Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vad trött jag blir på alla bittra von oben-holländare

Plöjde delar av senaste Offside på planet ner och fastnade för Simon Kupers intervju med Guus Hiddink. Den holländske demontränaren, som nu är i Turkiet, är den senaste i raden av fans/holländare som skäms över ”Oranjes” insats under VM i Sydafrika och han säger nu apropå VM-finalen:

”Jag kände ingenting för landslaget. Jag tittade men kom på mig själv med att inte vara särskilt engagerad. Runt omkring mig hemma i huset såg jag bara besvikna människor”.

Ja, ni kan ju storyn om hur Holland spelade hårt, fult, tufft mot Spanien (som delvis via Johan Cruijffs jobb i FC Barcelona blivit ett rent Holland enligt puritanerna) och där den nu dumpade Nigel de Jongs karatespark blev symbolen för holländarna i VM-finalen.

Hiddink vräker på ihop med Kuper (kanske mest Kuper som kryddar texten rejält) om hur det lilla landet som lett fotbollsutvecklingen efter totalfotbollens genombrott i början av 70-talet inte spelar lika vackert längre (man jämför backarnas spel med hur engelska backar gör…huga) och drar paralleller till hur främlingsfientligheten också slagit sig in i det holländska samhället.

Man tar hjälp av Hollands Offside Hard Gras som efter VM krävde förbundskapten Bert van Marwijks avgång och magasinet refererade till författaren Nick Hornbys brev där Arsenal-suppportern skrev att han i samband med VM-finalen för första gången hoppades på en holländsk förlust.

Hornby måste njuta av Arsenal som spelar oerhört vackert men aldrig vinner några titlar. Det är lite som när Georg ”Åby” Ericson, Lars ”Laban” Arnesson eller någon annan gammal stöt gnäller om hur allt var bättre förr.

För egen del tar jag alltid ett resultat, inte så att jag backar de Jong som borde ha fått rött i VM-finalen, men som lag måste man anpassa sig till motståndet. Vad skulle holländarna gjort? Gått på tokoffensiv mot ett landslag som var mycket skickligare? Hade Hiddink, Cruijff o Co varit stolta då? Jag fattar inte det. På tisdag är det troligt att Holland är Spanien och Sverige är Holland och då ser jag hellre att Sverige gnetar sig till ett resultat än spelar vackert och får stryk. Givetvis vore det grymt om blågult rullade ut holländarna och samtidigt vann, men det viktigaste är poängen för jag vill till EM 2012.

Är så förbannat trött på von oben-holländare som sätter sig på höga hästar och moraliserar kring omvärldens fotboll och håller fast vid puritanska värderingar. Ungefär som många i utlandet upplevt svenskar när vi har berättat för dem om hur man ska ordna sitt samhälle. Gillar van Marwijk som vågat utmana det i jakten på att vinna, oavsett om det är vackert eller ej.

***

Amsterdam med coffee shops, knark och red light district har alltid skrämt mig.

***

Roy Halladay! No-hitter!

***

Gillade Bladets intervju med Wesley Sneijder i dag. Fantastisk story om när Zlatan stoppade en kille i en soptunna och satte sig på locket under tiden i Ajax. Som Hollands superstjärna sammanfattar Sveriges superstjärna: ”Zlatan var inte den som drog en massa skämt, han gjorde saker i stället.”

Undrar vem som åkte i tunnan? Co Adrianse? Rafael van der Vaart?

***

Per ”Texas” Johanssons krönika med en HBK-attack går inte att skoja bort, och jag kommer att sakna honom som skribent. Samtidigt kan ju inte klubbar ta hand om alla gamla trotjänare.

***

Ett tag var Kim Bergstrand grymt het. Nu är han utan jobb. Svänger snabbt i den branschen.

***

I protest mot KLM:s straffskatt på långa personer – 30 euro för plats vid nödutgång – så utnyttjade jag läget och tog helt enkelt ett ledigt säte där. Alltid varit svag för civil olydnad.

***

Teddy Lucic har lirat klart. Sett till sin tillbakadragna personlighet och att han knappast stack ut på planen heller så hade han en fantastisk imponerande karriär i framför allt landslaget och allsvenskan. Och när det verkligen brann till då vågade han stå upp, som mot Fader Gunnar i IFK Göteborg, och det är han rätt ensam om.

***

Mark van Bommel är ett svin, det tycker alla. Samtidigt är det ett nyttigt svin för Holland och kampen mellan honom och Pontus Wernbloom ser jag fram emot.

Publicerad 2010-10-07 kl 12:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons