POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Riddare Platini rider till allsvenskans räddning

Missa inte Erik Hamrén när han nu snackar om: löpsedeln som fick honom att tvivla på jobbet, böter i landslaget, fega journalister, Kim Källströms surande efter petningen mot Skottland, att hålla i gång två samtidigt och hur det blev så att han dansade i Skavlan – när förbundskaptenen gästar säsongspremiären av Ekwall vs Lundh.

Ny sändningstid – Ekwall vs Lundh “goes prime time”: lördag 20:00 i TV4 Sport

*****

Elfsborg och AIK fick i går stuva undan Europa-kofferterna på vinden efter att Napoli och Levski Sofia slagit ut de två sista svenska klubblagen i Europa. Vi är inte ens inne i september och då återstår bara allsvenskan för de svenska klubblagen som hade drömt och hoppats på ära och framgångar på kontinenten.

Kan inte säga att vi inte är vana vid det, tyvärr. Likadant är det i resten av Norden. När krutröken från kvalspelet lagt sig finns bara FC Köpenhamn i Champions Leagues gruppspel och Rosenborg och Odense i Europa Leagues gruppspel. Det är allt som finns kvar efter en radda lag gett sig av mot kvalet och det är den bistra verkligheten.

Det räcker ju att kolla lite på vilka underskott de stora klubbarna drar på sig för att inse att avståndet, eller rättare sagt avgrunden, som skiljer Sverige och Europa bara ökar och ökar. Vi ligger efter på de flesta områden och trenden har ända sedan Bosman-domen gått åt fel håll.

Vi kan älta de gamla vanliga förklaringen till att exakt noll svenska klubbar är vidare: 51-procentsregeln, höst-vår eller vår-höst, skattelagstiftningen, talangutvecklingen, för stor allsvenska och så vidare. I dag har SEF-basen (och tillika Elfsborgs-basen) Bosse Johansson kallat till presskonferens för att lägga fram SEF:s framtidsvision och visa vägen mot Europa. Alltid bra att sikta ditåt och göra vad man kan, men det går inte att trolla med knäna.

Det som skedde när Champions League lottades i Monaco i går kväll är betydligt viktigare för svenska chanser att överleva längre i Europa än kräftsäsongen varar. Uefa-presidenten Michel Platini var tydlig om att hans hot mot de klubbar som inte följer reglerna om finansiellt “Fair Play” inte kommer att få spela i Champions League eller Europa League.

I korthet handlar det om att Uefa inför något som liknar den svenska elitlicensen. Klubbar får helt enkelt inte gå back i framtiden. Det kommer att bli en inkörningsperiod och tre år framåt från 2011-12 så kommer man max att få göra ett underskott på en halv miljard kronor. Låter ju löjligt med svenska mått men se på Inter som backat fem miljarder 2006-09 och lägg till Manchester City, Liverpool, Real Madrid och en hel rad andra klubbar i ligor över hela Europa.

Dessutom får inte underskottet täckas av att rika ägare lånar ut pengarna, det måste handla om aktieköp. Under perioden 2014-17 så får underskottet inte vara större än hundra miljoner kronor per år. Tänk att bara på Zlatan riskerar Barcelona att förlora 3-400 miljoner kronor på ett år.

Och hur det ska gå till är en annan sak, i Premier League backar 14 av 20 klubbar och spanska La Liga har skulder på 35 miljarder kronor och Italien är det också tuffa tider. Likadant är det i hela Europa, gå till Norge och Danmark så ser ni klubbar i kris. Inbromsningen har börjat, och det kan man se i sommar när affärerna är få och oftast handlar om lån.

Platini lovade att det inte ska bli några undantag utan att det gäller för klubbarna att följa de nya reglerna – annars blir det inte Champions League och möjligheten att tjäna stora pengar. Fransmannen påstår även att storklubbarna själva och dess ledare som Roman Abramovitj o Co vill ha dessa regler, allt för att bryta spiralen av löner som bara rusar åt ett håll: uppåt. Något klubbarna inte klarar på egen hand.

De som blir förlorare är framåt allt spelarna som efter Bosman-domen fått se sina lönecheckar explodera i storlek. Ta bara och jämför de svenska utlandsproffs som var ute i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet och de som sticker i dag. Ett kontrakt på fyra år i Premier League i dag räcker för att du inte ska behöva jobba, förutsatt att du inte bara lägger allt på bilar, klockor och lyxliv 24-7.

Häftigt om Michel Platini klarar av att bryta den trenden och på så sätt jämnar ut den europeiska klubbfotbollen. Då kan vi få se Elfsborg, AIK, Malmö, IFK Göteborg och andra svenska klubbar gå längre i Europa än vad man klarat av under det mörka 2000-talet.

Tyvärr lär det dröja några år innan effekten sätter in men jag sätter mitt hopp till riddare Platini som nu rider till räddning.

*****

Varför läser jag artiklar om “Kungarna av Tylösand”? Jag är en dålig människa.

*****

På måndag kommer Zlatan till Stockholm. Känns som om landslaget blir hyfsat hett. Tänk om han inte är klar för någon ny klubb då? I så fall blir det en underbar cirkus med spansk och italiensk press. Eller får landslagets anfallsstjärna ledigt då för att ordna upp sitt klubbliv?

*****

Spelarbetyg är alltid fascinerade. Ta bara det att Bladet ger Denny Avdic fyra plus efter matchen mot Napoli. Visst, han hade en nick över, men vad mer? Men att han exempelvis var bättre än Anders Svensson, nej, det håller jag inte med om. Fast det är ju sånt som är kul med fotboll.

Skulle bli mäkta förvånad om någon klubb i serie A eller Premier League lägger 25 millar för anfallare Avdic sett till hans insatser i två matcher mot serie A-laget. Visst, han har en fantastisk allsvensk säsong bakom sig, men behöver börja i Holland eller annan mindre liga.

Och om nu Blackburn bjuder 25 miljoner kronor för Avdic hade jag satt min signatur på det kontraktet snabbare än man kan säga Mino Raiola.

*****

Att Dulee Johnson har noll känsla visar han återigen när han går ut och gnäller om petningen.

*****

Apropå kris i svensk klubbfotboll. Hur tror ni känslan är i Skottland efter att Celtic först åkte mot Braga i Champions League-kvalet (jag vet att Braga är i gruppspelet nu efter att ha skickat Sevilla, men Elfsborg slog ut laget i fjol och hur hett låter Braga?) och sedan fick pisk av Utrecht med 4-0 i kvalet till Europa League. Daniel Majstorovic och Jos Hooiveld hade ingen kul kväll i Johan Mjällby och Neil Lennons lag.

*****

Imponerande av AIK att skaka Levski Sofia och köpet av Bangura är kanon. Tror ändå inte att Alex Miller är mannen att ta Solna-klubben vidare. Vad vinner man på att hela tiden bryta ner människor. Bara tanken på att Miller skulle ta hand om talanger i Skottland är humoristisk.

*****

Milan känns inte rätt för Zlatan. Ett steg tillbaka. Kan inte Mino Raiola får fram något bättre alternativ?

*****

Längtar till Örebro i morgon. Ska bli kul att göra ÖSK-HIF. Vi får njuta av det vi har, allsvenskan, och den är rätt kul, den också. Sedan är det en annan sport ibland än “den där djävla Champions” och det är bara att tugga i sig.

*****

Gillar att Hamrén direkt såg var Ekwalls skäggattacker härstammar i från. Förbundskaptenen sa direkt att Ekwall inte kan få skägg och kände på hans kind för att nöjt bekräfta sin tes.

Publicerad 2010-08-27 kl 10:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto