Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Testade livet som linjestins i VM - det är svårt

Lundhs blogg

Fifa bjöd in till domarträff på en skola i Pretoria där Martin Hansson, Howard Webb, Jorge Larrionda och de andra har hållit till och tränat sedan i början av juni. Vi passade på att banda ett Ekwall vs Lundh on Tour med Hansson när vi slet honom från irländarna.

Hansson är frispråkig om det mesta, utom kring de kontroversiella domsluten i VM i Sydafrika som han är förbjuden att tala om, och berättar att han i varje match anser att han kunde gjort det lika bra eller bättre – du ser honom här:

Rätt fascinerande att kolla in ett träningspass för domarna där ett ungdomslag ställde upp och agerade spelare. Det var realistiskt och bra agerat från killarna som gjorde allt som de riktiga spelarna gör i VM: fälldes, sparkades, knuffades, sprang offside och firade med att dra av tröjan.

Ja, det enda som saknades var ett skott som var innanför mållinjen och sedan studsade ut.

Annons

Rätt coolt att Fifa även sett till att förstärka med en mäktig ljudkuliss av vuvuzelor och buande. Allt för att öka på verklighetskänslan, och vuvuorna var rätt jobbiga. Fick nästan huvudvärk, men så stod jag också nära högtalaren.

Som en bonus fick några ur presspacket prova på att vara linjedomare, och jag klev in i handlingen precis när det svenska domarteamet med Hansson, Stefan Wittberg och Henrik Andrén anlände. De slapp träna och kom senare eftersom Hansson hade varit fjärdedomare vid Brasilien-Chile.

Kan lugnt säga att de skrattade både rått och elakt åt min insats på linjen och Hansson höll inte igen vare sig före vi spelade in programmet eller i själva programmet. Ni kan själv se mitt pigga löpsteg och hyfsade flaggviftande i Ekwall vs Lundh on Tour. Drog in två eller tre av fem offside, SVT:s man hade bara en av fem… Ekwall? Han vågade inte.

Annons

Det är tuffare än jag trodde, det kan jag verkligen erkänna. Sedan är det väl ändå så att de som är i VM är proffsdomare och har en hel del erfarenhet som hjälper dem. För egen del var det första gången som stins. Och kanske den sista?

Apropå domarcirkusen så uteblev Larrionda och Roberto Rosetti från mediaträffen och det fattar jag sett till hur ett gäng irländare stängde upp Martin Hansson och vände upp och ner på hands-affären ännu ett varv och alla dess följder.

Däremot är det glädjande att Sepp Blatter klev fram efter ett par dygns frånvaro. Vet inte om jag gillar att han bad om ursäkt till England och Mexiko, för det är som att underminera domarna som gjorde felen. Men det är kanon att han nu öppnar för antingen fler domare eller tekniska hjälpmedel och annat som kan göra att domarna får nödvändig hjälp. På tiden.

Annons

*****

Argentina-Tyskland på lördag i Kapstaden. Ser fram emot den kampen, kan bli en offensiv fest. Tydligen har bläckfisken sagt sitt: tyskarna får pisk, men jag litar inte på bläckfiskar. Har dessutom klart med biljett redan. Mmmmmaradonaaaaa.

*****

Sved att berätta för Crucial att vi lämnar Johannesburg på fredag och sedan åker hem till Sverige efter semifinalerna. Det vill säga att vi inte ska hänga mer tillsammans och skratta och snacka om allt från fotboll och att lira vuvuzela till könsroller och politik.

Vi har ett par dagar kvar men det är sorgligt att lämna en ny polare. Det kändes i hjärtat när han sa: “You guys make me feel that I am a person and not only a taxi driver.”

*****

Vad håller AIK på med? Vad är det som har hänt kring Djordjic och Mutumba? Inte utan att man undrar efter de senaste dagarna och alla olika utspel i helt olika riktningar. Intervjun med nye tränaren Alex Miller skvallrar om att det inte är slut på rubrikerna heller.

Annons

*****

Kylan är tillbaka i Johannesburg och känslan är att VM-febern också lagt sig. Inte alls samma feststämning längre och inte så mycket folk på gator och torg. Överhuvudtaget ont om fotbollsfans.

Såg nu att runt 780 000 utlänningar kommit till Sydafrika sedan 1 juni och de fem länder som ligger i topp är: Lesotho, Swaziland, Zimbawe, Mocambique och Botswana. Först på sjätteplats kom ett VM-land i form av England. Undrar om inte det kommit mycket färre fans än man har trott och att baksmällan kommer att bli ruggig för landet.

*****

Lite roligt när jag fick höra att Martin Hansson blev välkomnad i Pretoria med att Fifa inte var nöjt över att en svensk journalist tagit fram domarnas ersättning och gått ut med det. Och det innan ens domarna själva blivit informerade om det.

För det blev trots allt 50 000 dollar för veckorna i Sydafrika.

Annons
Publicerad 2010-06-29 16:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto