Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det är en konstart att vara så arrogant

Holland-Sverige ger inte mig några bra vibbar, har aldrig slutat väl. Det är en känsla som suttit i länge, länge, egentligen ända sedan VM 1974 då det ändå blev ett okej resultat. Vet att vi piskade dem 3-0 borta i början av 1980-talet (Prytz och Corneliusson, 2, gjorde målen) men annars känns det inte som någon jämn kamp.

Har följt tre landskamper på plats och det har aldrig slutat på något bra sätt, så här såg det ut får två år sedan:

Holland-Sverige 3-1 (1-0)
1-0 van Persie (32′), 2-0 van Persie (48′), 2-1 Kim Källström (50′), 3-1 Dirk Kuyt (90+3′)
Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Nilsson, 3 Daniel Majstorovic (ass. K), 4 Petter Hansson (14 Andreas Granqvist 82′), 5 Behrang Safari (13 Fredrik Stoor 46′) – 7 Christian Wilhelmsson (18 Sebastian Larsson 46′), 6 Daniel Andersson (16 Kim Källström 46′), 8 Rasmus Lindgren, 9 Samuel Holmén (15 Viktor Elm 77′) – 10 Marcus Berg, 11 Henrik Larsson (K) (19 Markus Rosenberg 46′).
Holland: Henk Timmer (Michel Vorm 46′), John Heitinga (David Mendes da Silva 77′), André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst (Tim de Cler 46′), Demy de Zeeuw (Rafael van der Vaart 46′), Mark van Bommel, Robin van Persie, Wesley Sneijder (Orlando Engelaar 74′), Ryan Babel (Ibrahim Afellay 64′), Dirk Kuyt.

I den matchen hade vi verkligen ingen chans, det var en deppig kväll i Amsterdam. Det var en match som visade att det skiljde mycket mellan de två landslagen, även om Lagerbäck testade en del spelare och att Zlatan Ibrahimovic inte var med. Rätt mycket samma svenska backar som ska klara det bättre nu.

Det nästsenaste mötet var 2004, en vänskapsmatch tätt efter EM och som är mest känd för att Zlatan Ibrahimovic gick hårt åt Rafael van der Vaart.


Herr: Sverige-Holland 2-2 (1-2)

1-0 (4′) Mattias Jonson, 1-1 (17′) Wesley Sneijder, 1-2 (43′) Mark van Bommel, 2-2 (69′) Zlatan Ibrahimovic.
Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Teddy Lucic, 3 Olof Mellberg [K] (14 Alexander Östlund 46′), 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman (15 Mikael Dorsin 71′) – 6 Tobias Linderoth – 7 Mikael Nilsson (19 Niclas Alexandersson 61′), 9 Fredrik Ljungberg (8 Anders Svensson 46′), 21 Christian Wilhelmsson – 18 Mattias Jonson (11 Marcus Allbäck 61′), 10 Zlatan Ibrahimovic.
Ersättare, ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson – 13 Tommy Jönsson, 17 Anders Andersson, 20 Rade Prica.
Holland: 1 Edvin van der Sar – 2 Nigel de Jong (12 Jan Kromkamp 70′), 3 Johnny Heitinga, 4 Kevin Hofland, 6 Giovanni van Bronckhorst – 8 Mark van Bommel, 6 Edgar Davids (K), 10 Rafael van der Vaart (14 Wesley Sneijder 7′) – 7 Romeo Castelen (18 Collins John 76′), 9 Roy Makaay, 11 Dave van den Bergh.
Ersättare, ej inbytta: 16 Maarten Stekelenburg – 15 Denny Landzaat, 17 Pierre van Hooijdonk, 19 Robin van Persie.

Ett klassiskt Lagerbäck-citat sammanfattar den fajten och det oavgjorda resultatet: “Det blev ett förhållandevis rättvist resultat sett till målchanserna. Även om Holland hade mer boll skapade de inte mycket fler chanser.”

Sedan har vi EM-kvartsfinalen 2004:

Sverige-Holland 0-0 e full tid & förlängning,
4-5 e. straffar

Sverige: 1 Andreas Isaksson – 14 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 7 Mikael Nilsson-  6 Tobias Linderoth – 18 Mattias Jonson (21 Christian Wilhelmsson 65′), 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 81′), 9 Fredrik Ljungberg – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Henrik Larsson.
På bänken: 12 Magnus Hedman (mv), 23 Magnus Kihlstedt (mv), 2 Teddy Lucic, 4 Johan Mjällby, 13 Petter Hansson, 17 Anders Andersson, 19 Pontus Farnerud, 20 Marcus Allbäck, 22 Erik Wahlstedt.
Gula kort: Ibrahomovic, Östlund.
Holland: 1 van der Saar – 2 Reiziger, 3 Stam, 15 De Boer (4 Bouma 36′), 5 van Bronckhorst – 8 Davids (18 Heitinga 61′), 20 Seedorf, 6 Cocu – 7 van der Meyde (12 Makaay 87′), 10 van Nistelrooy, 19 Robben.
På bänken: Westerveld (mv), Waterreus (mv), Kluivert, van der Vaart, Sneyder, Overmars, van Hoydonk, Bosvelt, Zenden.

En av de tyngsta förlusterna under tiden som jag bevakat landslaget. Inte för straffdramat för där var vi ett slaget lag, utan för träträffarna i förlängningen där både Ljungberg och Larsson kunde skjutit Sverige vidare till semifinal. En match där svenskarna var lika bra som holländarna.

Då var jag för övrigt ensam om att avslöja startelvan och Getingen körde lokallöp på Söder med att Östlund var bomben i startelvan. Den dåvarande Dif-stjärnan Geert den Ouden sa inför matchen när han fick höra att Hammarby-spelaren skulle ställas mot Robben o Co: “Let’s pray for Ostlund.”

***

Holland är på många sätt lilla Tyskland, så mitt alla haschdimmor och cyklar så kan de organisera. Kan inte annat än ge dem sex F för hur de styr upp pressträffar och träningar. Allt flyter och det blir som man utlovat och vi får fri tillgång till de två livsnerverna för alla journalister: bredband och kaffe.

Träningen var avslappnad och rätt skön och det är när jag ser Sniejder, van der Vaart och de andra lira med bollen på liten yta som jag fattar att en del, som fotbollskanalens Hollands-bloggare Simon, på allvar tror att Holland ska slå Sverige med 5-0. Tänk, de klarar av att göra en del saker med bollen i ett sanslöst tempo. Närmast skrämmande.

Sedan var stjärnorna rätt avslappnade när de släntrade över och gjorde intervjuer och de flesta bjöd till bra på engelska och hade hyfsade svar. Inte bara de tomma flosklerna, även om Dirk Kuijt skyllde på medierna när det gäller kritiken som landslaget fått av Guus Hiddink och Johan Cruijff.

Mixed zone är som mixed zone är. En kamp. Halkade in sent i ett snack med Mark van Bommel och fick inte någon riktig klarhet i Bayern-stjärnans skada som gjorde att han avstod träning, och sedan drog han snabbt när han fick läge, men han tvingades tillbaka till en holländsk journalist av “Oranjes” Hans Hultman.

Fick då en ny chans att fråga van Bommel om skadan. Den blicken jag fick. Den fnysningen. Krökningen på läppen. Rynkan i pannan. Hela agerandet från mittfältaren var mästerlig arrogans. En konstart att kunna vara så enormt avspisande och samtidigt aktivt förnedrande under bara någon sekund – och nej,  jag tror inte att han har koll på att tre gäster i Ekwall vs Lundh har utnämnt honom till det största rövhålet de mött – så det är inget annat än imponerande. Förstår att motspelarna bara gör allt för att kapa den mannen.

Skadan då? Inga problem, van Bommel spelar. Om han får några dobbar i sig så är det nog vad han räknar med. Om man lever på svärdet då dör man av svärdet, eller vad de nu säger i Amerika.

***

Förutom fotboll så gillar jag även baseball. Lärde mig uppskatta den sporten när jag reste runt i USA sommaren 1980 och försökte se så många matcher på tv som möjligt. Det är en fascinerande sport som är lika mycket kraft och teknik som taktik och strategi och där det kan vända sent. Dessutom är det hårda tag emellanåt, och alla som tror det är enkelt borde försöka slå på en stenhård boll som kommer i över hundra knyck.

Eftersom jag en gång i tidernas begynnelse bodde i Philadelphia så håller jag på Phillies, därav kepsen som Ekwall gärna hånar. Det är sköna tider nu och vi har 2-0 mot Cincinatti Reds:

[youtubeplay id=”tm6-IGn_a1k” size=”large”]

***

Amsterdam ArenA är verkligen en katedral för fotboll. Vet att de har haft enorma problem med gräset men läktarna och sidorna ger matcherna en inramning som är häftig. Bara det är något att se fram emot till på tisdag.

***

Kör allt som oftast kaffe som måltidsdryck. Jänke-takter.

***

Vår animerade relationsdiskussion i baren på Hotel American hade platsat hos Oprah eller Malou.

***

Missa inte Geert den Ouden i Ekwall vs Lundh:

Del 2 har ni här:

Publicerad 2010-10-10 kl 16:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons