Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TODAY EVERYBODY GOES DUTCH

Lundhs blogg

För 350 år sedan klev en holländare i land och grundade Kapstaden. Jan van Riebeeck var den förste att flagga orange, men inte den sista i Sydafrika. Boerna är helt enkelt gamla holländska invandrare och många av dem, om inte alla, backar upp Nederländerna i kvällens semifinal mot Uruguay.

Cape Times var glasklar på löpet: TODAY EVERYBODY GOES DUTCH. Det är mycket orange på del flesta i stan och det är nog mest lokala förmågor, även om man säger att 10 000 holländska fans ska vara på plats. Oavsett om det är inresta eller lokala fans så gillar jag humorn med männen iklädda korta orange klänningar, orange peruker och orange stay-ups.

Fast det jag inte fattar är många som jag mötte på min löptur tidigare i dag och som var klädda i landslagströjor för andra länder. Som de fem killarna i Englands tröjor. Eller en familj i Brasilien-dräkter. Till och med landsmän i Sveriges gula tröja. Eller det som såg ut som ett cirkussällskap från Colombia men nog var en hel släkt klädda i landets färger och dräkter. Ett par av gängen har ju inte ens varit här och ett par av dem är hemma sedan ett tag tillbaka. Varför vill man då flagga om var man kommer i från?

Annons

Ekwall och jag har diskuterat det mycket, särskilt efter vi såg en äldre svensk herre som åt på en flott restaurang i Johannesburg med sin fru som var uppklädd till tänderna. Mannen körde svensk landslagströja. Varför? Ekwall har en teori om att de är som barn som vill flagga att de är från Sverige, England eller vilket land det nu är. Just det fattar jag inte, annars är jag givetvis för att man i kväll kör MFF-blått eller orange.

*****

Killen nedan ska sköta min PPM-val så fort VM är över. Bläckfisken Paul är ju kung:

[youtubeplay id=”8BATirFw3jw” size=”large”]

Men den tyska nationen är uppenbarligen skakad efter att Paul gick på Spanien i dag och Bild skrek ut att “Detta inte var något bra omen”. Tur att Jogi Löw håller kvar vid sin v-ringade tröja och inte ens tvättat den.

Annons

*****

Har fått många kommentarer för att jag skrev fel i mitt förra blogginlägg. Litade på Infostrada och det skulle jag inte gjort, men rätt gällande ligorna var att 115 VM-spelare kom från Premier League, 84 från Bundesliga, 80 från Serie A, 58 från La Liga och 45 från Ligue 1 och 33 från holländska ligan. Jag fick inte med Cesc Fabregas av de kvarvarande spelarna från Premier League och det tar jag ansvar för.

Sedan hade siffrorna inget med själva poängen att göra, att Premier Leagues spelare inte excellerat under VM till skillnad från exempelvis många Bundesliga-lirare och även La Liga-spelare. De två sista ligorna har ju vinteruppehåll till skillnad från den engelska högsta divisionen. Men givetvis hänger det inte bara på det.

*****

Smart av Sir Alex Ferguson att gå ut och försvara Wayne Rooney, det är ju det politiskt rätta, men att redan nu börja utlova succé från anfallaren VM 2014 känns tidigt. Dessutom var det väl inte konstigt att förväntningarna var att Rooney skulle vara i klass med Ronaldo och Messi. Sedan är det en större fråga kring varför stjärnorna inte kunde leverera. Och inte kan trycket ha knäckt Rooney?

Annons

*****

Förstår verkligen inte att Oscar Tabarez blir så upprörd över att någon brittisk (surprise!) journalist frågar om Luis Suarez hands och moralen bakom det. Sedan ska Uruguay naturligtvis inte be om ursäkt för att ha tagit sig till VM-semifinal, och det är ju som Tabarez säger:  Suarez visste ju inte vad som skulle hända på straffen efteråt. Därför hade jag önskat mig att Uruguays förbundskapten skulle hållit sig kallare och inte gått loss om att de inte är fuskare och så vidare.

Överhuvudtaget fascinerande hur spänt det både var mellan landslagen och medierna i både Holland och Uruguay och det är ändå länder som övertygat i VM. Vad skulle hänt om de fått åka hem tidigare.

*****

Fick ju även en passning från några gällande Robin Van Persie och här är lite intressant statistik kring Arsenals holländare som visar att han brister i effektiviteten i VM jämfört med i ligaspelet:

Annons
Team Netherlands Arsenal
Competition WC 2010 Prem Lge 09/10
Appearances 5 16
Minutes On Pitch 389 1,256
Goal Attempts
Goals 1 9
Mins per goal 389 140
Shots 14 53
Mins per Shot 27.8 23.7
Shooting Accuracy 43% 53%
Chance Conversion 7% 17%
Passing
Goal Assists 0 7
Mins per chance created 39 31
Publicerad 2010-07-06 17:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto