Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är verkligen Guardiola som Tiger Woods?

Zlatan Ibrahimovic står för ännu en klassiker i de intervjuer han gett till Gazzetta dello Sport och El Pais inför tisdagens möte med Real Madrid i Champions League. Där han återigen svingar mot Barcelona-tränaren Pep Guardiola.

Bland annat säger Zlatan att Guardiola är för ung för att leda ett lag med 22 stjärnor (även om han säger att han är en stor tränare men med liten erfarenhet) och att prestationen att vinna sex troféer under 2008-09 inte handlade om tränaren utan om spelarna. “Vem skulle inte göra det med det laget”, säger Zlatan.

Fast det som fick mig att hoppa till är ändå den hårda passningen i veka livet på Barcelonas tränare: “Guardiola vill att bilden utåt av honom ska vara att han är perfekt, och det ville även Tiger Woods. Ingen är perfekt.” Undrar vad som ryms i det uttalandet? Vem vill bli jämförd med Tiger Woods? Samtidigt är det kanske ett plus att han inte refererar till filosofen?

Zlatan både hyllar Barcelona (“Fotbollen där är fantastisk, inga spelar som Barcelona, det är världens starkaste lag”) och sänker klubben (“Att fotboll kan ändras på ett dygn” apropå vad han lärde sig i klubben och tillägger att folk bytte åsikt väldigt fort.)

Alla vi som sett landslaget har sett en ny Zlatan Ibrahimovic efter hans comeback i blågult. Känns som att det här är en delförklaring: “Numera försöker jag jobba mycket för laget. I början av karriären vill man synas och är mer egoistisk men sedan förstår man att laget är viktigare än en person och att det bara är som ett lag man kan nå långt.”

Apropå stökigheter erkänner Zlatan att han slagits med Zebina under tiden i Juventus och att det finns fler som har fått smaka på hans nävar, men däremot inte Rafael van der Vaart. “Jag har aldrig bråkat med honom. Jag råkade ge honom en smäll i en landskamp. Sedan när vi var tillbaka med Ajax hade vi ett möte i omklädningsrummet där vi fick förklarar oss för varandra. Som man gör i skolan, du vet. Ajax är som en skola”.

Kanske där Zlatan flyttade till Italien och Juventus någon vecka efter det mötet? Han kanske inte trivdes i den skolan heller? Och att han råkade ge van der Vaart en smäll…alla som sett matchen Sverige-Holland i augusti 2004 vet att det inte handlade om att råka.

***
Missa inte att se alla målen från helgens ligaspel i Fotbollskanalen Europa:

***

Guldstriden går vidare i kväll, eller går vidare och går vidare? Har svårt att se att Helsingborg ska ta tre poäng mot Elfsborg. Konstgräset i Borås, en massa skador och att det går trögare rent generellt för laget och sedan ett av allsvenskans bästa gäng på andra sidan…nej, det blir för svårt. Eller ska Conny Karlsson överraska oss igen?

Inte alls lika säker på att Malmö FF piskar Kalmar FF på himmaplan, men laget ger ett skakande solitt intryck, till skillnad från Nannes gäng, och med bara tre omgångar kvar så skulle MFF-seger och HIF-förlust ikväll innebära att det är sju poängs ledning (sex pinnar och klart bättre målskillnad) och därmed bara en väntan på att det ska bli klart både i teori och praktik.

***

När det är retur mellan Milan och Real Madrid i Champions League om två veckor är jag på plats på San Siro i Milano. Gött.

***

En bra helg för allsvenskan, där IFK Norrköping är tillbaka och AIK närmade sig att hänga kvar. Syrianska är i princip klart och alla tre lagen är positiva för allsvenskan sett till att man sprider intresset och drar publik. Inte så att det ska styra, absolut inte, men det är inte fel när det går åt det hållet.

Många hyllas efter att Peking tagit klivet tillbaka men för mig finns bara Peter Hunt. Ordföranden tog det haveri till klubb som trillade ur allsvenskan 2008 och har med ett enormt arbete och ett sunt synsätt och en hel del egna stålar fått IFK att stå igen, om än vingligt.

Han var med i Tipslördag-studion våren 2009, när Norrköping mötte Assyriska, och var oerhört klok och klarsynt och insåg läget för föreningen som verkligen körts ner i skiten av den tidigare ledningen. Många tveksamma och dyra spelaraffärer (inte alla) och konstiga tränarskiften gav en returbiljett och ett skuldberg som nästan satte IFK helt ur spel.

Utan Peter Hunt hade inte Norrköpings spelare varit bakfulla i dag, frågan är om de ens spelat för klubben? Utan Peter Hunt hade man inte kunnat titta framåt. Bara hoppas för Norrköpings skull att Peter Hunt får sällskap av några med pengar som gör att klubben kan förverkliga planerna på att köpa loss Nya Parken och förstärka spelartruppen. För allsvenskan drar nytta av ett starkt IFK Norrköping.

***

Fantastiskt hur Wayne Rooneys pr-nisse ser ut att få ut hans version i alla engelska tidningar i dag och att budskapet är glasklart: Hans relation med Sir Alex Ferguson har brakat samman och han kommer inte att förlänga med United. Sett till att hans kontrakt bara har 20 månader kvar så är en försäljning i januari enda möjligheten att få loss rejält med cash.

Har ju svårt att se Rooney anpassa sig till livet i Spanien och Italien. Brittiska spelare reser inte särskilt väl. Vem har lyckats i utlandet? BeckhamLineker? Brady? McManaman? Knappt någon av dem. Exemplen på haverier är betydligt fler (Gazza och Rush) och även om Rooney är en vass lirare så känns 24-åringen inte som en kosmopolit.

En rysare för alla United-fans (som inte behöver tvivla på sanningen sett till den massiva läckan i alla tidningar) och bara tänk er reaktionerna om Manchester City skulle värva honom? Har svårt att se någon annan engelsk klubb gå i land med affären. Möjligen Liverpool om nye ägaren fick fram tillräckligt med cash, men kan Everton-liraren gå till Liverpool?

Slutar inte fascineras av att man i England ofta jobbar med rena PR-agenter som placerar stories i tidningarna för att få ut sin version. När man läser Daily Mirrors förre chefredaktör Piers Morgans memoarer så fattar man mer hur det funkar.

Den enda svensk som jobbat så är Fredrik Ljungberg, som ett tag hade samma “publicist” som David Beckham, och jag skippade alltid att gå via Caroline McAteer för det var en rysare, men hennes bizniz snurrar på och hon jobbar med bland andra Drogba, Walcott och Essien och hon skryter fortfarande om jobben hon gjorde för Ljungberg.

Publicerad 2010-10-18 kl 11:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons