englands senaste match. Ta bara att han skrämmer skiten ur Stuart “Psycho” Pearce – kolla in det.

*****

Sydafrika slår nu kullebyttor i hyllningar av Sydafrika och VM i fotboll. Tidningarna är späckade av artiklar om hur fantastiskt allt är, och hur nöjda alla är och vilken injektion mästerskapet varit både i cash och nationell stolthet. Tydligen slår VM i Sydafrika olika slags rekord – inte omöjligt att de är konstruerade för att få fram just det – och i morse slog någon expert fast att det är det bästa VM:et någonsin.

Annons

Jo, jo, men vi kan väl vänta lite längre. OS-höjdarna brukar lite klädsamt hålla sig till avslutningen innan de sätter det epitet på mästerskapet. Sedan är det inget snack om att Sydafrika klarat av att hålla VM och vänligheten från de flesta (om vi bortser från de öppna rån hotell och flygbolag sysslar) kommer jag att leva länge på.

Sedan går det naturligtvis inte komma i från att det är en hel del som inte funkat och där VM 2002 och EM 2004 var vida överlägset, och även VM 2006 (enligt kollegor) och EM 2008 höll bättre klass jobbmässigt. Fast det är ju inget som förvånar, trots allt växer evenemanget för varje gång och Sydafrika är inte som de mer utvecklade länderna som haft mästerskapen tidigare. Och allt har verkligen sin charm, även om det är annorlunda, och vi har skrattat mycket och ofta och det är ett gott tecken.

Annons

Däremot är jag förvånad över säkerheten. Det är ren tur att inget allvarligt hänt, för det är inga kontroller överhuvudtaget. Här i Bloemfontein – där det spelas en högriskmatch mellan England-Tyskland i morgon – knallade jag bara vid sidan av alla säkerhetsbågar och röntgenmaskiner med blicken i horisonten. Hade så många påsar, var rena bag-ladyn, och väskor att jaga bara inte orkade. De såg mig men ingen gjorde något för att stoppa mig.

Exemplen är fler och det är egentligen rätt skakande att det är så dåligt. Tänk om någon verkligen ville göra något? Inte så att jag vill ha den säkerheten men ibland måste man ju veta vad som kommer in på en arena. Jag kan lugnt säga att det är svårare att komma in på en del allsvenska klubbars träningar än på VM-matcherna i Sydafrika.

*****

Diego Maradona förnekar sig inte – så här sade han i dag: “Many journalists should apologize to the players. I’m not suggesting you drop your trousers, but it would be honest and great so we all get along better.”

Annons

*****

Vilken klassisk 0-0 match Brasilien och Portugal bjöd på. Andra halvlek speciellt, då alla var nöjda. Sedan hade det inte spelat någon roll om Drogba, Touré och de andra så hade gjort 30 mål på Nordkorea. Det var ristat i sten att det skulle bli kryss i den andra matchen.

Glad över att Spanien slog Chile och tråcklade sig över på andra halvan. Hade varit för trist om Brasilien eller Spanien hade hamnat mot varandra redan i åttondelen. Gillar Bielsas Chile men det är något oförutsägbart och laget och känslan är att de kan sänka sig själva lika lätt som de kan skrälla. Som vid det spanska ledningsmålet, och sedan fick man ju ett alldeles för hårt gult kort mot sig som ledde till utvisning. Det gula kortet hade aldrig drabbat ett storlag.

*****

Luis Suarez har en hyfsad statistik på sistone: 55 mål på 61 matcher för landslag och Ajax. Vad kostar han nu efter VM-succén?

Annons

*****

Hoppas Svennis får ett jobb med någon slags långsiktighet efter det här äventyret. Vet inte om Fulham är så bra efter Roy Hodgson som åstadkommit ett under med den lilla klubben? Värsta är väl att svensken inte är så het, även om det inte var hans fel att Elfenbenskusten åkte.

*****

Vet inte hur många gånger jag hört “the Twenty-Ten Fifa World Cup” på tv och radio i Sydafrika – men jag får ge Blatter att det satt sig att det är Fifa:s VM, och ingen annans.

*****

Bloemfontein ligger i Free State. Det var hit boerna drog och skapade sig en fristat. Det ser ut som Texas när man kör omkring här och känslan är att de politiska värderingarna ligger på samma våglängd. Jag ska hålla mig i skinnet, annars kan de nog samla ihop ett garde som ser till att skipa rättvisa snabbt och lätt. Och så ser det ut så här i det lokala köpcentret:

Annons

*****

Den direkt oseriösa Daily Star kör “It’s War” och “Roo will Blitz Fritz”. Annars är engelsmännen passiva. Kanske har den prisbelönte Martin Samuel rätt när han gästar Ekwall vs Lundh on Tour inför England-Tyskland – den brittiska pressen är snäll numera:

Kan lugnt säga att Martin Samuel inte är van vid Ekwall vs Lundh on Tour – han gick mitt i programmet. Jag fick aldrig chans att ta upp hans gangstring inför EM-kvalet 1999. Då han frågade mig om England och lade  de citaten i munnen på Expressens Mats Olsson, antagligen för att Samuel ville ha in en coolare person, Olsson hade en t-shirt med Gene “The Chicago Flash” Krupa på.

*****

Hade jag kunnat gå ner i spagat hade jag gjort det: fått alla biljetter jag vill ha till England-Tyskland.

Annons

*****

Bloemfontein har en pansarvagn vid infarten till stan. Bara en sådan sak. Man känner sig onekligen välkomnad.

*****

Givetvis kommer det vinnare av våra special-vuvuzelor. Vi tar två vinnare i nästa program. Vi glömde senast, vi blev så chockade när gästen gick mitt i programmet. Vi visste inte att vi inte fick nämna…

*****

När uppfann de Blackberryn? 1974?

*****

Om ni inte ser några livstecken vare sig i blogg eller twitterform så börja leta där den här bilden är tagen. Om ni kan hitta det tälthotell som Ekwall bokat in oss på söndag kväll så är vi tacksamma – det ska vara vid horisonten – och där kommer garanterat ingen höra oss skrika:

Publicerad 2010-06-26 16:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto