Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är ännu en rik thailändare rätt för Svennis?

I augusti köpte Vichai Raksriaksorn och Aiyawatt “Top” Raksriaksorn (far och son) Leicester City av förre Portsmouth-ägaren Milan Mandaric, en serbisk-amerikansk affärsman som är anklagad för både det ena och det andra, och som nu ska stanna som ordförande i klubben tills thailändarna lärt sig turerna.

Ännu är det inte klart vad köparna betalade, exakt hur mycket de köpt, om de blivit godkända av the Football League och vem som är den tredje delägaren i bolaget som köper klubben. Ja, det är som vanligt helt enkelt vid klubbköp i England nu för tiden. Rätt rörigt.

Thailändarna äger ett företag som heter KingPower och det sysslar med tax-free och kuponger och har dragit in stora summor och de ska vara goda för 1,4 miljarder kronor. Nu ska sonen som kallas “Top” ta upp den gamla klubben i Premier League och det finns pengar till spelare och det är upphetsande och så vidare.

Mannen som ska göra jobbet från tränarbänken är Sven-Göran Eriksson. Han sa de rätta sakerna på presskonferensen, men min undran är om han inte är delägare i bolaget på ett eller annat sätt och ute efter ett ekonomiskt klipp? För ärligt talat har Leicester inte så stora chanser att ta ett rejält kliv som varar.

Inte så att Svennis satsat några egna pengar, utan mer att han får aktier som en delersättning för sitt tränarjobb. Det är där det kan smälla till rejält, om man tar en sådan klubb till Premier League och sedan hittar rätt köpare. Som en slags lottsedel. Svennis har garanterat en bra lön också och han blir viktigt när det handlar om att få dit vassare spelare.

Sedan kan Eriksson bo kvar i London om han känner för det, det gjorde man redan på Kåmarks tid. Måste ändå undra över Svennis val sett till att han körde i diket med Notts County, och i viss mån också med Thaksin Shinawatra i Manchester City? Det är mycket snack och inte alltid de största verkstäderna vid den här typen av övertaganden och de som köper kan för lite.

Se bara hur det gick för Pompey efter att Mandaric sålt till någon rysk-israelisk vapenhandlare vars son var bulvan.  Ja, det slutade med konkurs. Alla rapporter om den 25-årige “Top” gör gällande att han inte kan något fotboll. Däremot vill han givetvis ha resultat, på annat sätt kan man inte tolka att Leicesters Mandaric gick ut och stöttade dåvarande mangern Paulo Sousa dagen innan klubben sparkade honom.

Fast det är klart, Leicester City klingar bättre än Al-Hilal och det ljuva livet är närmare från den stan än vad det är i Riyadh. Och hetare än så är nog inte Svennis, helt enkelt.

***

Ville se Wernbloom gå in och ta Nigel de Jong. Hårt. Behövdes inte.

***

Undrar om inte allsvenskan är avgjord nu? Malmö FF slog Trelleborg med 3-0 i derbyt och det var en stark insats som jag såg brottstycken av från en av många tv-skärmar här på kneget, och det samma helg som Helsingborg snubblade hemma mot Gais.

För jag har svårt att se att HIF inte tappar två eller tre poäng på konstgräset mot Elfsborg och då blir det nästintill omöjligt att kliva i kapp eftersom MFF hemma mot Kalmar blir tre pinnar och antalet matcher kvar krymper möjligheterna till felsteg från Malmö. Undrar om MFF ens tappar fler poäng? Lägg till att Roland Nilssons gäng har klart bättre målskillnad. Här har ni restschemat:

1) Malmö FF, 58 poäng, plus 26 i målskillnad.

18 okt: Kalmar (h)

27 okt: Häcken (b)

1 nov: Brommapojkarna (b)

7 nov: Mjällby (h)

2) Helsingborg, 55 poäng, plus 16.

18 okt: Elfsborg (b)

24 okt: Åtvidaberg (h)

31 okt: Halmstad (b)

7 nov: Kalmar (h)

***

You’ll never walk alone stämmer inte med Roy Hodgson i Liverpool i dag. Vem går med honom?

***

Bommade Johan Orrenius intervju med Jan Tauer när jag var i väg. Kul läsning och han var onekligen en underhållande profil, även om jag köper den sportsliga värderingen. Tyskens besök hos Ekwall vs Lundh är klassiskt.

***

AIK-Gefle efter EM-kvalet blir en klassisk ångestmatch. Kan avgöra vilket lag som hamnar under strecket. BP har inte mycket som talar för klubben. Snacka om att man levde på Guidetti-effekten i våras.

***

Blir bara mer och mer deprimerad kring alla hot och våldet kring den allsvenska fotbollen. Kalla Fakta har gjort ett riktigt bra inslag om problematiken. Att se scenerna från Helsingborgs gator är också rätt skakande.

***

New York Red Bulls är på väg att vinna sin “conference” efter lördagens seger mot Kansas City. Bästa resultatet för klubben på mycket länge och det ser ut som om Backes gäng kan överraska i slutspelet.

***

Moestafa El Kabir blir knappast kvar i Mjällby efter vinterns transferfönster. Holländaren med rötter i Marocko var gäst i Ekwall vs Lundh och var rätt frän i sina utspel och ärlig om varför han blivit utkastad från ett par klubbar på vägen till Mjällby:

***

Efter en späckad vecka med mediabesök och kollade sportsändningar invarvat med shopping och krogbesök och promenerande i värmen i New York så svider det lite att återvända till en kallare och mörkare höst i Stockholm. Fast nu väntar Holland-Sverige och det ska bli underbart att vara med och jobba inför ett hett EM-kval mot VM-finalisten.

Fotbollskanalen Europa storsatsar på EM-kvalet mot Holland och vi kör program från Amsterdam nästa söndag, måndag och sedan direkt efter matchen på tisdag.

Publicerad 2010-10-04 kl 00:50

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons