Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Utan Bob Houghton hade svensk fotboll varit fattig

Vad hade hänt med svensk fotboll utan Bob Houghton? Inte utan att jag undrar sett till det enorma inflytande engelsmannen haft på svensk fotboll. Han revolutionerade den, och såg ju även till att polaren Roy Hodgson också kom till svensk fotboll och då i Halmstads BK, och han hjälpte till.

Därför känns det så rätt att Bob Houghton får Fotbollskanalens hederspris. Man kan tycka vad man vill om engelsmannen, som inte tvekade att stå för sitt att se på fotboll och var rätt obekväm, men även de mest förhärdade motståndarna måste i dag inse hans betydelse för svensk fotboll.

På tiden att han får ett erkännande.

Tänk att en 26-åring tog över mästarklubben Malmö FF och införde helt nya sätt att spela: offsidefällor, press av bollhållaren, press med understöd, 4-4-2 och ett kanske aningen mer cyniskt sätt att se på fotbollen. Han kallades fotbollsmördare men struntade i det och även om det rasade en del kamper i Sverige om fotboll under lång tid så är det ingen tvekan om vem som vann kriget.

Förutom en hel del inhemska titlar gjorde Bob Houghton något som egentligen framstår som otänkbart i dag. Han tog Malmö FF med idel Malmö-pojkar (enda undantaget var Glimåkra-killen Ingmar Erlandsson) till Europacupfinal 1979 och för det fick laget Svenska Dagbladets Bragdguld.

Sven-Göran Eriksson är bara en av alla svenska tränare som tog efter Houghton och Hodgson och det gav resultat i form av Uefa-cupguldet och en sanslös tränarkarriär med samma metoder. Lars Lagerbäck, Tommy Söderberg och Hasse Backe är andra som tagit efter och förfinat Houghtons sätt.

Dessutom kom ju större delen av Tommy Svenssons bronshjältar från 1994 från lag och klubbar som var formade av Houghtons och Hodgsons metoder och en hel del av dem hade ju jobbat med någon av engelsmännen och lärt sig av deras jobb.

Bara att konstatera att utan att MFF:s ledning med Eric Persson vågat satsa på en 26-årig engelsman så hade svensk fotboll blivit bra mycket fattigare. Att Houghton sedan inte strök någon medhårs är en helt annan sak, och så är det ofta med visionärer och revolutionärer.

Sett till att Bob Houghtons tid i Malmö FF inträffade långt innan TV4 kommit igång med sin sportredaktion så får jag plocka ett jobb från SVT som skildrar en del av engelsmannens tid i Sverige:

[youtubeplay id=”Wa5zVZEKztY” size=”large”]

Publicerad 2010-11-15 kl 20:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons