POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den holländska lektionen gör riktigt ont

Holland piskade Sverige 4-1 och det kunde blivit mycket, mycket mer. Gissar att de svenska spelarna skäms efter insatsen. Okej för att Sneijder o Co var klasser bättre, men missarna vid en del av målen var pinsamma. Jag kan erkänna att jag skäms att jag kunde vara så optimistisk inför EM-kvalet.

Bert van Marwijks landslag gav Erik Hamrén och hans nya landslag en rejäl lektion som kommer att svida länge, länge. Snacka om att bli nerplockad på jorden och allt snack om att vi är här för att vinna föll platt till marken. Inget stämde och blågult förlorade striderna över hela planen och den där attityden som den svenska förbundskaptenen efterlyst syntes inte till.

Det tog fyra minuter och sedan hade Huntelaar hittat rätt bakom Andreas Isaksson. Olof Mellbergs ersättare, mittbacken Andreas Granqvist klev fram på Sneijder och blev skarvtunnlad av Inter-stjärnan och sedan gick bollen till van der Vaart som iskallt frispelade Huntelaar som gjorde sitt sjunde EM-kvalmål.

Visst kan man dra fram Ola Toivonens friläge som skruvade sig utanför och säga att tänk om…men “Oranje” hade en radda andra chanser och faktum är att Isaksson gjorde några klassräddningar. När sedan Behrang Safari gjorde ett misstag som inte ens juniorspelare får göra så var det 2-0, matchen avgjord och i pausen blev Basel-spelaren blev utbytt.

Huntelaar fixade 3-0 när svenska backar tittade på och Affelay satte även 4-0 och känslan var att det kunde bli hur många som helst bakom en vilt kämpande Isaksson. Andreas Granqvist fick in en reducering efter en frispark och det framstod som otroligt att svenskarna inte tog det lugnt när man hade fasta situationer och fortfarande match, men det var så dags.

Att svenskarna kom in i matchen och skapade en del lägen när Holland slutade är inget att hetsa upp sig för. Bara att bryta ihop och komma igen, och kanske inte spela fullt lika naivt nästa gång. Så här är det när man har en offensivare spelidé, då kan det svida rejält. Det hade aldrig hänt med Lars Lagerbäcks landslag, för han tog inga risker, men nu är det en ny tid och enda sättet att lära sig är genom att försöka.

Det är alltid lätt att ifrågasätta laget i efterhand och för egen del var jag osäker på om Granqvist skulle hålla som mittback. Den där utvisningen av Mellberg blev kostsam och Petter Hansson hade varit ett säkrare alternativ. Chansningen med Johan Elmander funkade inte heller.

Egentligen kom ingen upp i standard och det håller inte, möjligen var det holländarna som gjorde landslaget så blekt. Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic var inte så tongivande som han behövt vara och hade kunnat åka ut. Fast det var klasskillnad i kväll så det får bli en hemläxa att man inte kan göra de misstag som man gjorde.

Det enda positiva med matchen i Amsterdam är att EM-kvalet långt i från är över. Sverige kan fortfarande nå slutspelet i Polen och Ukraina 2012 via en andraplats och playoff. Det får Hamrén o Co ta med sig hem och sedan ta ny sats och aldrig göra en del av de misstagen nästa gång man möter ett klasslag, för då smäller det direkt.

Publicerad 2010-10-12 kl 22:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå